Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 4870/4850 Matrix 512MB: specialisté v akci

27.4.2009, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 4870/4850 Matrix 512MB: specialisté v akci
Asus má již nějakou dobu svou speciální edici grafických karet pro overclockery a uživatele toužící po něčem speciálním. Do testu se nám sešly dvě grafické karty Asus Matrix dovolující měnit napětí grafického jádra a pamětí přímo za chodu. Jak si povedou?
Obě grafické karty jsou vybaveny chladiči vlastní výroby a jejich design je vskutku nezaměnitelný. Jak je patrné z ilustračního obrázku, tak Radeon HD 4850 Matrix je o něco menší karta. Balení těchto karet je velmi exkluzivní a vkusně provedené, ale škoda je, že takto drahé grafické karty nemají přibalenou nějakou z posledních her. Software dodaný výrobcem je tedy poměrně chudý a omezuje se na DVD přehrávač a ovladače.



Nesmíme ovšem zapomenout na speciální utilitu iTracker, která je takovým mozkem obou karet a bez její instalace jsou karty nesnesitelně hlučné a nedisponují vychtávkami na snižování nebo zvyšování napětí v závislosti na 2D/3D.



Asus Radeon HD 4870 Matrix je vybaven pouhými 512 MB paměti GDDR5, což se mi zdá na kartu této cenové úrovně poněkud málo. Očekávat můžeme krom přítomnosti jádra RV 770 na mírně zvýšeném taktu 770 MHz také paměti pracující na 920 MHz (3680 MHz efektivně). Na kartě je rovněž přítomen malý čip ovládající voltáž DDR pamětí a jádra, kterou lze ovládat právě přes výše zmiňovaný iTracker. Zde nastavá problém, protože utilita není pravděpodobně příliš kvalitní, a tak došlo k následující situaci. Na testovací sestavě s procesorem Core 2 Extreme QX9650 a základní deskou s čipsetem nForce 780SLI nešla naistalovat a hlásila, že nemůže najít hardware Asus. Mrzuté, ale omluvitelné.

Reinstalace Windows ovšem pomohla tak napůl, neboť utilitu jsme nainstalovali, ale byla nestabilní (z deště pod okap). Jako na potvoru na starém počítači s Athlonem 64 X2 a operačním systémem Windows XP šel tento software jako hodinky. A aspoň zkusmo se povedlo ověřit, že při správném chodu je Radeon velmi tichý a chlazení je mnohem účinnější než v případě referenčních karet. Overclocking i v případě zvýšené voltáže pamětí a jádra nepřesáhl 845 MHz (jádro) a 990 MHz (GDDR5). To není příliš dobrý výsledek na kartu honosící se lepším chlazením a zvyšováním napětí.




Levnější Radeon HD 4850 Matrix byl bez funkčního iTrackeru opravdovým utrpením a regulace otáček není možná přes žádný z externích programů, což dělá v tomto případě tuto kartu do značné míry nepoužitelnou nebo snesitelnou pro naše hluché spoluobčany. Na tomto modelu upoutá opět poměrně solidní chladič, který je opět v případě fungujícího iTrackeru relativně tichý. Další bonusy jako je zvýšený takt jádra nebo pamětí GDDR3 ovšem neočekávejte, spokojit se budete muset se standardem (625/1998MHz).

Hodnotit kartu, která je na testovací sestavě funkční z poloviny je přinejmenší složité, a tak jsem od zjišťování a měření overclockingu upustil. Obě karty jsou velmi slibné z hlediska své hardwarové výbavy, ale vše sráží na kolena software, který je funkční jak kde a jak kdy. Posledním problém je opět cena samotné karty, která zdatně konkuruje cenám Radeonu HD 4870 a GeForce GTX 260.