Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí

4.8.2008, Pavel Bureš, recenze
Asus m930: smartphone s QWERTY klávesnicí
Dnes si detailně posvítíme na nový Asus m930, který by se díky velkému displeji i klávesnici a rychlému procesoru mohl stát jedním z nejzajímavějších přístrojů letoška. Na druhou stranu trpí mnoha nedostatky, jež celkový dojem kazí. Vyplatí se nový Asus m930?

Fotoaparát


Co se fotografických schopností týče, patří Asus m930 mezi průměrné přístroje. Snímač s rozlišením 2 megapixely dnes už nikoho neoslní. Možnosti nastavení nejsou nijak rozsáhlé, přesto si můžete změnit takřka všechny základní parametry. Uživatel si může vybrat ze třech stupňů kvality fotografií a ze šesti velikostí snímku (od 96 x 72 obrazových bodů po 1600 x 1200). Rovněž lze použít i samospoušť a lze si vybrat ze dvou hodnot prodlení - 5 a 10 sekund.


Okno aplikace fotoaparát


Nastavení fotoaparátu

Pro oživení vašich snímků lze použít několik efektů, např. sépii, černobílé zobrazení a negativ. Asus m930 kromě pořizování statických fotografií dokáže také zaznamenat ozvučenou videosekvenci, video se ukládá ve formátu MP4. Za zmínku stojí ještě fakt, že česká diakritika v programu Fotoaparát není zobrazena korektně.


Ukázka jednoho z mnoha efektů, kterými lze fotografie "oživit" (pro zvětšení klikněte)

Kvalita fotografií pořízených Asusem m930 je průměrná. Stejně jako u mnoha jiných smartphonů, tak i testovaný Asus dokáže při dostatku světla pořídit docela kvalitní snímky, které jsou šumem zasaženy jen minimálně. Jakmile se však obloha trochu zatáhne či fotografujete v tmavším interiéru, zvětší se míra šumu natolik, že již výrazně kazí pořízené snímky. Je totiž patrný i při zobrazení menším než 100 %.


Díky dostatku světla je hladina šumu stále přijatelná (pro zvětšení klikněte)

Druhým nedostatkem je zaostřovací vzdálenost. Některé telefony již disponují funkcí makro, takže lze bez potíží vyfotografovat např. novinový článek, jízdní řád či třeba ordinační hodiny vašeho lékaře. Asus m930 však dokázal zaostřit (v závislosti na snímané scéně) až od několika desítek centimetrů (cca 40). Abychom jen nekritizovali, tak je třeba zmínit, že co se barevného podání týče, je na tom recenzovaný smartphone docela dobře. Automatika zaslouží pochvalu, neboť není třeba nic nastavovat, barvy na pořízených snímcích jsou vcelku reálné. Fotoaparát Asusu m930 tak patří, alespoň co se barevného pojetí snímků týče, mezi nadprůměrně fotící chytré telefony v ceně kolem 10 000 Kč.


Pokus o makro (pro zvětšení klikněte)


Pokus o makro při nedostatku světla (pro zvětšení klikněte)


Závěr


Asus m930 je první vlaštovkou v oblasti smartphonů vybavených velkou QWERTY klávesnicí a také dvojicí LCD displejů. Jako každý nový produkt má i Asus m930 nedostatky, které však, jak doufáme, u nástupnických modelů nenajdeme. V úvodu hodnocení smartphonu je třeba si ujasnit, že pokud jde o specifickou koncepci klávesnice a 2 displejů, nám v redakci se velmi zamlouvá. Asus m930 je sice o něco těžší než ostatní přístroje, mezi nejmenší telefony dneška také nepatří, ale i tak se s ním velmi dobře pracuje a ani kapsu vám neutrhne..

