Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí

4.8.2008, Pavel Bureš, recenze
Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí
Dnes si detailně posvítíme na nový Asus m930, který by se díky velkému displeji i klávesnici a rychlému procesoru mohl stát jedním z nejzajímavějších přístrojů letoška. Na druhou stranu trpí mnoha nedostatky, jež celkový dojem kazí. Vyplatí se nový Asus m930?
Kapitoly článku:
Technické specifikace Asus m930
KategorieSmartphone
VýrobceAsus
Ikona Odkaz na databázi
OSMicrosoft Windows Mobile 6 Standard
Rozměry113 x 54 x 18,7 mm (š x v x t)
Hmotnost158 g včetně akumulátoru
OvládáníKlávesnice
Ikona Odkaz na databázi
ProcesorTI OMAP 2431 450 MHz
Paměť ROM256 MB (134 MB přístupných)
Paměť RAM64 MB (26 MB volných po startu)
Ikona Odkaz na databázi
DisplejTransreflexivní TFT LCD
Rozlišenívenkovní: 320 x 240, vnitřní 400 x 240
Barevnost65536
Úhlopříčkavenkovní: 2", vnitřní 2,6"
Ikona Odkaz na databázi
SlotymicroSD (Transflash), podpora microSDHC
RozhraníHSDPA 3,6 Mbps, UMTS 2100 MHz, GSM 900/1800/1900 MHz, Audio In, Audio Out, Bluetooth, WLAN 802.11b+g, Mini-USB, Digitální fotoaparát 2 Mpix, Digitální fotoaparát 0,3 Mpix pro videohovory, EDGE, GPRS, CSD
BaterieLi-ion 1100 mAh
Mikrofonmono
Repromono

Pohled do specifikace Asusu m930 dává tušit, že půjde o velmi zajímavý přístroj. Posuďte sami - o dostatek výkonu pro aplikace se stará procesor na frekvenci 450 MHz, která byla ještě nedávno doménou spíše kapesních počítačů a komunikátorů, ve smartphonech se používaly procesory s frekvencí 200 - 300 MHz. Rovněž podpora datových sítí potěší. Kromě obvyklého GPRS a EDGE u Asusu najdete také UMTS 2100 MHz a HSDPA umožňující surfování rychlostí až 3,6 Mbps. Co se týče kapacity akumulátorů, velikosti paměti RAM a ROM a podpory bezdrátových sítí, tak Asus m930 nijak výrazně nevybočuje ze zaběhnutého trendu.

Čím je však Asus m930 unikátní, je přítomnost dvou displejů a dvou klávesnic. Již v minulosti se na českém i světovém trhu objevily smartphony s Windows Mobile, které disponovaly vysouvací QWERTY klávesnicí, a displej tak chvíli fungoval v portrait, pak zase v landscape režimu. Abychom byli úplně korektní, tak smartphony s dvěma displeji tu již byly (viz třeba Qtek 8500), ale výlučnost Asusu spočívá v tom, že oba displeje jsou rovnocenné, tj. na obou můžete pracovat se spuštěnými programy. O kvalitách obou displejů si povíme ale až o několik odstavců níže.


Balení


Asus m930 se prodává v černé kartónové krabici. Velikost balení zaslouží pochvalu, neboť krabice je dostatečně rozměrná, a tak nemusíte přemýšlet, jak smartphone a všechny doplňky uložit tak, aby bylo možné krabici zavřít. Kromě Asusu m930 v balení najdete také manuál v tištěné i elektronické podobě, CD s programem ActiveSync, který je třeba pro synchronizaci a přenos souborů, dále zde je USB kabel, síťová nabíječka, hands-free sada a pouzdro.


Doplňky dodávané k Asus m930

Zastavme se na chvíli u pouzdra. Vzhledem k tomu, že Asus m930 není luxusním přístrojem za desítky tisíc, tak snad ani nepřekvapí, že dodávané pouzdro nepůsobí příliš kvalitním dojmem. Potěšující však je, že hlavní účel, tj. ochranu přístroje, splňuje. Asus m930 do pouzdra přesně padne, zavírání je pevné, takže není pravděpodobné, že by se pouzdro samo otevřelo.


