Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS TS-6A: kompaktní věž

27.12.2007, Jan Vítek, recenze
ASUS TS-6A: kompaktní věž
Společnost ASUS si pro nás připravila menší počítačovou skříň pro MicroATX základní desky, jež nabízí kromě kompaktních rozměrů také vlastní napájecí zdroj, protože ATX verze s klasickými rozměry by se dovnitř nevešla. Skříň TS-6A se dodává ve třech verzích, které se liší barevným provedením. Z nich jsme si vybrali první - TS6A1.
Kapitoly článku:
Jak jsem se zmiňoval na konci první kapitoly, pro otevření skříně je nutné odšroubovat dva přítlačné šroubky každé z bočnic. Pak se již můžeme podívat na levou z druhé strany, kde uvidíme onen 80mm ventilátor s krátkým tunelem. Tento ventilátor se napájí pomocí dvoužilového kabelu s průchozím Peripheral Power konektorem, takže tříkolíkový konektor do základní desky zde bohužel není a stejně tak se mi moc nelíbilo, že bočnice měly tendenci se kroutit.



Nyní se již ale zaměříme na skříň a její interiér. Můžeme vidět profilovaný tray pro základní desku, jehož závity pro distanční sloupky končí nedaleko krátkých šachet pro disky a mechaniky. Proto je vhodnější použít krátké mechaniky a také myslet na to, že pevný disk bude v dolní pozici nevyhnutelně zasahovat do prostoru desky. Dole jsou k vidění až příliš dlouhé kabely od předních prvků, ale ty se mohou snadno smotat a uložit pod HDD koš.


- klikněte pro zvětšení -

Z opačné strany je k vidění pouze tray základní desky a druhá strana napájecího zdroje. Sem však budeme muset zabrouzdat, pokud budeme potřebovat využít jednu zcela horní pozici pro pevný disk, abychom jej mohli utáhnout i z druhé strany.



Zdroj má vespod připevněnu kulatou mřížku, což je chvályhodné, ovšem očekával jsem použití alespoň 92mm ventilátoru pro chlazení, jenž by se na místo jistě vešel, ale nejde o nijak velké zlo. Na jedné ze zadních 60mm pozic můžeme vidět ventilátor s krátkými lopatkami (a také bohužel pouze napájením přes Peripheral Power)¨a dole kabely. Konektory od USB 2.0, tlačítek a LED jsou standardní a audio konektory byly pro jistotu vyvedeny na jednotlivé piny, aby se zajistila maximální kompatibilita.



Přední část skříně ukáže pouze šachty. Nahoře máme zmíněného solitéra pro 3,5" pevný disk, pod ním největší šachtu pro až dvě 5,25" mechaniky a pod ně externí 3,5" zařízení. A zcela dole je odšroubovatelná 3,5" šachta pro pevné disky, kam se vejdou maximálně dva kousky. Vzhledem k velikosti by se sem vešly i tři, avšak jeden by se stejně přes základní desku nevešel. Před košem pro disky máme poslední pozici, kam si můžeme dodatečně nainstalovat 80mm ventilátor.



Pokud vám připadala skříň na horním obrázku poněkud ohnutá, není to chyba perspektivy, ale jednoduše chyba výroby či spíše výsledek nevhodné manipulace. Zde je na fotografii dole jednoduše vidět slabina konstrukce, jejíž úzká místa v kombinaci s nepříliš pevným materiálem ve výsledku daly ohnutý case. Toto je nejspíše výsledek přepravy, což však nemohlo být odhaleno podle stavu krabice, která je přinejhorším odřená. Nicméně to naštěstí ani tak neodnesl tray základní desky, a ta tak bude sedět relativně rovně.



Dole můžeme vidět, jak nešetřně byla více než polovina předního roštu zaplácnuta až zbytečně velkým plastovým modulem s tlačítky a také konektory vyvedenými na malém kousku plošného spoje.



A zbývá ještě pohled na napájecí zdroj. Jeho dlouhodobě udržitelné maximum je 250 W a ve špičce krátkodobě až 300 W. V duchu moderní doby má tento zdroj k dispozici dvě +12V větve s 9 a 13 A, dále +3,3V s 15 A a stejně tak +5V větev.



Co se týče kabelů, pak ty jsou dlouhé tak akorát, aby dosáhly na místa svého určení. To je výhoda již předinstalovaného zdroje, že se nebudeme muset zlobit s příliš dlouhými kabely, zvlášť, když místa uvnitř není nazbyt. K dispozici je jeden 24pinový ATX konektor, dále 4pinový +12V do základní desky, větev se dvěma Peripheral Power a jedním disketovým, další větev se dvěma Peripheral Power a nakonec poslední s pouze jedním SATA Power - tady by se hodil ještě jeden.


Příslušenství


Blíže si ukážeme jednak ventilátor s označením NJ6025SM. Jeho otáčky si bohužel vzhledem ke způsobu napájení nezměříme a google na dotaz s modelovým označením nesdělil zhola nic, stejně jako produktové stránky společností ASUS a DongGuan Orient Technology.



A nakonec je to příslušenství v podobě sáčku se šroubky, distančními sloupky, apod. Vedle toho dostaneme čtyři kovové ližiny a napájecí kabel.