Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS NOVA P22 - multimediální trpaslík

7.2.2008, Jan Vítek, recenze
ASUS NOVA P22 - multimediální trpaslík
ASUS se s vervou pustil do minaturizace, když představil své variace levných a malých notebooků - Eee PC. Z podobného soudku je i NOVA P22, jen nejde o mobilní zařízení, ale o multimediální centrum s patřičně redukovanou velikostí, ale přesto slušným výkonem.
Kapitoly článku:
Předem se zmíním o BIOSu, který pochází od American Megatrends. Obsahuje pouze klasické funkce, které nedovolují veškeré žádné ladění systému. Můžete si povypínat různé integrované komponenty, podívat se na informace o CPU a systému, změnit bootovací pořadí, atp.

ASUS NOVA P22 přímo podporuje technologii Intel Viiv, která vyžaduje jistou kombinaci procesoru, čipové sady, DRM a síťových karet. Takovou zde tedy máme, a tak můžeme využít i obslužné aplikace, která nám dovolí spravovat a využívat knihovnu médií, pomůže nastavit síť či nainstalovat například TV kartu.



Do nadstavby MCE se nejlépe dostaneme stisknutím tlačítka se symbolem Windows na dálkovém ovladači. Menu je příjemně živé a pohyblivé, aniž by to nějak zpomalovalo jeho běh. Můžete si zde prohlížet fotografie, přehrávat videa, audio, koukat na televizi a pořizovat záznamy (pokud tedy máte k dispozici TV kartu) a k dispozici je také internetová televize.



Tam najdete dva programy, z nichž jeden je hudební a druhý určen pro hráče počítačových her.



Dále jsou zde i další informace jako počasí nebo zpravodajství z různých českých serverů. Na obrázku dole můžete v rohu vidět pozastavené přehrávání internetové televize. Vše je tedy otázkou nadstavby MCE v operačním systému Windows Vista Home Premium.



Na CD s doprovodným software najdeme veškeré nutné ovladače pro přítomné komponenty, dále utility pro update systému pomocí online služby, screen saver na téma NOVA P22, antivirus a také utilitu Silent PC, která přepíná mezi dvěma módy - silent mode a turbo mode. Mezi nimi jsem však nezpozoroval rozdíl.


Hlučnost a teplotní testy


Otázku chlazení jsme načli již v předchozí kapitole, kde jsme se podívali na jeho zpracování. Dle BIOSu i monitorovacího programu SpeedFan se všechny tři 40mm ventilátory otáčí téměř pořád na standardních 2800 RPM. V žádném případě však neprodukují nějaké rušivé hluky a toto PC spíše jen jemně šumí. V případě, že komponenty zatížíte opravdu na maximum, pak se otáčky o něco zvýší a PC se začne ozývat, ale to je opravdu jen při maximální zátěži, které při běžném užívání jen těžko dosáhnete.



Horní graf ukazuje průběh teplot CPU jader jak je do logu zaznamenal program Core Temp. Ty se však lišily maximálně o stupeň, takže je lze shrnout do jedné křivky. Teplota v klidu se ustálila na 41 °C a v zátěži vystoupala postupně na maximálních 58 °C. Přitom okolní teplota se pohybovala na 22 °C a co je důležité, řízení otáček nepovažovalo ještě za nutné, aby donutilo ventilátory běžet rychleji, takže hlučnost zůstala velmi nízká.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
41 °C
57,5 °C
Chipset
59 °C
61 °C
HDD
45 °C
48 °C

Poté přišel na řadě 3DMark03, kdy jsem se opakovaným testem Mother Nature snažil docílit nejvyšší teploty u procesoru a čipové sady, kde je samozřejmě integrováno i grafické jádro. U procesoru teploty v podstatě zkopírovaly předešlé výsledky. Čipová sada se však při klidovém režimu a zátěži lišila pouze o dva stupně a pevný disk odolával zvýšené teplotě ve skříni za cenu tří stupňů.