Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 900 - "dospělejší Éčko"

4.6.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee PC 900 - "dospělejší Éčko"
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které pronikly do povědomí široké veřejnosti. Mezi značky jako Sinclair, Amiga, Apple se nyní zařadí i Asus se svým modelem Eee. Taiwanský výrobce nyní uvádí druhou generaci Asus Eee PC 900, která přináší několik zásadních vylepšení...
Po stránce designu Asus Eee stojí zcela mimo svou cenovou kategorii. Většinu levných notebooků překonává nejen vkusným vzhledem, ale především kvalitou zpracovaní. Osvědčeného designu se proto drží i druhá generace Asus Eee, která přináší jen několik málo změn v téměř dokonalém konceptu levného subnotebooku. Jediným výraznějším rozdílem je úprava plastů kolem displeje notebooku. Původně černý obvodový plast kolem displeje byl nahrazen kompletně bílým materiálem.


Asus Eee PC 900

Design notebooku se vyznačuje zajímavou kombinací ostrých a oblých hran. Vnější uspořádání přístroje je naprosto ergonomické. Základnu notebooku tvoří bílý plast, který rozjasňuje stříbrná plocha touchpadu a barevné kontrolky. Bílá varianta Asus Eee připomíná proslulý model Asus W7J.


Asus Eee PC 900 - kloub a barerie

Velmi nápadité je zapojení baterie do celkové konstrukce notebooku. Prostor mezi klouby displeje vyplňuje válec, který tvoří část baterie vystupující nad povrch základny. Spolu s klouby tento válec tvoří jeden celek. Jedná se o velmi nápadité řešení, které dodává i levnému produktu určitý nádech exklusivity. V jednom z kloubů, které spojují LCD panel se základnou je umístěno i tlačítko napájení - opět jednoduché a vkusné řešení.


Asus Eee PC 900 - kloub a barerie

Přestože Asus Eee patří mezi subnotebooky, působí poměrně robustně. Tento dojem vytváří především výška základny, která se zvyšuje od 2,2 do 3,5 cm v zadní části přístroje. Šířka Asusu mírně přesahuje 22 cm, délka přístroje pak cca 16,5 cm. Díky rozměrům se Asus Eee bez problému vejde do dámské kabelky. Tomu odpovídá i rozmanitá nabídka barevných provedení. Mimo testované bílé je dostupná i "tyrkysová", zelená a růžová varianta. Pro pánskou klientelu je naopak určena tradiční černá varianta Asus Eee PC 900.


Asus Eee PC 900

Plast použitý na vnější straně panelu barevně odpovídá základně. Jednotvárnou bílou plochu opět rozjasňuje chromované logo společnosti Asus. Notebook není vybaven „pojistkou“ pro otevření, respektive uzavření panelu. Klouby notebooku v zavřeném stavu přidržují panel u základny přístroje.


Klávesnice a Touchpad


Vlastní klávesnice je mírně zapuštěna pod povrchem. Přes poněkud stísněný prostor nabízí Asus Eee v podstatě plnohodnotnou klávesnici. Rozměr tlačítek je dostatečný, při psaní recenze jsem nepociťoval výraznější nepohodlí. Vlastní klávesy jsou vyvedeny v bílé barvě, popisky naopak v černé. České znaky na testovaném předprodejním vzorku nebyly. Za zmínku stojí i nízký zdvih kláves, a proto psaní není doprovázeno rušivými zvuky.


Klávesnice Asus Eee PC 900

Tlačítko Fn se nachází napravo od Ctrl. Klávesy Insert,, Pause a Del tvoří jednu řadu s funkčními klávesami F1-F12. Vzhledem k omezenému prostoru jsou tlačítka Home, PgUp/Dn, End součástí kurzorových šipek. Poněkud nepraktický je jednořadý a poněkud úzký Enter.


Touchpad Asus Eee PC 900

Další změnu designu druhé generace Asus Eee představuje touchpad. Opět se však jedná pouze o kosmetické úpravy. Aktivní plocha touchpadu není zapuštěna tak hluboko a "pokovená" tlačítka myši jsou na rozdíl od předchozích generace dělená. Zajímavá je podpora technologie FingerGlide, která i s notebookem podle pohybů prstů rozezná několik základních operací (zoomování, scrollování). Práce s touchpadem je velmi přesná, a stisk tlačítek nevyžaduje větší námahu.


Původní touchpad Asus Eee 4G

Velmi dobře je vyřešen i touchpad. Jeho aktivní plocha se nachází mírně pod povrchem základny. Tlačítka myši jsou plastová s "pokovenou" povrchovou úpravou. Práce s touchpadem je naprosto přesná, stisk nedělených tlačítek nevyžaduje žádnou zvláštní námahu.


Kontrolky Asus Eee PC 900

Kontrolky signalizující provoz notebooku jsou umístěny vpravo na přední hraně základny.