Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB298Q: další z řady 21:9?

12.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus PB298Q: další z řady 21:9?
Vlna 21:9 monitorů zasáhla snad všechny výrobce. Asus samozřejmě nemohl zůstat pozadu, a tak vyrukoval s modelem PB298Q. Vsází na kvalitní stojan, sRGB gamut a kvalitní podsvícení. Jaká je tato horká novinka?

Odezva


V předchozí kapitole jsme si lehce rozebrali OverDrive, resp. v podání Asusu - TreaceFree. Pokud nastavíte hodnotu na 20, tak se vám monitor odmění často nulovým překmitem. Sem tam se ovšem objeví drobný překmit do 10 %. To znamená, že jej nezapočítáváme do odezvy. Okem ovšem při opravdu pozorném zkoumání najdete. Bohužel další hodnota TraceFree "0" OverDrive zcela vypne, a tím se neúměrně prodlouží odezva. V tomto ohledu jsou na tom lépe monitory BenQ, což je trošku paradox. BenQ je u nás vnímána jako levnější značka a ve výsledku může být i lepší.

Průměrná hodnota odezvy rise činí 9,7 ms a fall 9,23, což je naprostý průměr na dnešní IPS monitory.


Asus PB298Q odezva tabulka


Při pohledu na graf bude asi všem jasné, že odezva je slušně vyrovnaná napříč celým spektrem. Sice se sem tam objeví hodnota kolem 13-14 ms, ale to až tak nevadí. Většina se drží kolem 8-9 ms.

Asus PB298Q odezva graf

Na konkrétních průbězích je vidět, jak je OverDrive ovládán docela slušně. Přesto je zde cítit drobný náznak překmitu.


Asus PB298Q odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Stejně se chová i odezva typu šedá-šedá.


Asus PB298Q odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Asus PB298Q rozhodně potěší hráče. Má totiž dobrou odezvu a nyní se ukazuje, že i nízký inputlag. Naměřená hodnota 10,6 ms je výrazně nadprůměrná (16 ms). Samozřejmě to stále není vysloveně herní monitor, ale věřím, že valnou většinu potenciálních zákazníků dostatečně uspokojí.


Asus PB298Q inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Stále stejná písnička. 21:9 je pro filmy téměř ideální. V našich končinách se stále uživí i 16:9, protože zbývá dostatek místa pro titulky. Pokud však nevadí titulky v obraze, popř. titulky nemáte vůbec, tak je 21:9 opravdu pro filmy dobré. Asus navíc přidal několik vlastností, co jiné nemají. Ihned na první pohled to je dobré podsvícení bez průsvitů. Při bližším zkoumání sice naleznete průsvit v levém dolním okraji, ale není až tak velký. Měření sice ukázalo zhruba dvouapůl násobný nárůst intenzity jasu v tomto rohu, ale okem to až tak vidět není.

Hodně povedené je také barevné podání, které ihned na první pohled splňuje standard sRGB, a tím pádem i Rec. 709. Pro dnešní filmy tedy naprostý ideál.





Asus PB298Q průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


A nyní přichází důkaz toho, že monitor trpí průsvitem v pravém dolním rohu. Na fotografii si však můžete všimnout, že to tak tragické není a u filmů si toho téměř nevšimnete. Ovšem stále platí to, co u všech levnějších monitorů. Kontrola před koupí. Tato vlastnost je totiž otázkou konkrétních kusů.


Asus PB298Q jas černé barvy při maximálním jasu


Asus PB298Q jas černé barvy při 120cd/m2





Hraní her


Je docela škoda, že se na trhu neobjevuje více monitorů s poměrem stran 21:9. Tím však nemyslím přímo fakt, že by jich mělo být více, ale více panelů. Pokud si dnes koupíte 21:9 monitor, tak v něm prakticky se 100% jistotou dostanete stejný panel. Jen obal a elektronika se mění. Dnes je ovšem elektronika v monitoru prakticky to nejdůležitější. I z obyčejného panelu dokáže dobrá elektronika vyloudit opravdu hodně. Máme před sebou ovšem tradiční levnější monitor, a tak nelze očekávat zázraky, resp. elektronika nebude s panelem vyvádět nic světoborného.

Právě z tohoto důvodu je i hraní na dnešním Asusu prakticky stejné jako na Dell U2913WM, Philips 298P4QJEB nebo AOC Q2963Pm. Rozdíly můžete hledat prakticky jen lupou a v inputlagu. Asi nejhůře na tom je Dell protože má horší odezvu a dnešní Asus je na pomyslné špici. Samozřejmě jen s ohledem na 21:9 trh.





Hry se tedy na monitoru hrají opravdu dobře, pokud si zvyknete na poměr stran a na fakt, že vidíte do stran více, než je zvykem.