Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5N32-SLI Deluxe - chlazení pomocí heatpipe

29.3.2006, Karel Polívka, recenze
Asus P5N32-SLI Deluxe - chlazení pomocí heatpipe
Při testování desky GA- G1975X jsme přišli do kontaktu s modelem Asus P5N32-SLI Deluxe (čipová sada nForce4 SLI x16 pro Intel), který disponuje dvěma plnohodnotnými sloty PCIe x16. Díky jeho zpracování jsem se rozhodl na něj podívat i podrobněji, jelikož chlazení je zde vyřešeno pasivním způsobem s využitím dvou heatpipe a navíc využívá v desktopu neobvyklý 8-mi fázový stabilizátor napětí.
Přestože už uběhlo nějaký ten pátek od uvedení čipové sady nForce4 SLI x16, tak se stále jedná i nyní z hlediska grafického výkonu o nejschopnější řešení. A to díky tomu, že umožňuje souběžný chod dvou grafických karet přiřazením plným počtem 16 linek PCIe pro každou z nich, čímž má stále navrch i oproti nedávno představené čipové sadě i975X od Intelu, která navíc stále podporuje pouze režim ATi CrossFire.

Dnes se tedy podrobně podíváme na základní desku postavenou na této čipové sadě z dílen Asusu v podání high-endového modelu P5N32-SLI Deluxe. Modelů založených na této čipové sadě je celkově i od jiných výrobců opravdu jako šafránu, konkrétně Asus již žádný jiný nenabízí (stejně tak jako ostatní - jedná se vždy o jeden model jakožto absolutní high-end cílený pro ty nejnáročnější hráče). Přestože se jedná o skloubení čipů C19 v roli NorthBridge a CK804 v roli SouthBridge, které docela hřejí, tak Asus u tohoto modelu otázku chlazení vyřešil docela obstojně. Využil zde totiž dvojici heatpipe, což mu umožnilo realizovat čistě pasivní řešení bez nutnosti použití ventilátorů.




Krabice + příslušenství



Příslušenství je zde tvořeno 4 datovými kablíky Serial ATA, dvěmi rozdvojkami a zároveň redukcemi napájení z klasického Peripheral Power na Serial ATA, dvěma 80-ti žilovými IDE kabely a jedním FDD kabelem. Výčet zakončuje záslepka I/O konektorů, bracket s dvěma porty USB a gameportem, bracket s dvěma konektory rozhraní FireWire, bracket se sériovým portem, SLI můstek, instalační CD, DVD s přidaným softwarem a manuál.







Přestože je chlazení desky vyřešeno pasivy v kombinaci s heatpipe, tak je možné mezi příslušenstvím ještě nalézt dva ventilátory vskutku atypického ztvárnění. Jsou totiž uzpůsobené pouze pro provoz s touto základní deskou a jejich využitelnost spočívá v možnosti osazení zeshora na žebrování, které je na koncích obou heatpipe a pod nímž se nalézají MOSFETy. Tok vzduchu je usměrněn tak, že prochází skrze žebrování směrem dolů k základní desce. Jejich využití pro provoz nutné není, avšak v případě vodního chlazení procesoru a špatně větrané skříně by se mohly hodit (jejich přítomnost zkrátka zabezpečuje bezproblémovou provozuschopnost desky i ve stížených podmínkách).





Asus P5N32-SLI Deluxe v celé své kráse

První, co stojí za zmínku, je rozmístění konektorů, které se nachází až na pár výjimek při okraji. První výjimkou je jeden port (červené barvy) přídavného diskového řadiče rozhraní SATA, který se nachází kousek nad prvním slotem PCIe x1 - a to kvůli tomu, že cca centimetr opodál je umístěn samotný čip Silicon Image mající jeho funčknost na starosti. Ale proč je umístěn takto "nešikovně"? Důvod je prostý. Základní deska má totiž zezadu mezi svými standardními I/O konektory umístěn i jeden port rozhraní SATA (External-SATA), který obhospodařuje právě řadič Silicon Image. Konektor poblíž slotu PCIe x1 je tak pouze přídavný a není nutné se jím zabývat v případě, že 4 porty, jež poskytuje čipová sada, postačují.


