Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS eXtreme AX800 - vyplatí se odlehčená R430?

21.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
ASUS eXtreme AX800 - vyplatí se odlehčená R430?
Po recenzi Radeonu X800XL se podíváme ještě na jeho pomalejšího bratříčka, který by měl oslovit hlavně cenou. Přestože to není případ grafických karet ASUS obecně, můžeme se podívat alespoň na výkon. Oproti "XL" verzi má Radeon X800 jen 12 pipeline a nižší frekvenci pamětí, ale zato jde skvěle přetaktovat! Chcete vědět více?
ASUS eXtreme AX800/2DTV detailně


Obr. 3 - Krabice od grafiky ASUS
Klikněte pro zvětšení

První pohled na krabici ASUS prozrazuje, že se jedná o něco extra. Tak za prvé, krabice je opravdu velká, a to tak, že hodně. Horní víko lze odklopit a pak vidíte nejen samotnou grafickou kartou, ale spoustu upoutávek na přiložený software.


Obr. 4 - Přední strana grafiky ASUS
Klikněte pro zvětšení

Grafická karta jako taková je také neobvyklá. Za prvé nepoužívá referenční chlazení, ale svoje vlastní, což je jedna z věcí, která dává ASUSu jméno. Karta je postavena na oranžovém PCB a vypadá naprosto stejně jako Radeon X800XL. Kondenzátorů k napájení je všeho všudy 6, přídavné napájení chybí, což je škoda. Na horní straně jsou dva napájecí konektory, jeden nestandardní 3-pinový a jeden 4-pinový.


Obr. 5 - Zadní strana karty
Klikněte pro zvětšení


Obr. 6 - Detail multimediálního čipu ATi Rage Theater

Na spodní straně vidíte nejen uchycení chladiče pomocí pěti šroubků, ale také 4 paměťové čipy balení BGA a multimediální čip ATi Rage Theater. To neznamená nic jiného, než že karta podporuje VIVO (Video-In Video-Out).


Obr. 7 - Detail chladič na kartě
Klikněte pro zvětšení


Obr. 8 - Svítící chladič při provozu
Klikněte pro zvětšení

Chladič je velice zajímavý - je celoměděný a jeho základna pokrývá jak grafický čip, tak 4 paměťové čipy, nad kterými je teplovodivá samolepka. Poměrně velký větrák prohání vzduch skrz jemné žebrování a vše je kryto plastovým pouzdrem. Navíc obsahuje chladič heatpipe do písmene U, která prochází žebrováním a také modré LED, které při provozu svítí.


Obr. 9 - Paměťový čip Samsung

Paměťové čipy jsou 2,0ns GDDR3 od Samsungu, což znamená nominální frekvenci 500MHz. Prozradím předem, že se mi nepodařilo paměti na takovou frekvenci přetaktovat, ale přesto může být kus od kusu rezerva poměrně slušná. Na kartě se nachází 8 čipů o celkové kapacitě 256MB s frekvencí 350MHz.


Obr. 10 - Konektory grafické karty
Klikněte pro zvětšení

Výstupy jsou tentokrát trochu netradiční, ASUS totiž místo klasické kombinace sáhl hned ke dvojici DVI-I, která je doplněna jedním VIVO výstupem. Dva DVI konektory jsou u této hi-endové karty poměrně rozumné a díky redukci lze samozřejmě použít i analog.

Příslušenství a software

"Fyzická" část příslušenství grafiky ASUS obsahuje dvě redukce DVI->VGA, ale hlavně redukci pro VIVO s příslušnými konektory. Kabel je sice poměrně tlustý a redukce masivní, ovšem pro S-Video In, S-Video Out, Composite In a Composite Out je to potřeba.


Obr. 11, 12 - Příslušenství grafické karty ASUS
Klikněte pro zvětšení

Zajímavější je ovšem softwarová část příslušenství. Ta obsahuje 6 CD, jejichž obsahem jsou: ovladače a utility ASUS, několikajazyčný manuál v elektronické podobě, CyberLink PowerDirector 3DE, CyberLink Medi@Show SE 2.0, ASUS DVD 5.0 a plná hra Joint Operations. To by nebylo samo o sobě tak zvláštní, nebýt softwaru ASUS - GameFace Live, HyperDrive, VideoSecurity Online, OnScreenDisplay, SmartDoctor a SmartCooling. Více se můžete dozvědět na webových stránkách ASUSu.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.