Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P525 – posila mobilní kanceláře

14.12.2006, Pavel Bureš, recenze
Asus P525 – posila mobilní kanceláře
Asus přišel se zajímavým konceptem komunikátoru vybaveného nikoli QWERTY, ale běžnou telefonní klávesnicí. Rozměrná tlačítka nabídnou pohodlnou práci uživatelům s většími prsty. Ve výbavě nechybí Bluetooth, Wi-Fi a fotoaparát. Pro koho je nový Asus P525 určen?

Balení


V krabici kromě komunikátoru naleznete manuál, CD s Microsoft ActiveSync a Outlook 2002, plnou verzi programu SPB Backup, CD s VoIP aplikací Skype, síťovou nabíječku (délka kabelu 140 cm), USB kabel o délce 65 cm a hands-free sadu (tzv. bondovku). V prodejním balení naleznete také ochranné pouzdro.


Design


Asus P525 je zařízení určené převážně pro práci, proto je zbytečné očekávat jakékoli designérské výstřelky. V Asusu vsadili na léty osvědčenou kombinaci stříbrné a šedé barvy a nutno dodat, že komunikátorem si ostudu neuděláte. Na čelní stěně se kromě displeje o rozlišení 320 x 240 bodů nachází také reproduktor sluchátka a samozřejmě klávesnice, kterou si detailně představíme později. Podsvícení displeje lze regulovat v 8 krocích a je možné ho úplně vypnout. Podání barev je dobré, posun bílé do žluté je minimální. Na pravém boku si všimněte tlačítka Hold pro uzamčení klávesnice a zapínacího tlačítka. To je u jiných modelů umístěno nejčastěji na čelní straně nad displejem. Výhoda umístění na boku je zřejmá – tlačítko je možno pohodlně zmáčknout palcem. U Asusu jsme potřebovali několik desítek minut, než jsme se s odlišným umístěním zapínacích tlačítka sžily. Poté ale oceníte propracovanost celého řešení, během chvilky totiž lze přístroj odemknout posunutím šoupátka a následně i zapnout.









Na levé straně najdete resetovací otvor, kolébkové tlačítko ovládající hlasitost, spoušť fotoaparátu a tlačítko aktivující hlasový záznamník. Horní strana obsahuje slot pro paměťové karty SD Mini a infračervený port. Ten však pouhým pohledem těžko najdete, protože okénko kryjící IrDA má stejnou barvu jako zbylý plast. Záda komunikátoru skýtají pohled na čočku fotoaparátu i blesk, který je dostatečně silný a lze ho použít i jako svítilnu.


Ovládání


Asus P525 se stejně jako jiná zařízení s Windows Mobile 5 ovládá dotekovým displejem a většinu běžných úkonů je možno provést jen za použití tlačítek. K zadávání znaků u komunikátoru slouží klávesnice skládající se z 5 x 4 tlačítek. Středová část, tedy 12 tlačítek, jsou shodné s klávesnicí běžných mobilních telefonů. Osm tlačítek po stranách slouží k interakci s operačním systémem, tedy pro přijmutí a zamítnutí hovoru (zelené a červené sluchátko), vstupu do nabídky Start, zavření okna aplikace (nikoli však ukončení programu) atp. Stejně jako v recenzi FSC T830 musíme zmínit fakt, že OK na klávesnici a na displeji nemají úplně stejnou funkci. Pokud používáte nějaký task manager a máte nastaveno, že tapnutím na OK se aplikace ukončí, v případě stisknutí tlačítka OK se program jen minimalizuje, běží dál a zabírá část operační paměti. Doufejme, že v příští verzi operačního systému si bude moci uživatel chování tlačítka plně nastavit.




První dojmy z psaní na klávesnici nejsou příliš povzbudivé. Tlačítka kladou o poznání větší odpor než jiná zařízení, což nejdříve zadávání znaků ztěžuje a je třeba si na jiný způsob psaní zvyknout. Přestože s klávesnicí Asusu se ani po osvojení nebude psát tak dobře jako na jiných přístrojích, pro napsání e-mailu, SMS či zadání schůzky do kalendáře stávající klávesnice postačuje. Uživatelé, kteří chtějí psát delší texty, si mohou zakoupit externí klávesnici a nebo si vybrat jiné zařízení. Mezi tlačítky 2 a 5 se nachází pětisměrný joystick, který znatelně vystupuje nad úroveň klávesnice. Díky tomuto rozložení bylo sice možné na relativně malou plochu vměstnat velké klávesy i joystick, ale při psaní budete zpočátku velmi často současně s klávesou 2 tisknout i joystick.




Asus P525 je vybaven systémem zadávání znaků T9. Přístroj, který jsme měli k dispozici, měl pouze anglickou slovní zásobu, ale u nás prodávané komunikátory budou již s českou T9. Kromě systému T9 můžete používat obvyklé způsoby zadávání znaků (softwarová klávesnice, rozpoznání písma atp.). Systém T9 je možné vypnout vybráním patřičné volby v menu za použití stylu nebo dlouhým stiskem tlačítka se symbolem hvězdičky. Tuto klávesu však nelze použít všude, např. v kontaktech dojde při dlouhém stisku k vyhledávání položek začínajících hvězdičkou. Dalším problémem je, že se T9 opět aktivuje, pokud tapnete stylem do jiného textového pole. Bohužel, v systému není žádné nastavení týkající se T9 a pokud nemáte přístroj s českou databází, budete muset T9 neustále vypínat, případně použít jiný způsob psaní.