- pro zvětšení klikněte -

Přídavný napájecí Molex konektor Peripheral Power je mezi sloty PCIe x16 pro případ osazení dvou grafických karet v SLI režimu bez vlastních konektorů pro přídavné napájení a obzvláště v kombinaci se zdrojem, který by disponoval pouze 20-pinovým Main Power konektorem. Napájení základní desky je zde samozřejmě v podání 24-pinového konektoru Main Power, který by se však vyjímal lépe na pozici, kde se naléza konektor pro připojení disketové mechaniky kvůli lepšímu vedení kabelů.



Pozice PCI slotů je také otazníkem. Jsou zde totiž jen dva a to hned pod sekundárním slotem PCIe x16. V případě použití pouze jedná grafické karty do primárního slotu PCIx 16 je tedy vše v pořádku, avšak tuto základní desku postavenou na čipové sadě nForce4 SLI x16 si s největší pravděpodobností koupí někdo, kdo hodlá provozovat SLI režim (a to naplno - tedy ke slovu pravděpodobně přijdou high-endové grafické karty), přičemž se zde mohou objevit grafické karty s dvouslotovými chladiči, čímž bychom tu v takovém případě měli pouze jeden jediný použitelný slot PCI (čili obdobný problém jako u minule testované základní desky Gigabyte GA-G1975X).




Přímé napájení procesoru je zde realizováno 8-pinovým konektorem ATX +12V (2 x 4-pin), což také u high-endových dvoujádrových procesoru Intelu (které by se daly ve spojení s touto deskou očekávat) nijak nepřekvapí. Problémem však může pro někoho být zdroj, který takto zatím není uzpůsoben. Je třeba si ale uvědomit, že se u každé konkrétní konfigurace požadavky na napájení odvíjí od použitých komponent a tento 8-pinový konektor ATX +12V má spojitost s energetickou náročností dvoujádrových procesorů Intelu - v takovém případě je pro zajištění stability více než vhodné použít i odpovídající zdroj (tedy s 24-pinovým Main Power a 8-pinovým +12V konektorem), avšak pokud by se jednalo o jednojádrový procesor, tak by mělo postačovat napájení pomocí klasického 4-pinového +12V konektoru.

Nelze ale zapomenout, že zejména u takovéto konfigurace je pro stabilní provoz základem zdroj splňující standard ATX12V v2.0 (tedy dvě samostatné napájecí větve +12V a 24-pinový konektor Main Power) a v případě plného osazení, tedy při použití dvou energeticky náročných grafických karet, Asus doporučuje zdroj s wattáží minimálně 500W. Například uvádí, že pro provoz dvoujádrového procesoru řady Pentium eXtreme Edition na frekvenci 3.2 GHz a výše by měl zdroj disponovat na napájecí větvi +12V_V2 hodnotou minimálně 16A (19A ve špičce). Zkrátka provoz takovýchto procesorů je třeba jistit kvalitním zdrojem a není možné se spoléhat na nějaké pochybné výrobce a posléze se divit, že to najednou přestalo po nějaké době fungovat (pakliže to vůbec nějakou dobu přežívalo, případně může i docházet při vysokém zatížení k samovolným restartům) a nebo spoléhat na to, že doporučované hodnoty jsou zbytečně "přehnané" (jak už jsme měli možnost od pár techniků některých českých výrobců počítačů slyšet - však to podle toho potom vypadá).



