Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5KC: další "Combo" s Intel P35

7.1.2008, Petr Popelka, recenze
Asus P5KC: další "Combo" s Intel P35
V dnešní recenzi se podíváme na základní desku společnosti Asus určenou pro procesory Intel, která vychází z čipové sady Intel P35 Express a nabízí použití jak DDR2, tak DDR3 paměťových modulů. Za cenu pohybující se lehce nad 2 600,- CZK deska nabízí 2 sloty pro DDR3 paměti, 4 sloty pro DDR2 paměti, GLAN, 7.1 HD Audio, 5 SATA + 1 eSATA port, FireWire 400, 12 USB portů, podporu CrossFire a samozřejmě také podporu pro nové 45nm procesory s rychlostí FSB do 1333 MHz.
Poslední kapitola patří jako obvykle závěrečnéhu hodnocení a také srovnání s konkurencí. Základní deska Asus P5KC a její přednosti/nectnosti jsou dosti rozporuplné, řekl bych že ještě ve větší míře, než tomu bylo u modelu P5KR. Pokud budeme srovnávat s touto desku, primární rozdíl je zřejmý - podpora DDR3 pamětí, líbivější design (to je ale samozřejmě věc názoru/vkusu) a v několika bodech lépe zvládnuté PCB než u modelu P5KR (poloha jumperu pro reset paměti CMOS, umístění COM1 portu a také FDD konektoru). Bohužel, umístění PATA portu a jednoho SATA portu je stejné jako v případě P5KR a jsou to dvě hlavní výtky, které k návrhu PCB mám.

Přestože na desce najdeme použity výhradně kondenzátory s pevným dielektrikem, přítomen je pouze třífázový měnič napětí procesoru, což je naprosté minimum, pro jaké se výrobce mohl rozhodnout. Přetaktování procesoru může být díky tomuto řešení do jisté míry limitováno. Chlazení desky není nikterak monstrózní, svému účelu poslouží dobře, ale při přetaktování desky spojeným se zvýšením napětí pro NorthBridge teplota rychle stoupá a zde již podává výsledky podprůměrné. Zde je vše stejné jako v případě desky Asus P5KR.

Abychom ale byli objektivní, je potřeba se podívat na cenový rozdíl mezi modely P5KR a P5KC - ten je prakticky nulový (cena obou desek se pohybuje okolo 2 600,- CZK včetně DPH), proto se dnes recenzovaná deska stává především s ohledem na možnost budoucího upgradu na DDR3 paměti cenovým tipem. Základní deska MSI P35 Platinum Combo se prodává v průměru o 1 000,- korun dráž, za tuto cenu nabízí obdobnou výbavu, ovšem PCB je navrženo lépe, stejně tak MSI nabízí lepší 4fázový napěťový měnič a především pak účinější chlazení, které zejména v zátěži podává citelně lepší výkon. Po stránce přetaktování a ladění si obě desky vedou velmi podobně, zde ale musím připomenout problém dnes recenzované desky s taktováním DDR2 pamětí A-DATA Vitesta 800+ ve žlutých slotech, které bylo velmi omezeno - na druhou stranu, v černých slotech deska z pamětí dostala opravdu maximum. Toto srovnání bylo jistě na místě, vraťme se ale zpět k hodnocení desky Asus P5KC.

Co se týče BIOSu, možnosti ladění, přetaktování nebo i softwarové výbavy, je na tom deska solidně, uživateli nabídne poměrně hodně, vytknout ale musím možnost změny napětí pro paměti pouze po 0,1V skocích a také menší rozsah latencí v případě DDR3 pamětí (je to nevýhoda opravdu velmi malá, ovšem nezmínit ji by mi nepřišlo fér vůči ostatním deskám).



Pochválit tuto desku musím za velmi rychlý start, naproto perfektně zvládnutou ochranu proti přílišnému přetaktování nebo za OC profily. Ve výsledku před námi stojí cenově a výkonově vyvážená deska a nebýt onoho problému, který se objevil s taktováním DDR2 pamětí ve žlutých slotech a pokud by Asus trochu více zapracoval na PCB (a například i posílil obvody pro napájení CPU), byla by tato deska jasným cenovým tipem pro uživatele, kteří chtějí nyní používat DDR2 paměti a později přesedlat na DDR3. Vraťme se ale do reality. Za současných okolností se jedná o desku, která nevybočuje z řady a má na trhu i slušnou konkurenci ve stejné cenové třídě. Pokud hledáte levnější desku s možností použití DDR2 i DDR3 pamětí, Asus P5KC by jistě neměl ujít vaší pozornosti.


Možnost použít DDR2 i DDR3 paměti
Pouze 3fázový měnič napájení CPU
Solidní výbava i příslušenství vzhledem k ceně
Problémy s taktováním referenčních pamětí ve žlutých slotech
Ladění a přetaktování
Umístění PATA portu
Nízká cena
Drobné nedostatky BIOSu
Ikona Odkaz na databázi
Vyšší teploty (zejména po přetaktování)
Orientační prodejní cena: 2 600,- CZK včetně DPH

Za zapůjčení základní desky ASUS P5KC děkujeme společnosti Asus.


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

In the last chapter we as usually finally evaluate this product and compare it with its rivals. Asu P5KC and its advantages and disadvantages are contradicotry, even more than in case of model P5KR. If we compare these two models, the main difference is clear - DDR3 memory support, nicer design and better components' placement (such as the position of reset CMOS jumper, COM1 port and also FDD port. However, PATA port and one of the SATA ports are in the same place on both models and their position I thoroughly didn't like and that is the main problem of the PCB design.

We can se solid capacitors on the board, but there is only 3-phase CPU feeding, which is an absolute minimum that the manufacturer could use. Overclocking may be therefore limited by this design. Board cooling is not monstrous and it servers its purposes well, but when you try to overclock this board and increase voltage of the Northbridge, its temperature begins to rise fast. So the situation here is similar to Asus P5KR.

However, to be objective, it is also necessary to look at the price difference between P5KR and P5KC, which is almost zero (both mobos sell for 2600 CZK incl. tax), so P5KC becomes interesting with respect to the possibility of future upgrade using DDR3 modules. MSI P35 Platinum Combo costs 1000 CZK more, offers similar functions, but its PCB has better design with 4-phase CPU feeding and also more powerful cooling. Considering overclockability, it is almost the same, but I have to remember the problem with P5KC and DDR2 A-DATA Vitesta 800+ overclocking when using yellow slots. On the other hand, in black slots the motherboard managed to maximize the possibilities of these modules.

Considering the BIOS, tuning, overclocking and SW, I can see no problem with this motherboard. User can use various settings, but here I didn't like memory voltage 0.1V jumps and also small latency range in case of DDR3 (which is a really small disadvantage).

What I have to praise, is very fast POST, nicely done protection against excessive overclocking and OC profiles. In conclusion, P5KC is for the money a good buy and if there wasn't the problem with memory overclocking in yellow slots and the PCB was a bit better, this board would be a clear price/performance winner for those, who would like to use their present DDR2 modules and later switch to DDR3. Otherwise it is simply a board that offers pretty much the same as other models and if you're looking for DDR2 and DDR3 compatible motherboard for a reasonable price, Asus P5KC should catch your eye.