- pro zvětšení klikněte -


Design a ovládání


Asus m930 je zejména pracovní nástroj, takže není divu, že se výrobce nepustil do designových a barevných kreací. Pokud sháníte „cool“ smartphone pro teenagery, bude třeba se porozhlédnout jinde. Výrobce vsadil na léty osvědčenou kombinaci černé a stříbrné barvy, takže Asus m930 působí přirozeně jak na obchodním jednání, tak na pracovní poradě i na večeři s přáteli. Z designového hlediska nás zaujalo zejména pětisměrné ovládací tlačítko, jehož střed byl ozdoben docela pěknou spirálou (viz detailní foto níže).

Přední straně smartphonu Asus m930 dominuje 2" LCD displej nabízející stejné rozlišení jako takřka všechny dnes prodávané smartphony s operačním systémem Microsoft Windows Mobile 6.0 Standard, tj. 320 x 240 obrazových bodů. Nad displejem uvidíte poměrně širokou mřížku a také tlačítko, jehož dlouhý stisk váš smartphone zapne/vypne. Krátký stisk tohoto tlačítka zobrazí pohotovostní menu, odkud můžete změnit profil, vstoupit do nastavení bezdrátových sítí a také telefon vypnout. Tlačítky pod displejem a telefonní klávesnicí se budeme zabývat později.


- pro zvětšení klikněte -

Na pravé straně Asusu m930 je k vidění několik ovládacích prvků. Najdeme zde tlačítko, jehož dlouhým stiskem spustíte aplikace pro fotografování, dále zde je kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, slot na paměťové karty standardu microSD a také poutko, kterým můžete provléknout šňůrku a nosit svůj smartphone např. zavěšený na krku. Co se týče již zmíněného tlačítka pro spuštění fotoaparátu, tak nás těší, že v menu přístroje si lze nastavit, které 2 aplikace bude možno tímto tlačítkem spouštět. Asus totiž rozlišuje mezi krátkým a dlouhým stiskem a užitečné je, že přednastavený program Fotoaparát lze nahradit libovolnou aplikací.


Zleva: tlačítko pro spuštění fotoaparátu, kolébka regulující hlasitost, slot na MicroSD karty a poutko pro upevnění šňůrky (pro zvětšení klikněte)

Během takřka dvoutýdenního testování se nám zalíbilo kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti vyzvánění a sluchátka během hovoru. Je totiž nejen dostatečně velké, ale hlavně vystouplé, takže pro změnu hlasitosti nemusíte dávat smartphone od ucha, postačí tlačítko nahmatat a stisknout patřičnou polovinu. Slot na microSD karty je za schován za plastovou krytkou. Podle našeho názoru je použitý materiál vhodnější než guma, neboť pryžová krytka časem mění tvar a v konečné fázi nesedí tak, jak by měla.

Levý bok neobsahuje žádné ovládací prvky, nachází se zde pouze kloub rozvíracího mechanismu, kterému se budeme věnovat později. Ve spodní části přístroje se nachází dvojice portů - miniUSB pro nabíjení a synchronizaci s počítačem a jack 3,5 mm pro připojení sluchátek. Mnoho výrobců používá miniUSB, takže se nejedná o nic tak neobvyklého, ale klasický 3,5 mm audio výstup jsme u smartphonu neviděli už hodně dlouho. Za tohle řešení, díky kterému nemusíte shánět redukce, patří Asusu několik plusových bodů. Ti pozornější si jistě všimli mikrofonu umístěného nad miniUSB, o citlivosti si popovídáme v části recenze zaměřené na telefonování.



Záda Asusu m930 skýtají pohled na čočku 2Mpix fotoaparátu, přisvětlovací diodu zde bohužel nenajdete. Ne, že by to při fotografování tolik vadilo, její dosah je omezený, ale LED může posloužit také jako svítilna např. při hledání toho správného klíče. Všimněte si ještě gumových „nožiček“, které mají zamezit pohybu smartphonu po podložce. Sloveso mají jsem použil záměrně, neboť při naší testovací jízdě se Asus m930 pohyboval na palubní desce automobilu i v mírných zatáčkách, takže rozhodně není záhodno smartphone nechávat položený na palubní desce vozu.



