Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti

27.3.2013, Jan Vítek, recenze
Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti
Od společnosti Asus k nám dorazil velmi zajímavý notebook Taichi 21, který je vybaven dvěma displeji. Jeden má klasické umístění a druhý je na místě víka, díky čemuž může notebook fungovat i jako tablet a umožní využít také oba displeje současně...
Výjimečnost notebooku Taichi 21 tedy spočívá především v tom, že nám nabídne dva displeje, které jsou umístěny na obou stranách výklopného panelu. Zde již může začít pracovat naše fantazie na tom, k jakým různým účelům se pak může takový notebook využít. Kromě toho, že jej budeme moci využít prostě jako tablet, je nasnadě i upotřebení obou displejů současně, ovšem těžko jedním uživatelem. Jaké jsou výhody tohoto řešení v porovnání s konvertibilními notebooky ve stylu Lenovo ThinkPad Twist S230u, i na to se zaměříme v dnešní recenzi. Rozhodně by měly být podstatné, aby ospravedlnily zvýšené náklady dané použitím dvou displejů.



- klikněte pro zvětšení -


Krom nich nám Taichi 21 slibuje možnost využití stylusu, neboť vrchní displej pro funkci tabletu je samozřejmě dotykový, a celý stroj je také označen za lehký, tenký a ultramobilní. Slibuje také velmi kvalitní provedení, displeje i zvukový systém.





Notebook dorazil v nezajímavé hnědé krabici, která posloužila jako ochrana pro jeho vlastní elegantní obal, jenž nenápadně zobrazuje pouze jeho název. Už tento obal napovídá, že by se uvnitř mělo skrývat něco speciálního. A stejnou věc by měly vyjevit také parametry:

Model
Asus Taichi 21 (CW001P)
Procesor
Intel Core i7 3517U
Frekvence apod.
1,9 GHz (3 GHz max), 4 MB L3 Cache, 17W TDP
Čipová sada
Intel QS77 Express Chipset
RAM
4 GB DDR3 1600 MHz SDRAM
HDD
256GB - SSD Sandisk SD5SE2256G1002E
Úhlopříčka displeje
2x 11,6" IPS, základní matný, vrchní lesklý (Gorilla Glass)
Rozlišení displeje
1920 x 1080, LED podsvícení, jas 350 nit, pozorovací úhly 178°
Grafická karta
Intel HD Graphics 4000
Zvuková karta
Realtek High Definition (HD) Audio
Intel Display Audio
Mechanika
-
Reproduktory
Bang & Olufsen ICEpower
Zvukové vstupy/výstupy
1x 3,5mm pro headset
Polohovací zařízení
touchpad + tlačítko
PS/2
ne
USB/eSATA
2x USB 3.0
Výstup na externí monitor
micro HDMI (+ Audio)
D-Sub (přes dodávaný adaptér)
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
ne
Bluetooth
Bluetooth 4.0 + High Speed Adapter
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel Centrino Advanced-N 6235 (802.11n)
Modem
-
LAN
100Mbps LAN - USB adaptér Asus
Webkamera
2x HD Web Camera
Speciální výbava
podsvícená klávesnice
vypínač druhé obrazovky
ovládání hlasitosti
dokovací konektor
brašna
aktivní stylus (2540 ppi, 256 úrovní přítlaku)
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-Pol - 6 článků - 35 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
až 5 hodin
Rozměry
339 x 228 x 17,4 mm
Hmotnost
1,25 kg
Operační systém
Microsoft Windows 8 Pro 64-bit

Hardwarová výbava je jako u ostatních ultrabooků založená na nízkospotřebovém procesoru Intel Core. V tomto případě jde o dvoujádrový model Core i7 s Hyperthreadingem a pracovní frekvencí až 3 GHz. Dále tu jsou 4 GB operační paměti umístěné přímo na desce, tedy bez možnosti rozšíření, integrované grafické jádro Intel HD Graphics 4000, které se bude muset postarat o oba displeje a případně i další.


Data budeme ukládat na 256GB SSD od firmy Sandisk, které je vybaveno rozhraním SATA 6 Gbps, displeje s rozlišením Full HD jsou oba typu IPS a pak ještě Asus slibuje kvalitní integrované reproduktory ICEpower od Bang & Olufsen. Tato základní výbava je velmi slušná a již předem je jasné, že výkon bude na takto malé zařízení velmi dobrý, i když na náročnější 3D hry můžeme zapomenout. Taichi 21 je však pracovní nástroj, takže to vůbec nevadí.

Notebook je také velmi lehký a tenký, má moderní, i když omezenou nabídku rozhraní, z nichž některé musíme připojit pomocí dodávaných adaptérů. Jde o analogový obrazový výstup D-Sub a vedle něj i adaptér pro Ethernet (RJ-45). Oba dostaneme v základním balení. K zahození není ani baterie Li-pol s udávanou výdrží 5 hodin. Ta bude pochopitelně i v klidovém režimu velmi záviset na tom, zda využijeme jeden či dva displeje a jaké podsvícení jim nastavíme. Dva displeje zde rovněž znamenají dvě webkamery.


Příslušenství


K tomuto notebooku jsme dostali velmi široké příslušenství. Krom malinkého napájecího adaptéru, jenž se díky výměnným vidlicím bude moci použít i na cestách (v balení však byla jen jedna vhodná pro evropské zásuvky), tu máme také stylus se dvěma tlačítky, USB adaptér pro Ethernet, další adaptér s analogovým rozhraním D-Sub (pro ně máme také malé pouzdro) a nakonec tu je cestovní pouzdro pro samotný notebook.



- klikněte pro zvětšení -

Napájení


O napájení se postará dodávaný adaptér, jehož specifikace hovoří o výkonu 45 W (19 V / 2,4 A) a ten zase napovídá, že spotřeba celého ultrabooku bude velmi umírněná. Měla by na ni ostatně stačit baterie s kapacitou 35 Wh, u níž Asus dodává výdrž až 5 hodin, což by představovalo průměrnou spotřebu 7 W.


Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 8 Pro 64-bit doplněný o následující aplikace:
  • zkušební verze Microsoft Office
  • Asus Install
  • Asus Screen Share
  • Asus Tutor
  • Asus Taichi Essentials
  • Asus Taichi Home
  • NB Guide