Telefonování


Výrobce ke komunikátoru přibalil náhlavní soupravu, která umožňuje telefonování bez držení přístroje. Zvukový výstup sluchátek je kvalitní, na "pecce" s mikrofonem najdete i tlačítko pro přijmutí hovoru či aktivaci hlasového vytáčení. Je škoda, že na kablíku chybí ovladač hlasitosti. Telefonní aplikace je stejná jako u jiných komunikátorů s Windows Mobile, patřičné informace naleznete mj. zde. Byli jsme mile překvapeni hlasitostí sluchátka i kvalitou zvuku, Asus P525 podal nadprůměrné výsledky. Citlivost na signál je dobrá, v místech, kde s Palm Treem 650 docházelo k občasným výpadkům, dokázal Asus přenášet hovor bez přerušení.

Komunikátor podporuje tzv. flight mode, tedy vypnutí GSM modulu. Potíže ale nastaly, pokud jsme chtěli tento režim vypnout, přístroj se ve většině případů nedotázal na PIN a nedělal vůbec nic. Pomohlo až vypnutí a zapnutí komunikátoru.

V příští části recenze se blíže podíváme na integrovaný fotoaparát a shrneme si klady a zápory komunikátoru.


Fotoaparát


Asus P525 je vybaven digitálním fotoaparátem s rozlišením 2 megapixely a pětinásobným digitálním přiblížením. Přestože je rozlišení snímače dostatečně vysoké na to, aby mohl Asus nahradit rodinný fotoaparát, kvalita snímků je ve srovnání s levnými kompaktními fotoaparáty znatelně nižší. Díky vestavěnému blesku o velké svítivosti se může Asus uplatnit při snímání textu. Vyfotit si několik stran knihy je tak možné i za snížených světelných podmínek, výsledek je překvapivě dobrý a text je bez větších problémů čitelný i po vytištění na papír formátu A4.







Software


Několik posledních modelů od Asusu se může pochlubit kvalitní softwarovou výbavou. Kromě známých aplikací např. pro sledování obsazení pamětí jsme si na Asusu P525 oblíbili program My Secrets. Jde o jednoduchou aplikaci, která vytvoří heslem chráněný adresář, do kterého si můžete uložit data, kterých si velice ceníte.

Výrobce připravil několik zajímavých témat pro obrazovku Today, velká část z nich je ale barevně natolik nevyvážená, že je problém dané téma používat. Nejpřehlednější je klasické modré témátko.








Asus P525 – Ano či ne?


Jde o komunikátor s nepříliš často používanou klávesnicí známou z mobilních telefonů. Oproti přístrojům s malou QWERTY klávesnicí (např. Palm Treo 650 nebo BenQ P51) jsou tlačítka dostatečně veliká a pokud máte přístroj s lokalizovaným T9 (zařízení určená pro náš trh českou databázi mají), jde psaní docela rychle od ruky. Konstrukce klávesnice není úplně nejlepší, odpor tlačítek při psaní je značný a kvůli umístění joysticku pod klávesu 2 bude zejména zpočátku často docházet k překlepům. Jsme zvědavi, zda Asus v budoucnu představí obdobný komunikátor, ale s QWERTY klávesnicí.

Odezva přístroje byla dobrá, ve srovnání s ostatními Windows Mobile 5 zařízeními je Asus průměrně rychlý. Při spuštění webového prohlížeče, dodávaného e-mailového klienta, čtečky knih (Haali Reader) a ICQ klienta bylo zpomalení sice znatelné, ale neznemožňovalo pohodlnou práci. Jedinou pomalou odezvu jsme zaznamenali při rozbalování softwarové klávesnice případně plochy pro psaní znaků. Po tapnutí bylo třeba počkat někdy i 2 vteřiny, než se klávesnice objevila.

K internetu se můžete připojit pomocí GPRS třídy 10, Wi-Fi nebo Bluetooth. Náročnějším uživatelům bude nejspíš vadit absence EDGE a UMTS, snad se těchto vlastností dočkají u některého z budoucích modelů.

Asus P525 nezklamal v oblasti výdrže. Při hodině telefonování denně, stažení několika desítek mailů a napsání cca 5 textových zpráv jsme nabíjeli každé 2 – 3 dny. Vzhledem ke kapacitě baterie (1300 mAh) jsou uvedené hodnoty velmi dobré.

Asus P525 dobře poslouží všem, kteří se nespokojí se smartphonem a vyžadují plnohodnotný komunikátor s Windows Mobile a zároveň nepotřebují zadávat příliš dlouhé texty. T9 je sice užitečným pomocníkem, ale na několik dlouhých e-mailů denně nestačí. Jestliže při rozhodování o koupi vhodného mobilního zařízení upřednostňujete nižší hmotnost spolu s vybavenějším digitálním fotoaparátem a postačí vám QVGA displej a GPRS, je vhodné vzít Asus P525 v potaz.

Asus P525 zapůjčil BGS LEVI, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 16 907 Kč s DPH