Poslední zajímavým prvkem na zadní části Asusu m930 je krytka akumulátoru. Ta je stejně jako velká část přístroje plastová, je však vyvedena v poněkud odlišném odstínu než zbytek plastů a vzhledem k její malé tloušťce je při silnějším stisku slyšet zavrzání. Asus ve smartphonu m930 použil lithiový akumulátor SBP-11 o kapacitě 1100 mAh. Bylo pro nás překvapením, že se Asus nevydal o stejné cestě jako mnozí jiní výrobci kapesních počítačů a chytrých telefonů, kteří ve svých přístrojích sází na akumulátory s kapacitou nižší než 1000 mAh. Abychom jen nechválili, tak 1100 mAh není vzhledem k rychlosti procesoru a k velikosti vnitřního displeje žádná výhra, takže co se výdrže týče, řadí se Asus m930 spíše mezi průměrné přístroje. Při plném nasazení (několik kratších telefonátů, pár SMS a časté stahování e-mailů a používání ICQ) se baterie vybila za jeden jediný den. Při běžném používání, kdy používáte připojení k internetu jen občas, vydrží Asus cca 2 dny.



Pod displejem najdete celkem 11 ovládacích tlačítek. Čtyřsměrný D-Pad s potvrzovacím středem, tlačítko Home, zelené a červené sluchátko a nezbytná šipka zpět. Tlačítko se symbolem domečku má jedinou funkci, tou je dostat vás z libovolného programu opět na homescreen (tj. na domovskou obrazovku), kde vidíte název sítě, počet nepřečtených SMS zpráv a odkud lze vstoupit do nabídky Start a spustit další program. Dvě tlačítka se symbolem pomlčky mají proměnlivou funkci a jejich význam je zobrazen vždy ve spodní části displeje.

Tlačítko s namalovaným zeleným sluchátkem slouží k vytočení čísla, k přijmutí hovoru, k zobrazení seznamu telefonátů a během hovoru jím přidržíte právě probíhající telefonát. Pokud např. v textové zprávě naleznete telefonní číslo, které chcete vytočit, stačí číslo šipkami označit a následně zmáčknout tlačítko s namalovaným zeleným sluchátkem. Červené tlačítko poslouží k odmítnutí i k ukončení hovoru, jeho stisk v některé z aplikací způsobí návrat na domovskou obrazovku, dlouhé podržení červeného sluchátka má za následek zamknutí kláves, což lze ale provést i z pohotovostního menu. Je třeba podotknout, že ve srovnání se staršími Windows Mobile smartphony (např. HTC S621 či Qtek 8310) je třeba červené sluchátko Asusu pro zamknutí kláves držet mnohem déle, kvůli čemuž jsme si nejdříve mysleli, že Asus m930 dokáže klávesy zamknout pouze z pohotovostního menu, nikoli tlačítkem.



Všude tam, kde dochází k psaní textu, slouží tlačítko se symbolem šipky k mazání písmen. Asus m930 bohužel často nereflektuje dlouhý stisk tohoto tlačítka, a nedokáže tak mazat text např. po jednotlivých slovech a ne pouze po znacích, což je často zdlouhavé.

Designově velmi povedený D-pad má jednoduché využití - šipkami si uživatel vybírá položky v menu či třeba odkazy na webové stránce, stiskem středového tlačítka se vybraná volba potvrdí.

Ke zpracování ovládacích tlačítek nemáme větších výhrad. Kromě D-Padu a dvojice kontextových kláves jsou všechna tlačítka vyrobena z plastu. Překvapil nás však odpor při stisku, ten byl o něco větší než u velké části konkurenčních zařízení, a museli jsme si tedy na tento malý nedostatek několik dnů zvykat. Všechna ovládací tlačítka mají dostatečnou velikost a díky prostorovému oddělení dochází k překlepům jen minimálně. Trochu nás mrzí absence tlačítka pro spuštění e-mailového klienta či webového prohlížeče - u velké části smartphonů toto tlačítko najdeme. Ve skutečnosti však o možnost rychlého spuštění oblíbené aplikace nepřijdete, neboť tlačítku se symbolem fotoaparátu lze přiřadit dvě funkce. A pokud by vám ani to nestačilo, můžete si stáhnout freewarový program AE Button Plus a nadefinovat si u každého tlačítka několik funkcí odlišených délkou stisku.

