Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně

19.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně
Na otestování nám dorazil notebook Asus G51J 3D, jehož největší zajímavostí je nejen podpora NVIDIA 3D Vision, ale i přibalené brýle. Nic nám tedy nebude bránit tomu, abychom si 3D vjem vyzkoušeli a i jinak si s tímto notebookem pohráli.

LCD displej


Instalovaný LCD displej s úhlopříčkou 15,6 palců, podsvícením pomocí LED a rozlišením 1366 x 768 s poměrem stran 16:9 by se dal označit jako naprosto klasický, nebýt jedné podstatné věci. Jeho maximální obnovovací frekvence totiž činí 120 Hz, aby mohla být využita technologie NVIDIA 3D Vision.


- pohled zpříma -

Dle ostatních vlastností jde evidentně o panel typu TN, takže v porovnání s lepšími (PVA, apod.) panely očekávejme slabší kvalitu podání barev především při vychýlení z ideálního úhlu pohledu. Jas tohoto displeje se mi osobně zdál velký, což má také jeden podstatný důvod při použití 3D Vision, jak si vysvětlíme později.


- pohled zboku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Pozorovací úhly jsou jinak naprosto klasické. Při pohledu zezdola nastane očekávaná deformace barev a tmavší odstíny se budou invertovat. Seshora zase na obrázku zbyde žlutá, fialová a světle modrá a boční pohled ukáže znatelně nafialovělé tmavé barvy.


- pohled zespoda -

O bezchybné grafice tedy použitý displej není, ale tomu se nelze divit. Prim zde hraje 3D zobrazení.


Webkamera


Dodávaná webkamera má připravený software LifeFrame, jenž umí snímat fotografie, videa, přidávat jim efekty a následně je různě upravovat. Jde tedy o vyspělý software, k němuž nemám námitky.



Samotný výsledný obraz této 2megapixelové kamery vypadá na monitoru Asusu celkem dobře, ale lepší monitor ukáže, že je posunut do žlutého spektra, takže očekávejme problémy s vyvážením bílé. Obraz je ale jinak ostrý a má dostatečně velkou obnovovací frekvenci při slabším osvětlení scény.


Zvukový systém


Od tohoto herního stroje a autora reproduktorů Altec Lansing jsem osobně očekával daleko lepší zvukový přednes než mají dnešní průměrné notebooky, avšak to je bohužel přesně ono, čeho jsem se dočkal. Dva malé reproduktorky nad klávesnicí dokáží poskytnout plochý zvuk bez výrazného prokreslení, ale jinak tento notebook podporuje EAX Advanced HD 4.0 a CMSS, takže po připojení lepší aparatůry či sluchátek byste neměli být zklamáni.


Ergonomie


Tento notebook příliš přenosný není jak kvůli hmotnosti, tak kvůli předpokládané výdrži na baterie. Proto se předpokládá, že nejvíce bude používán na stole a na něm se hodí, aby byly nejčastěji a zároveň nejdéle používané konektory (napájení, Ethernet, obrazové konektory, atp.) odsunuty co nejdále, aby kabely nepřekážely kolem počítače. To se zde v zásadě podařilo až na výjimky, ovšem je jasné, že při navrhování a skládání kompaktního celku se musí často volit kompromisy.

Pak se ergonomie točí zpravidla okolo klávesnice, která je vybavena skalními uživateli notebooků často odmítanou numerickou částí. Ta není v oblibě kvůli tomu, že často omezí zbylé klávesy, jež se musí uskrovnit, takže ve výsledku vznikne jeden nepřehledný celek a pak se také střed hlavní klávesnice posune doleva a to také ztěžuje orientaci. Obě věci mohu potvrdit vlastní zkušeností, takže se připravte na to, že třeba místo mačkání Backspace budete sahat na Num Lock a podobně. Vše je ale o zvyku, takže po nějaké době vám tato klávesnice sedne, ale přeci jen jde o zpracování, které se vymyká standardu. Na druhou stranu u notebookových klávesnic dnešní doby nelze ani o nějakém existujícím standardu snad ani mluvit.

Touchpad by mohl být větší, ale jinak je zde s ním vše v pořádku. Prsty po něm lehce kloužou a tlačítka mají dobrý, i když velmi mělký stisk, který poznáte výrazným cvaknutím i hmatovou odezvou.