Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus M9V – multimédia na cestách

1.2.2006, Josef Brož, recenze
Asus M9V – multimédia na cestách
Posledním modelem notebooků Asus je typ M9V. Zástupce vyšší střední třídy patří k řadě Portability, která spojuje výkon s ergonomií a bohatou výbavou. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 740J s pracovní frekvencí 1,73 GHz, dále tenkým 14,1“ displejem a mobilní verzí Radeonu X600SE s 256 MB paměti.
Asus M9V působí na první pohled velmi kompaktním dojmem. Výška notebooku nepřesahuje 2,2 cm, ostatní rozměry jsou 31 x 25,5 cm. Designéři Asusu příliš neholdují oblým tvarům, a proto jsou linie notebooku poněkud strohé. Ostřejší hrany však řadě M9 neubírají na eleganci. Plastový povrch notebooku je vyveden v šedostříbrné barvě. Povrchová úprava je kvalitní a notebook bude při transportu a vhodném zacházení dobře odolávat poškození. Vrchní část je vyvedena rovněž v šedostříbrné barvě. Barevná jednota je narušena pouze chromovaným logem společnosti a černou plochou kloubů, které spojují panel se základnou notebooku.

Asus M9V obsahuje několik zajímavý designových prvků, které jsou nejen vkusné, ale i velmi účelné. Za pozornost stojí především obvodová úprava. Hrany notebooku, včetně obvodu displeje, jsou osazeny tuhým dvoumilimetrovým páskem, který chrání notebook před nárazy a mechanickým poškozením.


Kvalita materiálu a dílenské zpracování notebooků Asus je tradičně na vysoké úrovni. Rovněž spoje jednotlivých částí jsou hladké a pevné. Závěsy spojující display s tělem notebooku jsou poměrně robustní.


Pojistka pro otevření panelu se nachází na spodní základně notebooku. Přesto lze notebook s trochou cviku a zručnosti otevřít pouze jednou rukou. Nízká hmotnost přístroje však způsobuje, že notebook při otevírání není tak stabilní jako jeho těžší konkurenti. Při méně šetrném nebo prudším otevírání přístroj „cestuje“ po stole .


Na čelní straně lemované stříbrným plastem se nacházejí ovládací prvky pro funkci Audio DJ (podrobněji níže). V pravé části je umístěn panel s diodami, které zobrazují aktivitu a stav notebooku (baterie, WiFi, hdd, atd). Spodní část notebooku je vyrobena z černého plastu, který vyniká značnou tuhostí.

Šedostříbrná hmota základny notebooku je rozdělena klávesnicí, která je vyvedena v černé barvě. Prostor mezi klávesnicí a touchpadem je i přes malé rozměry 14“ notebooku dostatečný. Zápěstí tak mají dostatečnou oporu při psaní. Klávesy nejsou zapuštěny příliš nízko a mají dobrý zdvih. Rozložení kláves je celkem standardní, pouze tlačítko Enter by mohlo být větší. Klávesy Insert a Delete jsou na rozdíl od jiných typů notebooků umístěny v jedné řadě s funkčními klávesami (F1-F12).


Pracovní plocha touchpadu je barevně shodná se základnou přístroje. Vlastní touchpad je mírně zapuštěn pod povrch základny. Kvůli odlišení je lemován černým plastem, který plynule přechází v tlačítka myši. Spojení okraje touchpadu s tlačítky má však jednu nevýhodu. Jejich stisk vyžaduje poměrně značnou sílu, která znepříjemňuje plynulé ovládání notebooku.


Velmi nešťastně je vyřešeno vertikální a horizontální scrollování textu (viz kolečko myši). U některých značek (např. Prestigio) je posuv vyřešen pomocí oddělené části touchpadu nebo vlastního tlačítka (řada Asus A2). Asus M9V využívá pro scroll pravého a spodního okraje touchpadu. Posuv v browseru je tak poměrně nepohodlný a vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Touchpad lze s pomocí funkčních kláves jednoduše vypnout.


vypnutí touchpadu

V levé horní části notebooku se nachází čtyři tlačítka, která ovlivňují nastavení notebooku. S jejich pomocí lze nastavovat profily spotřeby a výkonu, aktivovat WIFI, Bluetooth, touchpad. Klávesy pro spouštění aplikací jsou nahrazeny stiskem speciálního tlačítka Fn a některé z funkčních kláves (např. Fn + F3 = mail). Stejným způsobem je řešeno ovládání jasu LCD, přepínání na monitor, regulace hlasitosti atd.