Vzhledem k tomu, že výrobce ponechal kolem sluchátka docela dost místa, musela se číselná klávesnice vměstnat na relativně malou plochu. Klávesy jsou vyrobeny z černého tvrdého plastu, podsvícení je bílé. Pokud se na telefon podíváte z boku, uvidíte specifický profil tlačítek, který usnadňuje přechod mezi tlačítky po hmatu. Asus za tento počin chválíme, neboť se uživatelé při psaní nemusejí neustále dívat „pod prsty.“ Stisk kláves je jistý, tlačítka při psaní slyšitelně cvakají, v nastavení si můžete zapnout zvukové upozornění (pípnutí) na stisk tlačítka. Jak už jsme zmínili v odstavci věnovanému funkčním tlačítkům, někomu může dělat problém odpor, který je docela velký. Během testování jsem si na klávesnici Asusu zvykl až za několik dnů, zejména v prvních hodinách používání přístroje bylo psaní SMS zpráv (a hlavně delších e-mailů) na klávesnici pod displejem spíše za trest. Pokud se s tvrdší klávesnicí nebudete chtít smířit, nezbývá nic jiného, než se poohlédnout po jiném smartphonu.

Asus m930 disponuje nejen maličkou klávesnicí pod displejem, ale také plnohodnotnou QWERTY. K té se dostanete rozevřením telefonu. Bohužel výrobce nepomyslel na „zobáčky“ známé z telefonů véčkové konstrukce, takže si uživatel nemá kde zapřít prsty. Tento nedostatek nabývá na síle také díky tomu, že kloub, který drží pohromadě obě části telefonu, je velmi pevný, díky čemuž se telefon samovolně neotevírá (a nejspíš nebude ani po delším používání), ale pro rozevření uživatel zkrátka potřebuje obě ruce. Abychom byli přesní, Asus m930 lze otevřít i jednou rukou, tento postup však vyžaduje určitou dávku trpělivosti, takže pokud zrovna nenesete tašku s nákupem, vyplatí se použít obě ruce.


- pro zvětšení klikněte -

Po několika minutách se mi dostal do krve ten správný grif, jak přístroj rozevřít. Pokud nechcete stiskem bočních tlačítkem náhodně spouštět aplikace nebo měnit systémovou hlasitost, stačí umístit prst pravé ruky mezi slot na karty a kolébkové tlačítko, druhý palec pak cca na úroveň červeného sluchátka. Tímto způsobem lze smartphone rozevřít rychle a bez toho, abyste nechtěně „něco“ zmáčkli.

Jak je patrné z fotografií, horní díl telefonu s displejem se po rozevření posune dozadu, díky čemuž se naskytne dostatečně dlouhá opora pro oba ukazováčky. QWERTY klávesnice zabírá takřka celou plochu spodní části. Skládá se z pěti řad kláves, každá řada (pokud neobsahuje ovládací prvky), čítá 12 kláves. Horní řada je numerická, k psaní znaků s diakritikou však neslouží. Kromě písmen a číslic najdete na QWERTY také velké množství ovládacích kláves. Jde např. o obě sluchátka, jejichž přítomnost oceníte při telefonování, či o trojice tlačítek pro spuštění nějakého programu (webový prohlížeč, e-mailový klient a výpis hovorů). Opomenout bychom neměli ani tlačítko s nakreslenými šipkami, které slouží k přepínání běžících programů. Chválíme dostatečně veliký Space a také přítomnost tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku.

Tlačítka s písmeny jsou dostatečně rozměrná, takže anii lidé s velkými palci by neměli mít při psaní potíže. Někomu však může vadit, že klávesy jsou uspořádány do mřížky (tj. nejsou posunuté jako na klávesnici počítače), pokud píšete dvěma prsty, což bude asi případ většiny uživatelů, nemělo by vám rozložení kláves dělat potíže. Větším nedostatkem je z našeho pohledu odpor kláves. Asus m930 (resp. jeho QWERTY klávesnici) jsme srovnali s HTC TyTNem a Universalem a musíme konstatovat, že největší odpor ze zmíněné trojice přístrojů má právě klávesnice Asusu m930. Kromě toho, že člověk musí při psaní vynakládat větší sílu, má tuhá klávesnice za následek také nižší rychlost psaní, protože si musíte dávat pozor na to, zda jste klávesu opravdu stisknuli.

Velká část kláves má dvě funkce. Ta hlavní je vyobrazena světle šedivou barvou, modře je znázorněna sekundární funkce. Pokud tedy nechcete napsat písmeno, ale nějaký symbol, je třeba spolu s patřičnou klávesou stisknout také funkční tlačítko Fn. Velmi nás překvapilo, že je třeba zmáčknout obě klávesy současně (resp. zmáčknout Fn, držet a pak stisknout vybranou klávesu). Pokud jste zvyklí na to, že stisknete (a hned uvolníte) Fn a pak zmáčknete libovolnou klávesu, napíše se primární znak, tj. nejčastěji písmeno nebo číslice, nikoli symbol či jiné znaménko, jak by člověk očekával.


