Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS NOVA P22 - multimediální trpaslík

7.2.2008, Jan Vítek, recenze
ASUS NOVA P22 - multimediální trpaslík
ASUS se s vervou pustil do minaturizace, když představil své variace levných a malých notebooků - Eee PC. Z podobného soudku je i NOVA P22, jen nejde o mobilní zařízení, ale o multimediální centrum s patřičně redukovanou velikostí, ale přesto slušným výkonem.
Na testovaném PC NOVA P22 jsem provedl několik testů, jež obyčejně provádíme v předvánočním testu počítačových sestav. Samozřejmě ale nemělo cenu dělat všechny testy, tedy hlavně herní s nejnovějšími tituly, protože je jasné, že integrované jádro Intel GMA 3000 nám příliš výkonu nepřinese.

Testy procesoru
Cinebench R10 - rendering 1 jádro
1901 bodů
Cinebench R10 - rendering 2 jádra
3595 bodů
PCMark05 - CPU
4497 bodů
POV-ray 3.6
1366 sekund
ScienceMark AES Cipher
15,94 sekund
ScienceMark Mol. Dynamics
83,7 sekund
3DMark03 - CPU
689 bodů
3DMark06 - CPU
1492 bodů
Testy grafického výkonu
3DMark03
1400 bodů
3DMark06
237 bodů
Cinebench R10 - OGL
637 bodů
Testy operační paměti
PCMark05
4162 bodů
ScienceMark
4140 MB/s
Testy pevného disku
PCMark05
4136 bodů
HD Tach - přístupová doba
16,3 ms
HD Tach - Burst přenos
101,9 MB/s
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi

Pokud si chcete některé hodnoty srovnat s dalšími sestavami, můžete pro to využít právě zmíněné testy počítačových sestav z minulého a předminulého roku. Musíte vzít v potaz, že starší testy jsou sice u výkonu procesoru srovnatelné, ale zase se používaly starší testy (například Cinebench 9.5) na OS Windows XP. Nedávný test byl proveden s těmi samými benchmarky, ale zase s neporovnatelně silnějšími sestavami.



A co se nikam nevešlo, je hodnocení proklamovaných "Hi-Fi" reproduktorů na přední straně. Popravdě řečeno, nečekal jsem žádný zázrak a realita rozhodně nepřekvapila. Výsledný zvuk bych přirovnal ke zvuku reproduktorů u notebooků. Celkově byl plochý bez hloubky, výšky neprokreslené a o basech se nedalo ani uvažovat. Jako nouzové řešení je ale možné tento zvukový systém využít.


Závěrečné hodnocení


Na závěr se můžeme zamyslet, k čemu je počítač ASUS NOVA P22 využitelný. Výrobce to dost dobře naznačuje tím, že k němu přibaluje dálkový ovladač pro MCE nadstavbu OS Vista Home Premium. Primárně tedy na tomto PC budeme sledovat videa a televizi, poslouchat hudbu, prohlížet fotografie, číst si zprávy a informace o počasí, atp. K těmto účelům bude NOVA P22 svým výkonem bez problémů stačit, i když kvůli použití 2,5" pevného disku se musíme připravit na pomalejší práci s daty. Je to zkrátka trochu jinak zabalený notebook. Co mě poněkud zklamalo, jsou možnosti rozšíření. Do samotného PC se bez ztráty záruky ani nepodíváme a externí zařízení můžeme připojit pouze přes Bluetooth a USB 2.0 porty. Není zde žádná čtečka paměťových karet, FireWire port pro připojení kamery ani HDMI výstup. Je ale velmi pravděpodobné, že alespoň něco z toho nabídne dokovací stanice, jež se připravuje.



Co se týče zpracování, pak zde není téměř co vytknout. Černá plastová skříň je pevná, nikde nevrže a vypadá velmi elegantně, i když zase zvýrazňuje nečistoty. Moderní design pak podtrhují přední dotyková tlačítka a štěrbinová mechanika. Velmi pěkně a účelně je také zpracováno chlazení. Pokud nebudete počítač zatěžovat na kraj jeho možností, pak zůstane velmi tichý a ani při poslouchání hudby nebude v žádném případě rušit. Celkově se tedy jedná o velmi pěkně zpracované PC pro multimediální účely, jež by si zasloužilo dostat do vínku větší množnosti konektivity, ale záleží samozřejmě na každém z nás, jestli nám chybějící rozhraní budou vadit či ne.


Pěkné zpracování
Omezená konektivita
Tiché chlazení
Ikona Odkaz na databázi
Dobrý výkon
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 19.000,- Kč s DPH

Za zapůjčení počítače ASUS NOVA P22 děkujeme společnosti ASUS
---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Finally, I will present some thoughtsa about the purpose of the ASUS NOVA P22 computer. The manufacturer is giving us clear idea because of the added remote control for MCE version of OS Vista Home Premium. So, in the first place, we will use this PC for watching videos and TV, listening to music, viewing photos, reading news, checking weather forecast, etc. For tasks like these will NOVA P22 surely do its job with no problems, but because of not so efficient 2,5" HDD it will not be much powerful when working with data. It is simply a differently packed notebook. I was a bit disappointed by the types of available ports and means of connection to other devices; we can use just USB 2.0 and Bluetooth. There is no memory card reader, no FireWire port for digital camcoders and no HDMI interface. However, it is very likely that we will find much of the missing ports and types of connections in the docking device that is yet to come.

Considering the machining and overall design, there is almost nothing to reproach. The black plastic case is firm, doesn't squeak anywhere and looks elegant, but it also tends to show even the smallest dust particles. Its modern design is emphasized by the front touch buttons and slot-load opticall drive. The cooling system is also very nice. If you will not stress the computer to its limits, it will stay extremely silent and you will not be disturbed at all. This media PC is altogether very well made, but you shouldn't mind the missing connections and ports, which is its only real problem.