Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 5970 Ares alias Bestie

29.11.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 5970 Ares alias Bestie
Asus představil speciální Radeon HD 5970 pod označením Ares již poměrně dávno, ale svým výkonem stále pokořuje vše, co se mu postaví do cesty. Podívejme se, jak si vede v porovnání s GeForce GTX 580.
Asus Radeon HD 5970 Ares je velmi drahou limitovanou edicí současného Radeonu HD 5970, čemuž odpovídají i jeho vlastnosti. Je to jako testovat Mercedes S-Klasse, který jen těžko ospravedlní svou cenu praktickými vlastnostmi typu poměr ceny ku výkonu. Ares je stejný a koupí si ho pouze hráči, kteří jednoduše chtějí mít tu nejvýkonnější grafickou kartu do jednoho slotu či dokonce dva podobné monstrózní kousky. Svou úlohu v tom sehraje samozřejmě punc jisté exkluzivity dané balením a také provedením samotné karty.

Testovaný Radeon limitované edice Asus Ares rozcupuje vše, co se mu postaví do cesty a pokud bychom chtěli hledat přemožitele, pak bychom museli sáhnout pro dvě grafické karty GeForce GTX 580 nebo počkat na zbrusu nový Radeon HD 5990, který bude zřejmě notně opožděn. Neposuzujme ale zde výkon vynaložený za naše těžce vynaložené peníze, ale berme tuto kartu jako cosi vysoce exkluzivního a drahého... a velmi výkonného.



Dosažené výkony snad budeme moci porovnat velmi brzy s novými Radeony HD 6900 a nebo s SLI s dvojicí grafických karet GeForce GTX 580. Nyní se dostaneme k ceně grafické karty, která činí astronomických 26 000 Kč. To rozhodně není málo a za podobnou cenu si můžete pořídit velmi slušný notebook nebo dokonce celý počítač. Cenu ale podobnému zboží vyčítat nebudu a pro všechny ostatní doporučuji vyčkat na nový dvoučipový Radeon HD 5990, nebo se pustit do SLI systému s dvojicí GeForce GTX 580.

neskutečný výkon
velmi drahý
teploty v zátěži
hmotnost (?)
minimální hluk
Ikona Odkaz na databázi
exkluzivita
 
přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 26 000 Kč s DPH