Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MX279H: Design se snoubí s IPS

11.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus MX279H: Design se snoubí s IPS
Klasický výběr monitoru: Hezký, či kvalitní? Proč ne však obojí? Právě takový by mohl být monitor Asus MX279, který v atraktivním obalu nese IPS panel a velikost 27". Jaký je pod okem naší sondy?

Asus MX279H: celkové hodnocení


Dnes testovaný monitor s IPS panelem a designovým rámečkem je na jednu stranu velmi příjemný na pohled a má opravdu dobré ozvučení díky reproduktorům Bang & Olufsen. Na druhou stranu ale trpí některými neduhy, jako je nepřesný sRGB gamut. Ale pěkně postupně. Nejprve se podíváme na kladné vlastnosti.

První je jistě dobrá odezva, kterou lze navíc v OSD menu dobře regulovat. Pokud máte rádi velmi rychlou odezvu, tak si nastavte TraceFree na 40-60. Pokud vám však vadí překmit, tak nastavte 20. Zkrátka nastavit si odezvu rozhodně neni problém.

Další kladnou vlastností jsou již tradičně dobré pozorovací úhly. Ty však plynou z technologie IPS. Jedním dechem však dodávám i špinavou strukturu displeje. Při určité vzdálenosti očí od monitoru zkrátka vidíte drobný šum v obraze na jednolité ploše.

Samozřejmě dalším kladem je design, který se Asusu opravdu povedl. Dotyková tlačítka s hmatovým rozlišením jsou také nezvyklá. Ovšem "bezrámečková" konstrukce je přecejen marketingově trošku kontroverzní. Naštěstí o ní Asus nelže v propagačních materiálech, jak se to u LG stávalo z počátku. Také podsvícení bez větších průsvitů je pro sledování filmů velmi příjemné.


 - základní pohled


A nyní ta negativa. Tím hlavním je absence tovární kalibrace, která monitor znehodnocuje pro poloprofi použití a úpravu fotek. Navíc v OSD menu toho moc nezmůžete a prakticky je lepší nechat monitor tak, jak přišel. Ano, pro někoho to je výhoda, ale jistou dávku regulace barev by jistě spousta uživatelů uvítala.

Dále tu je podsvícení. Sice se někomu může zdát, že si protiřečím, ale je třeba si uvědomit, že v předchozím odstavci jsem psal o průsvitech. Nyní však píši o podsvícení jako takovém. To je totiž na krajích o hodně tmavší než uprostřed a hlavně ve spodní části je propad velmi strmý. Na obraze to je zkrátka vidět.

Ruku v ruce s designem jde i horší ergonomie. Pokud se do redakce dostane designově povedený/odvážný monitor, tak snad ani jednou neměl dobrou ergonomii. Téměř by si šlo dát nerovnítko mezi ergonomii a design.

V neposlední řadě se podíváme na kontrast. To je totiž asi největší slabina monitoru Asus MX279H. Kontrast 300:1 je i na technologii IPS prostě málo. Předpokládám, že je to chyba naprogramování elektroniky, protože jsem se zatím nesetkal s IPS panelem, který by měl až tak nízký kontrast.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Hraní her
2) Obecné domácí použití

 

Plusy


+ Možnost regulovat odezvu
+ Po kalibraci dobré barevné podání
+ Dobré pozorovací úhly
+ Slušný inputlag
+ Slušná regulace jasu
+ Atraktivní design
 
 

Minusy


- Nízký kontrast
- Horší ergonomie
- Podsvícení na krajích
- Ne zcela přesný sRGB gamut
 
 
Cena v době testování: cca 8.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Asus MX279H děkujeme Asusu.
Jak hodnotíte monitor Asus MX279H?
V anketě šlo hlasovat od 11.12.2012 do 5.12.2013. Počet hlasujících: 12
Výborný25 %
Průměrný33 %
Špatný42 %