Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně

19.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně
Na otestování nám dorazil notebook Asus G51J 3D, jehož největší zajímavostí je nejen podpora NVIDIA 3D Vision, ale i přibalené brýle. Nic nám tedy nebude bránit tomu, abychom si 3D vjem vyzkoušeli a i jinak si s tímto notebookem pohráli.

Použitý hardware


Na této stránce se zaměříme na to, jaký hardware a software nám tento notebook nabídne, přičemž začneme právě hardwarem.



Mozkem počítače je čtyřjádrový procesor Intel Core i7-720QM "Clarksfield" disponující technologií Hyper-threading, díky níž se počet jader zdvojnásobuje na 8 logických. Procesor však vyniká nejen tím, ale nabízí také Turbo Boost, což je v podstatě takový opak Enhanced Intel Speedstep Technology. Zatímco ta se stará o podtaktování jader procesorů v době jejich nečinnosti, nebo potřeby nižšího výkonu, Turbo Boost se naopak snaží kompenzovat nízkou maximální frekvenci, jež musela být nasazena vzhledem k vysokému počtu jader.

Turbo Boost využívá speciální označení pomocí čtyř čísel a zde je to 1/1/6/9. To se vztahuje k počtu 4/3/2/1 vytíženému jádru a základní frekvenci 133 MHz, od níž se odvozují pomocí multiplikátoru ostatní frekvence. Z toho se dá už usoudit, že k základní frekvenci procesoru 1600 MHz přibyde několikanásobek 133 MHz dle toho, kolik jader je zrovna vytíženo a v ideálním případě to je s jedním vytíženým jadrem 9 x 133, tedy 1197 MHz. Procesor pak již nemá "nudných" 1600 MHz, ale 2793 MHz, což už je velmi slušné, ovšem realita je kolikrát jiná a oné maximální frekvence procesor ne vždy dosáhne a místo toho může spíše jen zběsile přepínat mezi nižšími násobiči, ovšem na to se zaměříme v kapitole s testy.

Procesor Core i7-720QM tak dle CPU-Z dokáže přepínat mezi násobiči v rozmezí 7x - 21x (933 - 2793 MHz) v závislosti na míře zatížení jednotlivých jader. Co se týče dalších podporovaných technologií, v nabídce je VT-x pro virtualizaci a instrukce až SSE4.2. Vyrovnávací paměti L2 tu máme pro každé jádro 256 kB a tu doplňuje celkem 6 MB sdílené L3 cache. Podporovány jsou také paměti DDR3 s frekvencí 1333 MHz, ale toho zde dle CPU-Z využito nebylo.



Celkem 4 GB paměti DDR3 ve dvou 2GB modulech dle všeho pracuje na frekvenci 1066 MHz DDR, čemuž dle čipu SPD odpovídá nastavené časování 7-7-7-20. Moduly Samsung jsou totiž typu PC3-8500, a tudíž frekvence 1333 MHz nedosahují (pouze nižší 1218 MHz), škoda. Otázkou však je, zda by rychlejší 1333MHz paměti měly nějak výrazný praktický přínos.



Základní desku označuje utilita CPU-Z jako model G60J a jejího výrobce Pegatron Corporation, která byla od společnosti Asus oddělena v roce 2008. Od té doby se stará o OEM výrobu základních desek a počítačových komponent. Čipová sada je zde pochopitelně Intel PM55, čili mobilní verze P55

Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 260M s 1 GB paměti GDDR3 se zde bude starat o dostatečný výkon pro hry či výpočty s pomocí architektury NVIDIA CUDA. Její grafické jádro G92 M je vyráběno starším, ale přesto aktuálním 55nm procesem, podporuje DirectX 10.0 a Shader Model 4.0. Obsahuje také celkem 112 unifikovaných shaderových jednotek, 16 ROP jednotek a připojuje svůj gigabajt paměti pomocí 256bitového rozhraní.



Výchozí takty jádra, shaderů a paměti jsou 500, 1250 a 800 MHz, přičemž by měly při nízké zátěži klesat až k 275, 550 a 300 MHz.

A nakonec zmíníme pevné disky Seagate Momentus 7200.4 - ST9500420AS s kapacitou 500 GB. Ale jak jsem již psal na úvodní stránce, ve specifikacích dvou dostupných verzí tohoto notebooku jsou buď dva 320GB disky, nebo jeden 500GB, čemuž tento model neodpovídá. To nejspíše proto, že jde přeci jen o předváděcí model.


Instalovaný software


Aplikace na tomto notebooku pracují pod operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, takže nebudete okradeni o část 4GB operační paměti, jako by tomu bylo u 32bitového systému. Je dobře, že výrobci počítačů toto již začínají reflektovat a vybírat verzi OS dle instalované paměti.

Dále se dočkáme balíku Microsoft Office 2007 ve 60denní zkušební verzi, software pro Blu-ray od Cyberlink (Power2Go a LabelPrint), několika jednoduchých her, kde jsou pecky jako Dream Day Wedding - Married in Manhattan nebo Chicken Invaders 2. O bezpečnost se stará Trend Micro Internet Security a pak můžeme zmínit benchmarkovací verzi hry Resident Evil 5.

Technologie NVIDIA 3D Vision se musí také patřičně prezentovat a k tomuto slouží kromě Resident Evil 5 také přehrávač NVIDIA 3D Vision Video Player a dvě videa - jedno z automobilového závodního prostředí a jeden koncert. My si ale můžeme přidat vlastní hry a vyzkoušet si 3D Vision na nich, což také učiníme a budeme prezentovat v příslušné kapitole.

Nakonec dodává vlastní aplikace také Asus, z nichž je velmi užitečná Power4Gear Hybrid, s jejíž pomocí si můžeme dopodrobna upravit čtyři výkonnostní profily i z hlediska spotřeby a dalšího nastavení (vypínání displeje, disků, přechod do úsporných režimu, atp.) Asus Webstorage nám nabídne online úložný prostor, Splendid Video Enhancement zase úpravu obrazu videa, AI Recovery možnosti pro obnovení systému, Live Update pro jeho aktualizace či Data Security Manager pro bezpečnost vašich dat.

Nyní ale k LCD displeji, webkameře, zvukovému systému a ergonomii.