Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS TS-6A: kompaktní věž

27.12.2007, Jan Vítek, recenze
ASUS TS-6A: kompaktní věž
Společnost ASUS si pro nás připravila menší počítačovou skříň pro MicroATX základní desky, jež nabízí kromě kompaktních rozměrů také vlastní napájecí zdroj, protože ATX verze s klasickými rozměry by se dovnitř nevešla. Skříň TS-6A se dodává ve třech verzích, které se liší barevným provedením. Z nich jsme si vybrali první - TS6A1.

Instalace


Z pohledu do nainstalovaného počítače je vidět, že pevné disky ve spodní šachtě opravdu budou zasahovat nad základní desku, což by mohl být problém, kdyby na příslušném místě byly nějaké konektory, jako tomu je v našem případě. Disk téměř zakrývá všechny čtyři SATA porty a pokud by byly nainstalované dva, pak by již mohly jejich použití minimálně ztížit.


- klikněte pro zvětšení -

Vedení napájecích kabelů je však poměrně snadné, především proto, že jsou dlouhé tak akorát a není třeba jejich přebytečné centimetry nikam uklízet. Nevyužité větve je možno také smotat a uložit těsně za zdroj, nebo do nevyužité horní 3,5" šachty.



Zde se můžete podívat na oblast procesoru, kde je kromě jeho chladiče zadní 60mm ventilátor a horní 80mm ventilátor zdroje.


Testy


Jak je možno s trochou představivosti vidět, chladič Thermalright XP-90C se vešel jen taktak a nahoře zbývalo od bočnice již jen pár centimetrů místa, takže tunel s ventilátorem nebylo možné použít. Aspoň mohl tento chladič částečně využít horní průduchy. Vzhledem k použitému zdroji by bylo také krajně nevhodné instalovat grafickou kartu NVIDIA GeForce 8800 GTS 320MB, takže jsem se vrátil ke staré GeForce 6600 bez přídavného napájení. GeForce 8800 GTS 320MB by se ale dovnitř vešla bez problémů, pokud by se pevný disk přesunul nahoru. Testovací sestava tedy byla následující:
  • Základní deska Gigabyte GA-K8NMF-9 (nForce4-4X)
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GeForce 6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)

Sestava byla zatěžována pomocí aplikací Prime95, 3DMark03 (Mother Nature) a h2benchw. Teploty pak byly sledovány pomocí SpeedFan a Rivatuner, zatímco teplota okolního vzduchu se pohybovala kolem 21 °C. Nemělo smysl ani zkoušet příliš mnoho konfigurací, a tak jsem pouze zkusil jak se sestava zahřeje se zapnutým zadním ventilátorem a samozřejmě také ventilátorem ve zdroji a pak byl dovnitř přidán přední 80mm ventilátor Papst 8412.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
36 °C
60 °C
Chipset
67 °C
75 °C
GPU
55 °C
84 °C

Teploty samozřejmě příliš povzbudivé nejsou, avšak my si musíme uvědomit, že jde o skříň, která není určena pro tak tepelně výkonný procesor, jakým AMD Athlon 64 FX55 je. Spíše se sem hodí moderní CPU s menším výdejem tepla a integrovaná grafická karta, či nová grafika nižší řady s akcelerací videa. Uvedený test tedy prosím berte s rezervou. Co se týče předního ventilátoru a pevného disku, pak bez chlazení měl cca 42 °C, což poté spadlo na 35°C.

A ještě slovíčko o hlučnosti. 60mm zadní ventilátor měl odhadem otáčky cca 3000 RPM, což se projevovalo vysokým tónem, ale nešlo o příliš velký hluk. Rozhodně se vedle něj ztratil hluk ventilátoru zdroje. Horní 80mm ventilátor by mohl mít asi 2000 RPM, při nichž je akceptovatelně hlučný, ale vadilo mi to, že pokud vanul směrem dolů k zemi, jeho motorek slyšitelně drhnul. Tento ventilátor, ale nešlo při testech použít, protože by se jednak přes chladič CPU nevešel a pokud by se byl o chlup vešel, způsobil by více škody než užitku.