Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 4870/4850 Matrix 512MB: specialisté v akci

27.4.2009, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 4870/4850 Matrix 512MB: specialisté v akci
Asus má již nějakou dobu svou speciální edici grafických karet pro overclockery a uživatele toužící po něčem speciálním. Do testu se nám sešly dvě grafické karty Asus Matrix dovolující měnit napětí grafického jádra a pamětí přímo za chodu. Jak si povedou?
Asus Radeon HD 4870 Matrix 512MB by jistě mohl být pozoruhodnou grafickou kartou, neboť nabízí možnost, jak měnit napětí u grafického jádra a pamětí. To bylo doposud možné jen za pomocí úpravy BIOSu a volt modu, z čehož měli a mají nezkušení overclockeři poněkud obavy. Asus tento problém vyřešil velmi elegantně, protože přítomnost jednoduchého čipu a software pro ovládaní napětí a regulace větráků je perfektní.

Pokud přihlédneme k možnosti vytváření profilů iTrackeru pro každou činnost zvlášť, pak máme téměř dokonalé řešení, tedy alespoň zdánlivě. Jak se ukázalo v praxi, tak iTracker trpí bolístkami, mezi které patří nemožnost instalace na určitých hardwarových konfiguracích a také nestabilitou, což potvrdilo i další "googlení" na toto téma. Snad Asus na těchto problémech zapracuje a software bude funkční a stabilní za každých okolností.



Dalším velkým problémem edice Asus Matrix je cena, kde Radeon HD 4870 Matrix 512MB je dokonce dražší než levnější Radeony HD 4890 s 1GB paměti. Handicap poloviční paměti s některých hrách projevil naplno a výkon byl oproti modelům s 1 GB až poloviční. Momentálně si za něco málo přes 6 tisíc korun s DPH můžete koupit například GeForce GTX 275 nebo zmiňovaný Radeon HD 4890, což je úplně jiná výkonnostní liga.



Asus Radeon HD 4850 Matrix 512MB nebudu také vůbec chválit, ať už se mi robustnost jeho chlazení a možnosti zvyšování nebo snižování voltáže líbí sebevíce. Za cenu okolo 4600 korun s daní najdeme mnohem lepší a výkonnější grafické karty, kde Radeon HD 4850 nemůže konkurovat ani se sebelepšími možnostmi přetaktování. Když pomineme výše zmiňované problémy iTrackeru, tak nám zůstává předražený 512MB Radeon HD 4850, který v této cenové relaci už hravě překoná GeForce GTX 260 nebo Radeon HD 4870.

Propady výkonu pod verze 1GB paměti jsou více než zřetelné. Asus by měl okamžitě snížit ceny těchto produktů na konkurenceschopnou úroveň, jinak bude tato edice zralá na zrušení. Dovedu si představit, že Radeon HD 4890 Matrix s možností regulace napětí a lepším chlazením s rozumnou cenou by mohl být hitem. Dočkáme se ale podobné grafické karty?

možnost měnit voltáž
iTracker
robustní chlazení
Cena
Ikona Odkaz na databázi
jen 512MB paměti
Orientační cena: 4500 Kč (HD 4850) a 6200 Kč (HD 4870) s DPH