Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB298Q: další z řady 21:9?

12.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus PB298Q: další z řady 21:9?
Vlna 21:9 monitorů zasáhla snad všechny výrobce. Asus samozřejmě nemohl zůstat pozadu, a tak vyrukoval s modelem PB298Q. Vsází na kvalitní stojan, sRGB gamut a kvalitní podsvícení. Jaká je tato horká novinka?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Je docela škoda, že monitor neumí zachovávat poměr stran. Lze nastavit pouze 1:1 nebo Full. To znamená, že je obraz často deformován nebo příliš malý. Pokud to vaše ovladače na grafickou kartu umožňují (AMD i NVIDIA to umí), tak raději zapněte interpolaci pomocí grafické karty. Získáte tak lepší výsledky. Následující fotografie jsou tedy adekvátně deformovány z poměru 21:9 na 16:10.


Asus PB298Q interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


Asus PB298Q interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


Asus PB298Q interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Samotná kvalita interpolace patří takovému průměru. Bohužel často nelze měnit položku Sharpness v OSD, a tak nemáte možnost si obraz doostřit.


Regulace jasu


Jestli to takhle půjde dál, tak za chvilku nebude co na monitorech testovat. Na jednu stranu to znamená konec práce pro mě a na stranu druhou, bych se rád takové doby dožil a monitory kupoval jen podle vzhledu. To se samozřejmě jen tak nestane, ale možná za chvilku již nebude potřeba testovat blikání podsvícení. Dnešní monitor se drží v zajetých 21:9 kolejích a regulovat jas umí bez blikání.


Spotřeba


Hodně příjemná je spotřeba. Ta i při maximálním jasu nepřesáhne 40 W. Při optimálním jasu se spotřeba ještě výrazně sníží.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 19 W.To znamená roční náklady cca 176 W.


Asus PB298Q spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,747 lm/W.