Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně

19.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus G51J 3D: NVIDIA 3D Vision mobilně
Na otestování nám dorazil notebook Asus G51J 3D, jehož největší zajímavostí je nejen podpora NVIDIA 3D Vision, ale i přibalené brýle. Nic nám tedy nebude bránit tomu, abychom si 3D vjem vyzkoušeli a i jinak si s tímto notebookem pohráli.
Asus svůj notebook na oficiálních stránkách prezentuje jako herní notebook, u nějž vyzdvihuje především schopnost 3D zobrazení díky grafické kartě NVIDIA, přiloženým aktivním brýlím s příslušenstvím (NVIDIA 3D Vision) a 120Hz LCD panelu. K tomu slouží grafická karta NVIDIA (v našem případě to je GTX 260M) a výpočetní výkon jinak dodává procesor Intel Core i7-720QM. Takové specifikace mohou leckoho nabudit pozitivním dojmem, avšak zdání leckdy klame.



Šasi notebooku má mnoho společného se starším modelem Asus-Lamborghini VX5 a zůstal dokonce i neužitečný a zalepený průduch ve spodní části. Tělo je jinak slušně zpracováno a obzvláště velký důraz výrobce kladl na jeho vzhled, takže se setkáme s lesklými povrchy, kovově vypadajícími lištami, plastickým logem RoG či texturou na víku. Výbava ohledně různých rozhraní rozhodně nezaostává za tám, jaký dojem na nás zanechal výběr hlavních komponent, takže se dá pokládat za nadprůměrnou.

LCD displej však působí tuctově, i když jeho výhodou má být právě obnovovací frekvence 120 Hz, webová kamera zanechala veskrze pozitivní dojmy, ovšem zvuk z reproduktorů Altec Lansing příliš neodpovídá tomu, že máme před sebou herní stroj. Někoho však potěší bíle podsvícená klávesnice s numerickým blokem, i když ta by mohla být ještě o něco větší - místa je na to dost.

Vše tedy působí zatím dobře, takže v čem je problém? Osobně jej vidím v energetické náročnosti komponent, již dodávaný 120W adaptér nestačí vždy uspokojovat. Pokud si vezmeme, že Furmark sám o sobě dokáže zajistit, aby se spotřeba dostala na samotnou hranici možností adaptéru, přičemž by měly být pro uživatele v záloze ještě tři procesorová jádra (nehledě na Hyper-Threading), je jasné, že tento notebook nemůže vždy pracovat tak, jak by měl. Výsledkem je podtaktování procesoru na minimální úroveň, čili pouhých 933 MHz. Řešením tedy je využití novější grafické karty a zde se přímo nabízí nedávno představené modely Asus G51JX-SZ166V, které již disponují GeForce GTS 360M vyráběnou 40nm procesem (oproti 55nm u GTX 260M). Ty budou jistě méně energeticky náročné, ale také i méně výkonné, neboť mají pouze 96 shaderů a 128bitovou paměťovou sběrnici oproti 112 shaderům a 256bitové sběrnici.

Další otázkou je využití tohoto notebooku pro 3D hraní. NVIDIA 3D Vision ve hrách totiž klade další nároky na výkon grafického čipu, což znamená, že novější tituly si dost dobře nezahrajete, neboť ve 3D bude počet snímků za sekundu klidně jen třetinový v porovnání s normálním provozem. Využití brýlí je zde tedy velmi diskutabilní a spíše bude lepší je upotřebit u výkonné stolní sestavy.


NVIDIA 3D Vision
Problémy se spotřebou a výkonem
Slušné zpracování
Slabý výkon na 3D Vision ve hrách
Podsvícená klávesnice
Nevýrazný zvuk
Cena v době testování: cca 38.000 Kč s DPH


Za zapůjčení notebooku Asus G51J 3D děkujeme firmě Asus