Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?

27.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?
Koncept moderního tabletu se pro práci příliš nehodí, a proto se dnes podíváme na Asus Transformer, který kromě vysokého výkonu nabízí také připojitelnou klávesnici. Dokáže však nahradit notebook?

Surfujeme, mailujeme, voláme


Již v počátku recenze jsem uvažoval nad pracovním využitím tabletu a nyní se konečně naplno dostaneme k tomuto tématu. Díky klávesnici se v uživatelském komfortu ihned posouváme o několik řádů výše, takže v tomto ohledu si s Transformerem jistě polepšíte. Klávesnici však rozhodně chce vyzkoušet, neboť její velikost není nikterak závratná a lidé s většími prsty by mohli mít problémy.





Internetový prohlížeč taktéž dospěl do stádia, kdy dokáže zobrazit většinu stránek bezchybně a díky výkonnému „podvozku“ není problém ani s načítáním plnohodnotných stránek, ostatně načítat mobilní verze na 10,1“ displeji už je možná zbytečné. Jediný problém tak nastane, pokud budete chtít stahovat plné verze stránek skrze nasdílený mobilní telefon, protože na FUP se dostanete velmi rychle.





Podobně pozitivní zkušenosti mám i z mailů, neboť aplikace pro Gmail konečně využívá maximální možnou plochu a není například problém zobrazit reklamní leták bez neustálého rolování do stran. I zde pomáhá výkon Tegry, takže opět naprostá plynulost. Skoro začínám mít pocit, že optimalizované tablety místy pracují svižněji než počítače či notebooky.





Pro práci je však kromě emailu a prohlížeče nutné disponovat kvalitní kancelářskou sadou. Většina z nás je jistě doslova odkojena na Microsoft Office, jenže v Redmondu tento klenot nechtějí nikomu jinému dát, respektive si jej nechávají pro Windows 8 RT. Asus tedy do svého Transformeru připravil Polaris Office.




Po spuštění Polaris Office se spustí něco jako průzkumník, trochu to mate


Po stránce vzhledu se instalované programy od „klasických“ Office nijak zásadně neliší, naopak neobsahují ribbon, který by na tak malé obrazovce způsobil víc škody než užitku. Nicméně kopie 1:1 by jistě znamenala právní problémy s Microsoftem, takže změny tu samozřejmě jsou. To bohužel vyžaduje naučit se novému rozhraní, a to je při absenci PC verze práce navíc.




Word to není, ale na středně pokročilou úpravu to stačí


Možná ještě větší nevýhodou Polaris Office je fakt, že jej nelze koupit na Google Play. Spoléhat tedy musíte na výrobce zařízení a Asus zrovna v tomto směru trochu zaspal a nabízí verzi 3.0. Přičemž samotný výrobce aplikace se již chlubí novější verzí 4.0, která má kompletně přepracované rozhraní a hlavně umí využít cloudových služeb, jako je například dropbox.




Ani tabulkový procesor se nenechá zahanbit, dobrou zprávou je podpora Office 2013


Z pohledu pracovního nasazení to tedy za plný počet prozatím nebude. Kancelářské aplikace jsou oproti Microsoftu poměrně pozadu a nástupem verze 2013 se tento rozestup ještě zvýší. Docela bych ocenil, kdyby se už Google konečně vložil do hry a připravil plnohodnotnou kancelářskou sadu.


Fotíme, natáčíme


Fotit a natáčet můžeme oběma stranami tabletu. Začněme tedy u zadní kamery, která již dle specifikací slibuje kvalitní snímky v rozlišení a 8 MPx a video v 1080p. Je dobře, že jde Asus s dobou a neintegruje čipy s rozlišením z minulého století, ačkoliv někteří výrobci mají stále tendenci tak činit.




- Klikněte pro originál (zadní snímač 8 MPx) -


Je jasné, že fotoaparáty integrované v tabletech či mobilech nikdy poctivou zrcadlovku nenahradí, ale i tak je vidět velké zlepšení a za dobrých světelných podmínek dokáže Transformer vytvořit skrze „8MPx“ čip pěkné snímky. I při kratším přiblížení v počítači jsou veškeré hrany dostatečné ostré a podání barev taktéž celkem koresponduje s realitou.




- Klikněte pro originál (přední snímač 1,3 MPx) -


Zcela jiná situace nastává u přední kamerky, kde už je na první pohled viditelné výrazně nižší rozlišení a o nějakém následném přiblížení snad ani nemůže být řeč. Stejně tak menší čip a objektiv nedokáže „nachytat“ dostatek světla a výsledná fotografie je tedy o řád tmavší.



Velmi podobná situace nastává v případě videozáznamu, kde je na tom zadní kamerka výrazně lépe. Přední tedy opravdu poslouží pouze pro videokonferenci a na focení dokumentů kolegům raději využijte zadní snímač.