Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí

4.8.2008, Pavel Bureš, recenze
Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí
Dnes si detailně posvítíme na nový Asus m930, který by se díky velkému displeji i klávesnici a rychlému procesoru mohl stát jedním z nejzajímavějších přístrojů letoška. Na druhou stranu trpí mnoha nedostatky, jež celkový dojem kazí. Vyplatí se nový Asus m930?

Telefonování


Ve srovnání s naprostou většinou Windows Mobile smartphonů, které se prodávají, či v minulých měsících prodávaly na pultech českých obchodů, má Asus m930 navrch ve dvou poměrně klíčových vlastnostech - v citlivosti na signál a také v hlasitosti sluchátka. Vzhledem k tomu, že bydlím v místech, kde má Vodafone velmi slabé pokrytí, tak jsem mohl otestovat, jak na tom Asus vlastně je. Potěšilo mě, že v místech, kde u velké části jiných mobilů dochází k výpadkům při hovoru, dokázal Asus m930 přenášet zvuk soustavně ke spokojenosti obou stran. Pro úplnost dodejme, že smartphone během telefonátu ukazoval nejčastěji dvě čárky.

Druhým pozitivem je překvapivě vysoká hlasitost sluchátka umístěného nad displejem. U velké části v minulosti recenzovaných přístrojů bylo třeba při telefonování např. na ulici nastavit maximální hlasitost, u Asusu m930 postačí úroveň o dva stupně nižší. Při zvolené nejvyšší hlasitosti byl hovor tak hlasitý, že nebylo třeba držet telefon u ucha, bylo možné ho položit např. na stůl a pracovat jako při zapnutím režimu hands-free.

Co se kvality hovoru týče, nemáme výhrady, protože žádné rušivé šumění ve sluchátku či jiné podobné nedostatky jsme nezaznamenali. Během vlastního telefonátu lze hovor přidržet či zapnout hlasitý odposlech. Telefonní aplikaci lze dokonce opustit, nechat hovor probíhat na pozadí a mezitím pracovat s kalendářem, dívat se do kontaktů či můžete spustit libovolnou aplikaci.


Seznam naposledy uskutečněných hovorů čítá 10 míst, ale díky existenci několika tweakovacích aplikací je možné kapacitu seznamu zvětšit. Neznámé číslo lze uložit k již existujícímu kontaktu nebo vytvořit kontakt nový, pro odeslání textové zprávy si však číslo ukládat nemusíte. U každého záznamu vidíte, zda se jedná o příchozí, odchozí nebo zmeškaný hovor a podle písmena v pravé části obrazovky poznáte, zda je o číslo na mobil, do práce atp.


Zprávy


Aplikace pro práci s textovými zprávami, MMS a elektronickou poštou se od verze 2003 SE změnila jen minimálně. Při psaní textovky Asusu ukazuje, kolik znaků jste již napsali a pokud bude zpráva rozdělena na více částí, tak se to dozvíte. Asus m930 je vybaven prediktivním systémem T9, kromě mnoha světových jazyků je k dispozici také čeština. Pokud budete T9 při psaní používat, zmenší se velikost jedné zprávy z obvyklých 160 znaků na 70. Použití Unicode lze v nastavení zakázat, k ořezu diakritiky však nedojde, což má za následek, že příjemci dorazí zpráva plná otazníků. Řešením může být použití freewarové aplikace SMS deCestinator (nová verze je dostupná pod názvem SMS UnAccent), která vám dovolí napsat zprávu s T9 a poté diakritiku odstraní.

Textovou zprávu je možno odeslat většímu množství příjemců, bohužel nelze SMS odeslat všem kontaktům ve vybrané kategorii, příjemce je nutné vybírat ručně.


Detail e-mailu

Přehled došlých SMS

Dodávaný e-mailový klient podporuje jak POP3, tak IMAP servery, my na něm oceňujeme také široké možnosti nastavení. Můžete si vybrat, jak staré e-maily si přejete stahovat, zda je stáhnete celé, či jen hlavičku nebo třeba pouze 20 kB. Pokud nechcete na pravidelné stahování elektronické pošty neustále myslet, lze nastavit automatické stahování v jednom z mnoha intervalů. E-mailový klient dokáže bez problémů zobrazit nejen textové, ale i HTML e-maily, pokud je HTML soubor příliš složitý, je možno ho nechat upravit tak, aby nebylo třeba posunovat e-mailem do stran. Vzhledem k tomu, že jsme Asus m930 používali současně se symbianovým smartphonem Nokia e61, mohli jsme dodávané e-mailové klienty srovnat. Narozdíl od Nokie dokáže program obsažený ve Windows Mobile po smazání e-mailu zobrazit následující zprávu a také si pamatuje řazení (např. podle data přijetí a sestupně), které si uživatel vybral i po zavření aplikace a jejím následném spuštění.