- pro zvětšení klikněte -

Pod kloubem jsou k vidění dvě tlačítka, která jsou základem ovládání operačního systému i aplikací pro Windows Mobile Standard. Tato tlačítka jsou sice dostatečně široká, ale také docela úzká a hlavně nejsou vyvýšena, takže člověk občas nechtěně zmáčkne nejen funkční tlačítko, ale i jednu z číslic pod ním. Vzhledem k tomu, že Windows Mobile podporuje číselné klávesové zkratky, dochází díky překlepům také k nechtěnému spouštění programů či vstupu do těch částí menu, kam vstoupit nechcete.

Do pravé části QWERTY klávesnice bylo osazeno pětisměrné ovládací tlačítko. Přestože se může na první pohled zdát, že stříbrný D-Pad splývá se šedivými klávesami, není tomu tak. Výškové oddělení není sice výrazné, ale je tu, takže lze s D-Padem pracovat i po hmatu. K velikosti tohoto ovládacího prvku ani k odporu při stisku jakékoliv z pěti kláves nemáme výhrad, v tomto případě by se od Asusu mohli přiučit i ostatní výrobci. Funkce D-Padu obsaženého na QWERTY klávesnici se nijak neliší od funkce pětisměrného tlačítka pod venkovním displejem. Středové tlačítko funguje jako Enter, tzn. že slouží k potvrzení vybrané volby, 4 kurzorovými šipkami pak listujete v menu, scrollujete ve webovém prohlížeči atp. Pro úplnost dodejme, že barva podsvícení QWERTY klávesnice je světle zelená, bohužel podsvícení se nedočkal ovládací D-Pad a obě funkční tlačítka pod displejem, což poněkud ztěžuje ovládání za tmy.


Podsvícení QWERTY klávesnice


Displeje


Rozlišení venkovního displeje činí obvyklých 320 x 240 bodů, délka úhlopříčky je 2" a podle specifikace výrobce dokáže displej zobrazit 65 tisíc barev. Podsvícení je možno regulovat v 11 krocích, i při nejnižší hladině jasu však displej stále trochu svítí. Potěšující je, že nastavení podsvícení se skrývá pod samostatnou položkou v menu pojmenovanou Jas, takže uživatel nemusí dlouhé minuty tápat, kde by se dalo podsvícení nastavit.


Vnitřní 2" displej (pro zvětšení klikněte)

Vzhledem k relativně malé úhlopříčce a obvyklému rozlišení je venkovní displej velmi jemný, žádné „kostičkování“ známé z 3,5" QVGA displejů se nekoná. Malá velikost pixelů však nepřináší pouze pozitiva, veškeré písmo je totiž menší než u konkurenčních přístrojů, takže uživatelé zvyklí na určitou velikost písma si budou nejspíše muset u Asusu m930 písmo zvětšit. Problémy se mohou vyskytnout i u určitých webových stránek, pokud jejich autoři použili malé písmo, tak i nastavení velikosti na Největší v Pocket Internet Exploreru nemusí přinést dostatečně veliký text.

Přestože jsme se snažili najít žlutý či zelený nádech na místech, kde má být bílá, nenašli jsme ho, k barevnému podání venkovního displeje tak nemáme výhrad.

Vnitřní displej má s tím venkovním společný pouze maximální počet zobrazitelných barev (65 tisíc), rozlišení je 400 x 240 obrazových bodů (WQVGA), úhlopříčka činí 2,6". Ve srovnání s venkovním displejem jsou pixely větší, což poznáte vždy, když přístroj rozevřete a místo malého 2" displeje začnete pracovat s 2,6" WQVGA. Díky tomu text, který je na venkovním displeji i s nastaveným největším písmem často hodně malý, je na vnitřním displej o něco větší, než vaše oči potřebují. Pokud tedy nechcete neustále přepínat velikost písma, bude nejspíše nejlepší, když si velikost fontu nastavíte podle venkovního displeje.



Podsvícení vnitřního displeje přebírá systémové nastavení, hodnotu jasu lze tedy regulovat v 11 stupních. K podsvícení máme jen malou výhradu, pravá část displeje je totiž trochu méně podsvícená než zbytek displeje. Tento nedostatek je však viditelný pouze u jednolitých barevných ploch a při běžné práci se smartphonem ho neodhalíte.