Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí

4.8.2008, Pavel Bureš, recenze
Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí
Dnes si detailně posvítíme na nový Asus m930, který by se díky velkému displeji i klávesnici a rychlému procesoru mohl stát jedním z nejzajímavějších přístrojů letoška. Na druhou stranu trpí mnoha nedostatky, jež celkový dojem kazí. Vyplatí se nový Asus m930?

Software


V balení spolu s Asusem m930 naleznete CD s programem Microsoft ActiveSync, který je nezbytný pro synchronizaci s vaším počítačem s Windows. Instalace programu, výběr dat k synchronizaci (e-maily, kalendář, úkoly, soubory...) i samotná synchronizace přes USB kabel a Bluetooth fungovala bez problémů, rychlost je velmi podobná jako u ostatních WM smartphonů. První synchronizace může trvat déle než 5 minut, jelikož se přenáší všechna data, později, když se mění jen několik položek, zabere synchronizace pouze několik (desítek) sekund.

Pokud je smartphone připojený k počítači s ActiveSyncem, můžete s v Průzkumníku zobrazit soubory umístěné v paměti telefonu i na kartě, lze je samozřejmě přenášet mezi smartphonem a PC. Nevýhodou tohoto řešení je, že je paměť Asusu dostupná v Průzkumníkovi, takže není možné např. uložit text vytvořený ve Wordu do paměti telefonu. V Microsoftu jsou si tohoto problému vědomi, takže v menu Asusu (položka Nastavení USB) si můžete vybrat, zda si přejete synchronizovat, nebo připojit smartphone jako velkokapacitní paměťové zařízení. V nastavení najdete také dva profily pro ActiveSync. Liší se rychlostí přenosu a také tím, že ten základní (tj. pomalejší) by se neměl dostat do konfliktu s firewallem na vašem počítači, kdežto profil umožňující rychlejší přenos dat bude s největší pravděpodobností vyžadovat změnu nastavení firewallu.

K přenosu větších souborů se však ani jeden ze způsobů obsažených již v základů příliš nehodí, během testování jsme vsadili na osvědčený freewarový program WM5torage, díky kterému je možno obsah karty zobrazit na PC jako vyměnitelný disk. A rychlost přenosu je vyšší než 0,4 MB/s, kterých jsme dosáhli, když jsme v menu aktivovali režim velkokapacitního paměťového zařízení. Pokud však vlastníte dostatečně rychlou kartu a zejména kvalitní čtečku, tak tu ani WM5torage neporazí.

Pokud jste již někdy používali smartphone s operačním systémem Windows Mobile, pak byste neměli mít při práci s dodávanými aplikacemi problémy. Programy můžete spouštět ze Start menu, do kterého se dostanete stiskem levé funkční klávesy. Menu Asusu má sice více sekcí, podle našeho názoru je to spíše přínos, neboť v dané sekci tak mohou být jen ty programy a položky, které sem patří. Ve výchozím stavu je Start menu zobrazeno v podobě mřížky, ikony jsou dostatečně veliké, ale v tomto režimu nelze vždy používat klávesové zkratky. Potěšilo nás, že druh zobrazení lze v menu změnit, nemusíte tedy používat různé tweakovací aplikace. Při testování jsme dali přednost jednoduchému seznamu, kdy je na displeji zobrazeno celkem 10 položek a můžete používat klávesové zkratky (0 - 9). Připomeňme, že Start menu ve Windows Mobile je plně konfigurovatelné, jedná se totiž jen o zástupce na programy rozmístěné ve složkách, které lze mazat, přesouvat i vytvářet nové.


Start menu

Domovská obrazovka

Ještě než se budeme zabývat dodávanými aplikacemi, je vhodné se zmínit o homescreenu, tj. o domovské obrazovce (obdoba Today u PDA). Na ní může být zobrazeno několik údajů, např. název sítě, datum, čas, blížící se úkoly, informace o přijatých SMS a e-mailech atp. Hned po vybalení Asusu z krabice si můžete vybrat z celkem 9 již vytvořených homescreenů (v nastavení hledejte položku Výchozí obrazovka), některé zobrazují informace o bezdrátových sítích, jiné vás informují např. o naposledy spuštěných aplikacích atp. Na Windows Mobile je skvělé, že jednotlivé homescreeny ve smartphonu existují v podobě XML souborů, takže je lze upravovat. Můžete tedy změnit velikost textu a ikon, přidat do homescreenu další položky, změnit barvu atp.


Kalendář


Základní aplikací pro správu času ve Windows Mobile Standard přístrojích je kalendář. K dispozici jsou tři pohledy na data (týden, měsíc, agenda). Zobrazení celého měsíce vás sice pomocí ikonek informuje, které dny obsahují nějakou událost, ale detailní informace o ní (tj. popisek, začátek a konec, místo konání) se dozvíte až z pohledu Program jednání (v anglické verzi systému Agenda). Mrzí nás, že výpis událostí nelze filtrovat (např. podle kategorie nebo statusu).

Při zadávání nové události můžete vyplnit skoro všechny položky jako v Outlooku na stolním počítači. Některé vidíte na přiložených screenshotech, za zmínku ale stojí možnost vybrat si libovolné množství kontaktů, které se budou schůzky účastnit spolu s vámi. Skvělou funkcí je, že dotyčným lze poslat pozvánku a oni si mohou schůzku přidat do Outlooku.

Můžete si zvolit, jaký stav (Nezávazně, Mimo kancelář...) dané události přiřadíte, díky čemuž budete vy a vaši kolegové mít přehled o důležitosti schůzky.


Nastavení kalendáře není sice příliš rozsáhlé, ale naštěstí můžete provést takřka všechny základní změny, tj. např. výběr prvního dne v týdnu a interval pro výchozí nastavení zvukových připomínek.


