Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB298Q: další z řady 21:9?

12.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus PB298Q: další z řady 21:9?
Vlna 21:9 monitorů zasáhla snad všechny výrobce. Asus samozřejmě nemohl zůstat pozadu, a tak vyrukoval s modelem PB298Q. Vsází na kvalitní stojan, sRGB gamut a kvalitní podsvícení. Jaká je tato horká novinka?

Pozorovací úhly


Co říci o pozorovacích úhlech u monitoru, který v sobě nese panel stejný jako ostatní 21:9? Snad jen zopakovat stále stejná tvrzení: Znatelný efekt IPS glow, matná povrchová úprava (malé odlesky) a dobré barevné podání ze stran. Zkrátka e-IPS jako když tiskne.


Asus PB298Q pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast je u dnešních IPS panelů kolem 1000-1100:1. Ty nejlepší mají kolem 1200:1. Při pohledu na tabulky je jasné, že se dnešní monitor řadí do oné vyšší třídy. Bohužel vlivem jednoho průsvitu v pravém dolním rohu se zde kontrast výrazně propadl. Opět je zajímavé, že při běžné práci to není tak vidět. A to i přes fakt, že u většiny monitorů s tímto neduhem to je vidět na první pohled. Inu zrovna se vyskytl průsvit takový, co moc neruší, ale pro sondu je zkrátka viditelný.


Asus PB298Q kontrast při maximálním jasu


Asus PB298Q kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je dobrá a vlastně asi nikdo neočekával nic jiného. Dnešní monitory mají regulaci jasu zvládnutou dobře a na kontrastu se nepodepisuje.

Aus PB298Q stabilita kontrastu


Průběh jasu


První závažnější problém nastal při regulaci jasu. Ta totiž není nikterak velká a pro běžnou noční práci je minimálních 74 cd/m2 trošku moc. Pokud však hodláte využívat monitor výhradně ve dne, tak klidně tuto výtku ignorujte.

Naopak maximální jas 350 cd/m2 je pro filmy dobrý a i při jasném slunném dni bude obraz dostatečně dobře prokreslen.


Asus PB298Q průběh jasu


Podsvícení


Ohledně kvality podsvícení již v recenzi bylo napsáno hodně. Nyní se však podíváme na grafy a tabulky, které potvrdí předchozí pozorování okem.


Asus PB298Q podsvícení 3D graf


Asus PB298Q podsvícení 2D graf


Asus PB298Q rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


Asus PB298Q rozložení jasu v procentech


Asus PB298Q rozložení jasu při 120cd/m2


Asus PB298Q rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Při převedení grafů do gamy 2,2, tak aby odpovídaly lépe lidskému zraku, je docela dobře zřejmé že nejintenzivnější podsvícení je v horní půlce obrazovky. Naštěstí pokles je relativně pozvolný a na obraze není prakticky ani vidět.


Asus PB298Q podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


Asus PB298Q podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu