Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee - hit roku 2008

22.1.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee - hit roku 2008
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které změnily svět informačních technologií. Pojmy jako Sinclair, Amiga, Apple, IBM apod. se dostaly do širšího povědomí veřejnosti. Před podobným komerčním úspěchem teď stojí Asus Eee. Subnotebook, který neohromí výkonným hardwarem, ale originálním provedením a bezkonkurenčně nízkou cenou..
Přestože návrháři Asus byli omezeni napjatým "rozpočtem", odvedli velmi dobrou práci. Asus Eee po stránce vzhledu zcela překračuje svoji kategorii. Dovolím si tvrdit, že překonává nejen notebooky v cenové kategorii do 10 000,- Kč, ale obstojí i ve srovnání s produkty střední třídy. Velmi kvalitní je i pečlivé dílenské zpracování a kvalita použitých plastů.


Asus Eee 4G

Design notebooku se vyznačuje zajímavou kombinací ostrých a oblých hran. Vnější uspořádání přístroje je naprosto ergonomické. Asus Eee zaujme svou rafinovanou jednoduchostí. Základnu notebooku tvoří bílý plast, který rozjasňuje stříbrná plocha touchpadu a barevné kontrolky. Bílá varianta testovaného modelu mi připomněla model Asus W7J. Podobnost není pouze v barvě obou produktů - Asus Eee má se svým 13" bratrem několik shodných prvků (rozmístění portů, klávesnice apod.). Překvapivě však u modelu Eee chybí tradiční prvek většiny Asus notebooků - ochranná boční lišta.


Asus Eee 4G - kloub a barerie

Velmi nápadité je zapojení baterie do celkové konstrukce notebooku. Prostor mezi masivními klouby displeje vyplňuje válec, který tvoří část baterie vystupující nad povrch základny. Spolu s klouby tento válec tvoří jeden celek. Jedná se o velmi nápadité řešení, které dodává i levnému produktu určitý nádech exklusivity. V jednom z kloubů, které spojují LCD panel se základnou je umístěno i tlačítko napájení - opět jednoduché a vkusné řešení.


Asus Eee 4G a 14" HP

Přestože Asus Eee patří mezi subnotebooky, působí poměrně robustně. Tento dojem vytváří především výška základny, která se zvyšuje od 2,2 do 3,5 cm v zadní části přístroje. Šířka Asusu mírně přesahuje 22 cm, délka přístroje pak cca 16,5 cm. Jen pro srovnání, rozměry jiného 10" modelu Fujitsu LIFEBOOK jsou 27 x 20,9 x 2,8 cm. Díky rozměrům se Asus Eee bez problému vejde do dámské kabelky. Nároků ženského vkusu odpovídá i rozmanitá nabídka barevných provedení. Mimo testované bílé varianty je dostupná i "tyrkysová", zelená a tradiční černá barva. Obrovský úspěch u mladších ročníků bude mít růžový odstín notebooku. Asus Eee tak aspiruje na módní doplněk či "lifestylovou" nutnost všech žen mezi pubertou a smrtí. Nedivil bych se, kdyby Asus Eee byl prvním notebookem testovaným v CosmoGirl, Bravu a dalších časopisech, které (de)formují vkus a názory mladších svlečen.


Asus Eee 4G

Zájem o Asus Eee jsem prověřoval na několika generacích žen. Žádnou z oslovených (překvapivě) nezajímaly hardwarové parametry. Jediná otázka, která směřovala na výkon notebooku zněla - "Můžu na tom hrát Sims?". Všechny dotazované respondentky se rozplývaly především nad malými rozměry Eeečka. Zajímavé, že pokud jde o muže, mají ženy zcela odlišné nároky na "rozměr a výkon".


Asus Eee 4G

Plast použitý na vnější straně panelu barevně odpovídá základně. Jednotvárnou bílou plochu opět rozjasňuje chromované logo společnosti Asus. Notebook není vybaven „pojistkou“ pro otevření, respektive uzavření panelu. Klouby notebooku v zavřeném stavu přidržují panel u základny přístroje.


Asus Eee 4G


Klávesnice a Touchpad


Vlastní klávesnice je mírně zapuštěna pod povrchem. Přes poněkud stísněný prostor nabízí Asus Eee v podstatě plnohodnotnou klávesnici. Rozměr tlačítek je dostatečný, při psaní této recenze jsem nepociťoval nepohodlí. Vlastní klávesy jsou vyvedeny v bílé barvě, popisky naopak v černé. České znaky na testovaném předprodejním vzorku nebyly. Za zmínku stojí i nízký zdvih kláves, a proto psaní není doprovázeno rušivými zvuky.


Klávesnice Asus Eee 4G

Tlačítko Fn se nachází napravo od Ctrl. Klávesy Insert,, Pause a Del tvoří jednu řadu s funkčními klávesami F1-F12. Vzhledem k omezenému prostoru jsou tlačítka Home, PgUp/Dn, End součástí kurzorových šipek. Poněkud nepraktický je jednořadý a poněkud úzký Enter.


Klávesnice Asus Eee 4G

Velmi dobře je vyřešen i touchpad. Jeho aktivní plocha se nachází mírně pod povrchem základny. Tlačítka myši jsou plastová s "pokovenou" povrchovou úpravou. Práce s touchpadem je naprosto přesná, stisk nedělených tlačítek nevyžaduje žádnou zvláštní námahu.


Touchpad Asus Eee 4G

Kontrolky signalizující provoz notebooku jsou umístěny vpravo na přední hraně základny.


Kontrolky Asus Eee 4G