Úkoly


Ani ToDo aplikace nedoznala oproti smartphonům s Windows Mobile 5.0 velkých změn. Výpis úkolů lze filtrovat podle kategorií, stále je však možné vybrat pouze jednu kategorii. ToDo lze třídit také podle stavu úkolů na aktivní, dokončení či lze vypsat všechny položky. Ve výchozím stavu se na hlavní obrazovce aplikace zobrazuje pouze název úkol a ikona značící jeho prioritu, v nastavení si však můžete zvolit, že chcete vidět i datum zahájení a splnění úkolu.



Programu Úkoly chybí detailní možnosti filtrování, není možné nechat si např. vypsat jen ty úkoly, které jsou splatné dnes (případně úkoly splatné během následujících X dní). ToDo lze řadit podle stavu, priority, předmětu, data zahájení či termínu splnění, pokud chcete přepnout mezi sestupným a vzestupným řazením položek, stačí danou volbu (např. řazení dle předmětu) znovu vybrat.

Nové úkoly lze vkládat dvojím způsobem. Buď můžete využít položku Nový úkol v menu aplikace a kromě názvu zadat také další parametry, pokud chcete zadat opravdu jen název úkolu, stačí ho napsat do textového pole v horní části obrazovky a potvrdit. Možnosti nastavení programu jsou minimální.


Filtrování úkolů podle kategorií


Windows Media Player


Změna nenastala ani v případě přehrávače hudby a videa, v Asusu m930 najdete již několik let používaný a stále takřka stejný Windows Media Player. Aplikace se může pochlubit kvalitním zvukem, chybí ji však pokročilé funkce (např. ekvalizér). Nevýhod Windows Media Playeru je několik. Program je extrémně náročný na operační paměť, ze které si ukousne často i více než 8 MB. Druhým neduhem je fakt, že přehrávač si stále nedokáže zapamatovat skladbu ani pozici v ní, takže po opětovném spuštění programu nelze s přehráváním pokračovat v té části skladby, kde jste skončili.




Pocket Internet Explorer


Webový prohlížeč PIE je již léta součástí smartphonů s operačním systémem Windows Mobile a za tu dobu se nijak výrazně nezměnil. Program obsažený v Asusu m930 nabízí tři režimy prohlížení, dokáže zachovat rozložení jednotlivých prvků i uzpůsobit stránku šířce displeje. Pokud však platíte za přenesená data, pak vás asi nepotěší, že PIE nedokáže (narozdíl od oblíbené Opery Mini) upravit stránku již na serveru poskytovatele, takže je nutné ji načítat celou.


Jednotlivé webové stránky si můžete přidávat mezi Oblíbené a ty následně synchronizovat se stolním počítačem. Co nás hodně potěšilo je, že již není nutné instalovat programy jako SmartSCROLL, protože již v základu lze stiskem tlačítek 2 a 8 posunout celou stránku nahoru/dolů. Pokud se chcete pohybovat po jednotlivých odkazech, použijte kurzorové šipky. V případě, že pracujete s QWERTY klávesnicí, lze stránku posunout stiskem mezerníku.


Na Pocket Internet Exploreru si ceníme korektního zobrazení znaků s diakritikou, v případě Asusu m930 potěší také přítomnost programu Datový přehrávač, ve kterém se otevírají např. videa z YouTube. Tato aplikace je však velmi jednoduchá, nepodporuje přehrávání ve fullscreenu, rovněž nelze nastavit velikost zásobníku.




Kancelářské aplikace


V Asusu m930 najdete kancelářský balík ClearVue od společnosti WESTTEK. Prvním zádrhelem je, že se jedná pouze prohlížeče, tj. můžete si zobrazit textové soubory, tabulky, prezentace i PDF, ale žádný ze souborů nelze editovat. Všechny prohlížeče jsou velmi jednoduché, v zásadě neumožňují nic jiného než výběr měřítka zobrazení.


Prohlížeč XLS souborů - přiblížení

Přepínání listů


Prohlížeč PDF

Prezentační software


Prohlížeč textových souborů


Přepínač režimů


Aplikaci Přepínač režimů ve většině Windows Mobile zařízeních nenajdete; program totiž používají jen přístroje Asusu. Jde o velmi jednoduchý program, díky kterému můžete přepínat mezi běžícími aplikacemi (obdoba klávesové zkratky Alt + Tab na počítačích s operačním systémem Windows). Přepínač režimů disponuje samostatnou klávesou, najdete ji na QWERTY klávesnici vpravo od tlačítka SYM.




Nastavení


Smartphony s operačním systémem Windows Mobile 6.0 Standard disponují velmi rozsáhlým nastavením a my se na následujících řádcích budeme věnovat zejména těm položkám v nastavení, které ve starší verzi operačního systému nebyly, či jsou doménou zařízení od Asusu.

Asus m930 dokáže fungovat také jako mass storage, takže můžete paměťovou kartou ve smartphonu nahradit přenosný USB flash disk. Problémem tohoto řešení je velmi pomalá rychlost, během testování jsme nedosáhli vyšší rychlosti čtení než 0,4 MB/s, což není pro přenos stovek MB příliš ideální.

Jak jsme již zmínili na začátku naší recenze, můžete si v nastavení Asusu m930 zvolit funkce několika kláves. Kromě tlačítka se symbolem fotoaparátu, kterým můžete spouštět dvě aplikace, lze vybrat, co se stane při delším stisku kolébky regulující hlasitost. Rovněž tlačítku Přepínač režimů lze přiřadit druhou funkci, která se aktivuje dlouhým stiskem tohoto tlačítka