Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS E616 - srovnání DVD mechanik 16x II

25.3.2002, Josef Brož, recenze
ASUS E616 - srovnání DVD mechanik 16x II
V minulých testech poměrně jednoznačně zvítězila DVD-ROM Toshiba SD-M1612. Díky parametrům a kvalitnímu provedení se jednalo o dosud nejlepší mechaniku na trhu. Nyní jsme k testům získali mechaniku DVD-ROM Asus E616.
Kapitoly článku:
Asus E616 je jednou z prvních DVD-ROM mechanik, které podporují rozhraní ATA100. Pokud chcete mechaniku provozovat pod tímto rozhraním - potřebujete speciální 80-ti žilový kabel, který však není součástí retail balení.

DVD-ROM mechaniky s rozhraním ATA100 nejsou zatím zcela běžné. Proto jsme Asus E616 podrobili testům, které měly prokázat, zda-li podpora rozhraní ATA 100 přinese rozdíly ve výkonu proti klasickému rozhraní ATA33.

Test výkonu dle zapojení - ATA 33 vs ATA100 (Nero CD Speed)


Tab.1 - Test výkonu dle zapojení - ATA 33 vs ATA100 (Nero CD Speed)

Pozn.: Mechanika bude i v dalších testech přednostně porovnávána hlavně s nejlepší mechanikou z minulých testů (Toshiba SD-M1612).

Výkonnostní rozdíl mezi DVD-ROM zapojenou na ATA100 proti ATA33 je vskutku zanedbatelný. Doporučuji však, povšimnout si výrazně nižšího zatížení CPU u mechaniky Asus proti mechanikám Toshiba. Tento rozdíl je způsoben použitím technologie AI Auto Speed Adjustment. Jedná se o technologii, která je schopna detekovat formát média a tomu přizpůsobit čtecí rychlosti. Díky tomu je vytížení procesoru nižší, vibrace a chod mechaniky je tišší.


Obr. 5 - Asus E616 - ATA100 (Nero CD Speed)

Test výkonu dle zapojení - ATA/33 vs. ATA/100 (CloneCD)


Tab. 2 - Test výkonu dle zapojení - ATA 33 vs ATA100 (CloneCD)

Testy ukazují, že není bezpodmínečně nutné zapojovat mechaniku na 80 žilový kabel.- výkon tím nijak zásadně neovlivníte. Z výše uvedené tabulky vyplývá, že testovaná mechanika měla velké problémy s čtením CDRW médií. Test spočíval v rychlosti načtení obsahu CDRW programem CloneCD do image na harddisku. Zkusili jsme několik CDRW médií od různých výrobců (Teac, Samsung, Philips) se stejným obsahem - a bohužel i se stejným výsledkem. Rozdíl cca 45 sekund v neprospěch Asusu je zásadní. Otázkou zůstává, zda-li problém s CDRW médii nebyl problémem mechaniky z testované série. Naopak vynikající bylo čtení audio CD médií, v tomto testu byla mechanika Asus E616 přesvědčivě nejlepší.

Region Free

Svět DVD je rozdělen na šest regionů. Filmové společnosti a výrobci DVD titulů si rozškatulkovali svět z důvodů distribuce DVD titulů. Díky tomu si nový film na DVD (vyrobený v USA -region 1) nepřehrají diváci např. v České republice (region 2) v době, kdy v českých kinech běží filmová premiéra zmíněného titulu.

Starší DVD-ROM (tzv. 3. generace) podporovaly RPC-1. Mechaniky v podstatě nehrály v kontrole regionu žádnou roli, kontrola probíhala na úrovni dekodéru. Tyto DVD-ROM je možné odemknout vhodným patchem či upgradem firmware.

Mechaniky 4. generace jsou již od výrobce nastaveny na RPC-2 - kontrola regionu je plně v DVD-ROM mechanice. ASUS E616 patři mezi RPC-2 mechaniky s omezenou možností změny regionu. Mechanika umožňuje klasickou - 5-ti násobnou změnu regionu. Po poslední změně zůstane region nastaven (zablokován) natrvalo. Ve Windows XP můžete provést změnu regionu sami. Ve "Správci zařízení" na kartě DVD mechaniky můžete zjistit stav Vašeho "region lock" - konkrétně počet zbývajících změn. Vlastní změnu regionu provedete výběrem ze seznamu zemí.

Doporučuji následující odkazy na stránky, které se zabývají "upgrady" firmware a region free problematikou.

http://perso.club-internet.fr/farzeno/firmware/
http://firmware-flash.com
http://www.7thzone.com
http://www.dvdpiracy.com


Obr. 6 - Nastavení regionů ve Windows XP