Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5N32-SLI Deluxe - chlazení pomocí heatpipe

29.3.2006, Karel Polívka, recenze
Asus P5N32-SLI Deluxe - chlazení pomocí heatpipe
Při testování desky GA- G1975X jsme přišli do kontaktu s modelem Asus P5N32-SLI Deluxe (čipová sada nForce4 SLI x16 pro Intel), který disponuje dvěma plnohodnotnými sloty PCIe x16. Díky jeho zpracování jsem se rozhodl na něj podívat i podrobněji, jelikož chlazení je zde vyřešeno pasivním způsobem s využitím dvou heatpipe a navíc využívá v desktopu neobvyklý 8-mi fázový stabilizátor napětí.
Asus tuto základní desku prezentuje jako základ pro herní počítač kvůli použité čipové sadě nForce4 SLI x16, která jako jediná v desktopové oblasti umožňuje poskytnout dvěma grafickým kartám zapojených do SLI režimu plnohodnotný počet linek PCIe (tedy 2 x 16). V praxi se však zjistilo, že současné hry (respektive současné grafické karty) to obecně nijak zvlášť nevyužijí a testy ukázaly, že pokud nějaký výkonnostní nárůst nastane, je natolik malý, že nelze hovořit o pádném důvod pro upgrade, pokud je někdo již majitelem systému využívající konfigurace linek PCIe 2 x 8. Asus však svůj model P5N32-SLI Deluxe postavený na této čipové sadě ztvárnil dost odlišně od modelů využívajících čipovou sadu nForce4 SLI IE a to zejména pokud jde o zpracování pasivního chlazení. Rozdílem je zde také 8fázový stabilizátor napětí (Asusem proklamovaný přínos pro lepší možnosti přetaktování se však při našich testech nijak neprojevil), čili tento model není pouze o počtu linek PCIe. Nakolik vás tyto záležitosti zaujmou je už jen čistě na vás.

Pokud bychom měli přímo srovnávat s předchůdcem v podobě Asus P5ND2-SLI, tak je nutné konstatovat, že pasivní chlazení je u P5N32-SLI Deluxe velkým skokem kupředu, oproti tomu použitému u P5ND2 SLI, kde dva samostatné pasivy představují doslova zataženou brzdu pro příznivce přetaktování. Naproti tomu se však možnosti přetaktování ukázaly u modelu P5N32-SLI Deluxe poněkud překvapivě slabší (vztahováno k situaci, kdyby byly pasivy desky P5ND2 SLI dodatečně chlazeny přídavným ventilátorem). V porovnání s možnostmi přetaktování u konkurenčních desek od Gigabyte, jež byly testovány dříve, si taktéž vedla o něco hůře (v případě procesoru Pentium 4 630 však podávala výsledky téměř srovnatelné).



Z hlediska výkonu není co vytknout. V testech se obecně zařadil po bok svých soukmenovců postavených na čipové sadě nForce4 SLI IE. Rozdíly mezi čipovými sadami od Intelu a nVidie jsme si okomentovali již minule, takže zde není nic nového. Výkon je možné u tohoto modelu ještě o něco zlepšit aktivací funkcí "Memory Optimize Mode" a "FSB Optimize Mode", které nabízí BIOS a v průběhu testování jejich aktivace neprokázala žádný negativní vliv na stabilitu systému. BIOS kromě toho nabízí řadu funkcí, které jsou pro základní desky série AI typické - obzvláště jde o několik různých nastavení automatického přetaktování systému, jemuž vévodí AI N.O.S., čili automatické přetaktování v závislosti na aktuálním zatížení procesoru.

Kromě standardních vlastností čipové sady je deska vybavena přídavným diskovým řadičem rozhraní SATA s podporou 3 Gb/s přenosů v podobě dvou portů, z něhož je jeden vyveden do zadní části základní desky mezi standardní I/O konektory. Dále zde nalezneme rozhraní FireWire 400 v podobě 2 konektorů a dvojici gigabitových adaptérů. Integrované audio má na starosti Realtek ALC850, což dnes už nijak neohromí.

Na závěr je třeba ještě připomenout jistou problémovost čipových sad nForce4 s různými současnými pevnými disky (týká se to zejména disků Maxtor), přičemž problémy mohou nabývat několika podob a podle početnosti výskytu se rozhodně nejedná jen o pár defektních kusů, ale o obecný problém. Této tématice jsme se nedávno věnovali v samostatném článku Maxtor DiamondMax 10 - updatujeme firmware a dále také formou aktuality nForce 4 má problémy už se třemi z pěti prodávaných pevných disků, kde se na toto téma rozrostla početná diskuze. Samozřejmě se to ale netýká všech pevných disků a většina kombinací bez jakéhokoli náznaku těchto problémů funguje. Přesto pokud o pořízení základní desky postavené na čipové sadě z rodiny nForce4 uvažujete, doporučuji této tématice věnovat trochu času, abyste následně nebyli velice nepříjemně překvapeni.


Čipová sada nForce4 SLI x16
Vyšší cena
Pasivní chlazení - nulový hluk
Pasivy nedoléhají na všechny MOSFETy
SATA port v zadní části (eSATA)
Možnosti přetaktování mohly být lepší
8-mi fázový stabilizátor napětí
nForce4 - otázka bezproblémové spolupráce s pevnými disky
Nadstandardní výbava
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Doporučená koncová cena: 5 256,- bez DPH (LEVI International)


Za zapůjčení MSI P4N SLI, Asus P5N32-SLI Deluxe a P5ND2 SLI stejně jako za
poskytnutí pamětí Corsair TWIN2X2048-6400PRO (2x1024MB) děkujeme LEVI International