Dále se podívejme na okolí patice procesoru. Naskýtá se zde jedna zajímavost, kterou se tato deska značně liší od své konkurence. Tou je 8-mi fázový stabilizátor napětí, což bylo u desktopových základních desek do příchodu tohoto modelu (a jeho variace pro platformu AMD) nevídanou záležitostí. Dříve jsme se s ním mohli setkat pouze u serverových modelů (například pro spolupráci s procesory Intel Xeon). Že tomu tak zde je lze rozpoznat z předchozího obrázku, na kterém je patrných 8 cívek a pod žebrováním schovaných 8 párů MOSFETů. Podle Asusu tak díky tomu dochází ke snížení provozní teploty přidružených součástek majících na starosti napájení procesoru (výrobce uvádí až o 15°C) a snížení úrovně zvlnění napětí, což by mělo mít za následek více stabilní napětí poskytované procesoru stejně jako zvýšení přetaktovávacího potenciálu (dochází k rychlejším odezvám na případné krátkodobé výkyvy v napětí a tím pádem vyšší spolehlivosti při vyšším zatížení). Asus dále tvrdí, že by tím měla být zajištěna i o něco nižší energetická spotřeba samotných procesorů (konkrétně v případě high-endového procesoru se spotřebou 130W při 4-fázovém stabilizátoru napětí by tak měla tato spotřeba v případě 8-mi fázového modelu klesnout o 10%). V každém případě se jedná o záležitost mající na svědomí kvalitnější napájení procesoru (ostatně u serverových desek je možné se s tím již nějakou dobu setkávat) a tím i zvyšování životnosti základní desky a stability/možností přetaktování. Koneckonců uvidíme dále v testech, jak si deska povede z hlediska přetaktování v praxi.


Pro uchycení chladiče je zde standardní čtveřice otvorů v PCB základní desky a vedení heatpipe by nemělo v případě různorodých chladičů procesoru překážet, jelikož jsou opravdu nízko (například takové modely využívající funkce heatpipe mají nároky na prostor kolem procesoru v těsné blízkosti nad deskou takřka minimální, jelikož žebrování začíná zpravidla o něco výše).








Uskupení pinů pro připojení ovládacích tlačítek a signalizačních LEDek na skříni je zde, jak je již v dnešní době běžné, barevně roztříděné včetně popisků, jaké mají které piny význam. Pooblíž je dále možné spatřit header pro připojení bracket se sériovým portem a header pro připojení bracketu s gameportem, na což už v dnešní době někteří várobci základních desek zapomínají. Asus však patří k těm, kteří tyto výstupy na nových deskách povětšinou stále nabízí.


Cílení této základní desky je jasné - absolutní high-end pro desktopovou oblast platformy Intel. Obzvláště v případě herního nasazení lze tedy očekávat také high-endové grafické karty, aby bylo možné využít potenciál, který deska ohledně SLI režimu nabízí, naplno. V případě osazení dvojicí grafických karet GeForce 7800GTX však díky jejich délce dochází k menší kolizi s kabelem zapojeným do portu SATA 0 (na funkčnost to vliv nemá, ale takto zapojený kabel na okraj karty tlačí, což způsobuje, že inkriminovaný roh karty je mírně vychýlen ze své osy.



Zajišťovací západky u obou slotů PCIe x16 jsou zde realizovány poměrně dlouhou plastovou páčkou, jejíž konec vyčnívá cca centimetr nad úroveň PCB vsunuté karty (čili je dobře dostupná a snadno se s ní manipuluje).


Následuje pohled na zadní stranu, kde se tentokrát jedná o zajímavější podívanou, než v minulém případě. Asus totiž u této desky poukazuje na technologii/vlastnost s firemním značením Stack Cool 2, která má díky nestandardnímu uzpůsobení PCB napomáhat lepšímu rozvodu tepla po celé ploše PCB a snížit tak provozní teplotu součástek majících na starost napájení procesoru. Poněkud mi to připadá jako inspirace u řešení Abitu, s kterým jsme se mohli před půl rokem setkat u základní desky AW8-MAX. První verze od Asusu s označením Stack Cool (bez další číslovky) spočívala v přídavné desce ze spodní strany PCB v prostoru kolem procesoru, která taktéž napomáhala k rozvodu tepla po větší ploše.