Pokud uživatel potřebuje napsat jen několik slov, vystačí si nejspíš s klávesnicí pod displejem a díky technologii T9 jde psaní na této malé telefonní klávesničce lehce od ruky. V případě, že je třeba napsat něco delšího, např. e-mail, můžete smartphone rozevřít a psát na dostatečně velké QWERTY klávesnici. Jakmile však vezmeme v úvahu všechny podstatné parametry (velikost kláves, zdvih atp.) a zúročíme i naše poznatky z testování, nemůžeme klávesnici „oštítkovat“ lepším přízviskem než „průměrný“. Píše se na ní docela dobře a celkem rychle, ale náročný „psavec“ sáhne místo Asusu m930 nejspíše po jiném zařízení, jehož klávesnice je ještě o stupeň lepší.

Druhým nedostatkem, který se váže k rozvírací konstrukci, je rychlost přepínání mezi vnitřním a venkovním displejem. Pokud telefon rozevřete, je nutné počkat cca 2 vteřiny, než se na velkém WQVGA displeji obraz objeví. Při zavírání přístroje je prodleva stejná. Jestliže na psaní využíváte zejména klávesnici pod venkovním displejem a smartphone rozevíráte jen zřídka, neměl by vás tento nedostatek příliš obtěžovat. Uživatele, kteří by rádi psali veškeré texty na pohodlné QWERTY klávesnici, by však mohla dvousekundová prodleva zdržovat.


Asus m930 na oficiální fotografii

Asus m930 dostal do vínku 1100 mAh akumulátor a ten se nám však během testování povedlo vybít za jeden den. Nebylo ani nutné stahovat desítky MB dat, stačilo nechat puštěné ICQ (resp. jabber klienta OctroTalk), několik desítek minut hovoru a přehrávání MP3 skladeb v čekárně u lékaře a večer byla baterie vybitá. V tuto chvíli není jasné, zda bude společnost Asus prodávat akumulátory s vyšší kapacitou, ale pokud by tomu tak nebylo, tak snad nezklamou alespoň asijští výrobci mobilního příslušenství a akumulátor s kapacitou alespoň 2200 mAh na trh uvedou.

Co se displejů týče, k podání barev nemáme výhrad. Jediné, co nám kazilo radost, jsou rozdílné velikosti pixelů, a tím i odlišná velikost textu na každém z displejů. Rovněž časté přepínání z jemného venkovního displeje na hrubší vnitřní nemusí být pro všechny uživatele příjemné.

Mezi klady Asus m930 řadíme zvukové přednosti přístroje. Pokud nevlastníte úplně nejlevnější sluchátka (během testu jsme používali Koss Pro 1), Asus se vám odmění na poměry chytrých telefonů docela kvalitním zvukem bez rušivého šumění. Nesmíme zapomenout vyzdvihnout více než dostatečnou hlasitost sluchátka a také vynikající citlivost na signál.

Co se výkonu týče, nemáme k Asusu m930 žádné připomínky. Práce s telefonem je rychlá, jen scrollování ve webovém prohlížeči je oproti jiným WM Standard zařízením znatelně pomalejší. Při testování rychlosti přehrávání videa jsme použili populární freewarový program TCPMP a pokud u videí před nakopírováním do smartphonu změníte rozlišení tak, aby odpovídalo displeji (tj. 320 x 240 či 400 x 240) a snížíte i bitrate na odpovídající úroveň (cca 500 kbps), bude přehrávání videa plynulé. Vyzkoušeli jsme i soubor s datovým tokem 1 Mbps, TCPMP v benchmarku ukázal hodnotu 80 %, takže přehrávání takovýchto videí nebude plynulé.

Asus m930 je přístroj, který se z velké části povedl. Jedná se o zařízení nové koncepce, které trpí několika dětskými nemocemi, ale ty snad odstraní nástupce a pokud jde o softwarové neduhy, snad zlepšení přinese aktualizace operačního systému. Pokud bychom byli ve škole a Asus m930 by stál před tabulí, dostal by nejspíš 2-, což je s přihlédnutím ke schopnostem jiných přístrojů ve stejné cenové kategorii docela dobré hodnocení.


QWERTY klávesnice
Výdrž akumulátoru
Kvalitní zpracování
Prodleva při přepínání mezi displeji
Velikost RAM
Ikona Odkaz na databázi
Standardní konektory (USB mini, jack 3,5 mm)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus M930 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení smartphone m930 děkujeme společnosti Asus