Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?

9.10.2007, Josef Brož, recenze
Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?
Asus F3U patří svou cenou kolem 20 000,- Kč mezi základní přístroje. Jeho hnacím motorem je však dvoujádrový procesor AMD Athlon 64X2 TK-53 a čipová sada AMD M690G s integrovanou grafikou ATI Xpress 1250. Multimediální možnosti doplňuje kvalitní zvuková reprodukce, širokoúhlý displej a webová kamera.
Pro své 15,4" modely používá Asus v podstatě jednotnou konstrukci. Rovněž rozmístění portů a rozhraní je víceméně identické. Notebook je dostatečně robustní, a proto nebyl problém vybavit Asus F3U čtyřmi USB 2,0 porty. Dva nejdůležitější jsou umístěny na pravém boku poblíž panelu s výstupy na monitor. Výrobce nemusel řešit problémy s nedostatkem místa, a proto notebook disponuje oběma výstupy na monitor a LCD (D-Sub i DVI). Výbavu na pravé straně přístroje doplňují LAN a modem konektory, Express Card a především S-Video výstup spolu s FireWire (IEEE 1394b).


Pravý bok

Velkou část levé strany zabírá DVD mechanika a šachta ukrývající pevný disk. Čtečka paměťových karet včetně audio panelu byla umístěna na čelo přístroje. Osobně toto řešení považuji za nedomyšlené, neboť audio kabely překáží při práci. Nemluvě o určitém estetickém "hledisku", kdy kabely trčící z čela přístroje vypadají poněkud divně. Bohužel v případě 15" notebooků jde o velmi oblíbené řešení. Výdech ventilátoru s žebrováním je na zadní straně notebooku nedaleko zbývajících USB portů.


Levý bok

Síťovou konektivitu, respektive WiFi připojení zajišťuje čip společnosti Atheros - AR5006EG Wireless Network Adapter. K síti ethernet se můžete připojit pomocí gigabitového LAN rozhraní, které je realizováno přes čip Realtek RTL8168/811. Pokud jste stále odkázáni na vytáčené připojení, využijete 56kbit modem Motorola SM56 Data Fax. Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth; infraport ve výbavě nefiguruje.


WiFi


Baterie a provoz


Nejdůležitějším parametrem, který ovlivňuje spotřebu notebooku, je tzv. TDP (Thermal Design Power). Tato hodnota udává maximální spotřebu procesoru. V případě dvoujádrového procesoru AMD Athlon 64 X2 s označením TK-53 se tato hodnota pohybuje kolem 31 W. Na první pohled velmi nízké číslo, zvláště když uvážíme, že se nejedná o řadu Turion, která je vlajkovou lodí mobilních procesorů AMD. Pro zajímavost, Turion 64 X2 s označením TL-56 má TDP 33 W, jeho výkonnější verze TL-60 – 35 W. Konkurenční procesory Intel Core 2 Duo mají TDP 34 W.


Li-on baterie 4800 mAh

Celkovou spotřebu notebooku však neovlivňuje pouze hodnota TDP. Obdobou intelovského Enhanced SpeedStep apod. je v případě AMD soubor technologií PowerNow!, který dynamicky snižuje frekvenci a napětí procesoru. Při běžném provozu (Office) klesá s pomocí Cool'n'Quiet frekvence CPU na pouhých 800 MHz (4x 200 HTT). V tomto režimu se větráček roztočí jen v nejnutnějších případech. Při maximálním zatížení, kdy frekvence procesoru stoupá na 1,7 GHz, však není Asus F3U právě nejtišší. Powermanagement integrovaného grafického jádra ATI Xpress 1250 zajišťuje PowerPlay technologie. PowerPlay je provázána s programem Power4Gear a podle zvoleného profilu spotřeby upravuje parametry GPU (počet PCI-Express linek, dynamické změny napětí, frekvenci GPU apod.). Specifikace výrobce slibují až dvě hodiny práce z baterií. Při běžném provozu se však notebook vybije již za cca 95 minut. V základní sestavě je Asus F3U dodáván s šestičlánkovou 4800 mAh / 11,1 V.


Asus powermanagement a CPU

Windows Vista si vyžádaly přepracování programu Power4Gear eXtreme. Oblíbený powermanagement program dostal především nové GUI, které více ladí s designem nového operačního systému. Možnosti nastavení výkonu CPU, jasu LCD, vypínání disku, standby režim apod. zůstaly zachovány. Počet profilů byl v novém operačním systému snížen z osmi na čtyři. Změna profilu se zobrazuje uprostřed displeje pomocí animovaného OSD.