Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U2E - chrom a kůže

21.4.2008, Josef Brož, recenze
Asus U2E - chrom a kůže
Asus U2E patří mezi produkty, které se vyznačují propracovaným designem a vysokou mobilitou. Dokonalý design, chromované prvky a hovězí kůže apod. řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U7500, 1,8" disk a LED displej.
Společnost Asus proslula především low-endovými notebooky, které u českých zákazníků získaly popularitu díky kvalitě a příznivé ceně. Mimo hlavní spotřebitelský segment (modely do 30 000,- Kč) se Asus rovněž snaží prosadit ve vyšších kategoriích trhu. Pro uživatele z řad business zákazníků nabízí Asus dvě řady produktů. Notebooky řady New Concept představují "experimentální" produktovou řadu. Asus zde testuje vstřícnost zákazníků k moderním a neotřelým trendům. New Concept řada proto zahrnuje notebooky s originálním designem a netradičními materiály jako kůže apod. Klasickým zástupce této řady je například poněkud kontroverzní - "celokožený" model Asus S6F.


Asus U2E

Osvědčené prvky z experimentálních notebooků používá Asus i u dalších modelů. V bussiness třídě se jedná především o notebooky z řady Superior Mobility, kterým se budeme věnovat v následující recenzi. Jak je patrno z názvu řady, Superior Mobility notebooky jsou orientovány především na maximální mobilitu a minimální rozměry. Klasickým zástupcem je proslulý model Asus U1F, který byl nedávno oceněn Taiwanskou obchodní asociací jako "nejhezčí notebook roku 2007". Nástupcem tohoto notebooku se má stát nový model Asus U2E. Tedy omlazená verze předchozího Asus U1F, která lépe splňuje současné hardwarové nároky.


Asus U2E

Pomineme-li kosmetické designové úpravy, největší inovací nového Asus U2E je hardware odpovídající čtvrté generaci platformy Centrino. Místo původní architektury na čipsetu Mobile Intel Calistoga i945PM staví nový Asus na moderní verzi Intel Crestline-GM GM965. Spolu s novým čipsetem přichází i výkonnější grafické jádro Intel GMA X3100. Podobný upgrade prodělal i procesor, který v novém Asus U2E nese označení Core 2 Duo U7500. Nový model patří k nejmenším notebookům v našich dosavadních testech. V porovnání s předchozí verzí se zvětšila pouze výška základny, a to především kvůli DVD mechanice, která je nyní součástí notebooku (předchozí model U1F měl pouze externí). Podrobné hardwarové specifikace najdete v následující tabulce.


Asus U2E ve dvou kožených variantách


ModelAsus U2E - SKU#2 PR Sample
Procesor Mobile Intel Core 2 Duo U7500
Frekvence1,06 GHz (FSB 133x8)
ČipsetIntel Crestline-GM GM965
RAM 1 GB (DDR2-667 DDR2 SDRAM) - prodejní verze mají 2 GB RAM
HarddiskSAMSUNG HS122JB (120 GB, 4200 RPM, ATA)
Úhlopříčka displeje 11,1" WXGA, LED podsvícení
Rozlišení displeje 1366 x 768 pixelů (16:9)
Grafická karta Intel GMA X3100 (až 320 MB)
Zvuková kartaRealtek ALC660 @ Intel 82801HBM ICH8M
MechanikaMATSHITA DVD-RAM UJ-852S
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/microf. ano
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 3x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub, HDMI
S-Video výstup ( TV out)ne
Express Card / PCMCIAano 34 mm
Firewire (IEEE 1394) ne
Čtečka karet4v1 - (SD/MS/xD/MMC)
Bluetoothano
Infra portne
WiFiIntel PRO/Wireless 3945ABG
Modem Motorola SM56 Speakerphone Modem
LAN Realtek RTL8168/8111 Family PCI-E Gigabit Ethernet
Webcamano 1,3 Mpix
Speciální výbavabrašna
Typ baterie tříčlánková Li-Ion 2400 mAh, šestičlánková 4800 mAh
Deklarovaná výdrž baterie neuvedena
Délka x šířka x výška D: 27,7 cm x Š: 19,4 cm x V: 2,4 ~ 2,9 cm
Hmotnost 1,25 kg (s tříčlánkovou baterií)
Operační systém Windows Vista Business


Software a ostatní výbava


Společnost Asus tradičně dodává ke svým notebookům bohatou softwarovou výbavu. Součástí systému je mnoho firemních utilit a programů. Z nejznámějších zmíním Asus Live Update, který se stará o aktualizaci driverů apod. Jako součást předinstalovaných Windows Vista Business nechybí bezpečnostní software Norton Internet Security (antivir, atd.). Instalační média obsahují nejen drivery, ale i multimediální aplikace Asus Power Director, Media Show apod. Bezpečnost zajišťuje především aplikace Security Protect Manager. Software umožňuje přihlašování pomocí kombinace heslo x otisk prstu. Security Protect Manager se dále stará o rychlé šifrování vybraných dokumentů apod. Vlastní TPM (Trusted Platform Module) čip je však nutno aktivovát v BIOSu.



Asus brašna

Notebook je dodáván ve speciální krabici z tvrzeného papíru. Balení je rozděleno na několik samostatných pouzder, ve kterých jsou uloženy jednotlivé komponenty (média, kabeláž, baterie atd.). Rovněž doplňková výbava je velmi bohatá. S testovaným modelem bylo dodáno cca devět napájecích kabelů s různými "exotickými" koncovkami. Uživatel se proto nemusí obávat, že by se nepřipojil do rozvodných sítí v různých částech světa.

Kabeláž

Vyšší modely Asus jsou v poslední době dodávány s bezdrátovou (bluetooth) myší. Nechybí samozřejmě ani dvě tužkové baterie a praktické semišové pouzdro. Za zcela standardní výbavu notebooků Asus lze považovat jednoduchou brašnu, která notebook chrání při transportu.


Myš, pouzdro a baterie