Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus GeForce GTX 570: pecka pro náročné

24.1.2011, Petr Štefek, recenze
Asus GeForce GTX 570: pecka pro náročné
GeForce GTX 570 má ambice napravit všechny škody, které napáchala nepříliš povedená řada GeForce GTX 400. Tato karta deklasuje GeForce GTX 480 a může tak být tou pravou pro velmi náročné hráče.
GeForce GTX 570 z dílen Asusu mě mile překvapila a utvrdila v tom, že Nvidia dokáže na světlo světa přivést čip, který bude opět mít všech příslovečných "5P". Výkony GeForce GTX jsou poměrně vysoké a zastiňuje i původní GeForce GTX 480, která v průměru nedokáže nově příchozí GeForce GTX 570 překonat.

Díky novému čipu GF110 je zde také podstatně nižší spotřeba a ruku v ruce s tím také nižší potřeba chladit tento obří čip. Samozřejmě ani GeForce GTX 570 není v žádném případě chladnou a nenáročnou kartou, ale její provozní vlastnosti jsou řekněme společensky únosné. Spotřeba karty je také s spolu s hlučnějším větrákem v zátěži tím jediným mínusem této karty.



GeForce GTX 570 jde poměrně dobře taktovat a zvyšováním voltáže jádra se můžeme dostat poměrně snadno až k frekvencím okolo 900 MHz. Přetaktování bude také velmi pravděpodobně rozhodovat o tom, zda ve finále bude lepší volbou Radeon HD 6970 nebo GeForce GTX 570. Toto dilema si rozřešíme již brzy v dalším článku.

Oba soupeři se totiž pohybují ve stejné cenové relaci a každý přináší jiné výhody a přidané hodnoty, i když jejich výkony jsou velmi podobné. Rozhodovat tedy budou provozní vlastnosti, přetaktování a další maličkosti. Zatím lze ovšem s jistotou říci, že GeForce GTX 570 je podstatně lepší volbou než dožívající Radeon HD 5870 nebo GeForce GTX 480.


vynikající výkon
stále vyšší spotřeba
dobré přetaktování
poměrně hlučný větrák při OC
CUDA a PhysX
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8250 Kč s DPH

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.