Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U2E - chrom a kůže

21.4.2008, Josef Brož, recenze
Asus U2E - chrom a kůže
Asus U2E patří mezi produkty, které se vyznačují propracovaným designem a vysokou mobilitou. Dokonalý design, chromované prvky a hovězí kůže apod. řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U7500, 1,8" disk a LED displej.
Asus U2E nezaujme pouze exklusivním provedením, ale rovněž zajímavou hardwarovou výbavou. Architektura subnotebooku pochopitelně není optimalizována na výkon, ale především na spotřebu a mobilitu. Asus U2E patří k notebookům postaveným na čtvrté generaci Centrina s označením Santa Rosa. Poslední generaci Centrino notebooků charakterizuje především mobilní čipová sada Intel Mobile 965 Express (varianty GL960/GM965/PM965). Největším přínosem čipsetu Intel Crestline-GM GM965 je podpora 800MHz procesorů Core 2 Duo. V případě modelu Asus U2E však 800 MHz sběrnici nevyužijete. Procesor Core 2 Duo U7500 pracuje pouze s FSB 533 MHz. Tento model patří mezi speciální ultra low-voltage nízkonapěťové procesory z produkce společnosti Intel. S podobnými procesory se lze setkat především u malých notebooků a subnotebooků. Z nedávno testovaných připomenu Lenovo ThinkPad X60s, Asus S6F nebo předchozí model Asus U1F. Pro větší přehlednost uvádíme tabulku s procesory řady Core 2 Duo 7500.

T7500
65 nm
4 MB L2
2.2 GHz
800 MHz
35 W
L7500
65 nm
4 MB L2
1.60 GHz
800 MHz
17 W
U7500
65 nm
2 MB L2
1.06 GHz
533 MHz
10 W

Velké rozdíly jsou nejen ve spotřebě, ale především ve výpočetním výkonu pocesorů. Nízkonapěťový procesor je založený na 65nm jádře Merom. Jeho jádra pracují na velmi nízké frekvenci 1,06 GHz (8x133). Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB, FSB běží na 533 MHz. Volnou kapacitu L2 cache dynamicky přerozděluje Intel Smart Cache podle aktuálních nároků jednotlivých jader.


Intel Core Duo U7500 (ilustrační obrázek)

Testovaná verze Asus U1F byla vybavena 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 4-4-4-12. V základní sestavě je jeden paměťový modul pevnou součástí základní desky, druhý pak v klasickém SO-DIMM provedení. Popisované uspořádání umožňuje dvoukanálový paměťový přenos (viz testy). Výměnný modul bohužel u testované předprodejní verze nebyl volně přístupný. Spodní stranu přístroje tvořil jeden kus plastu. Prodejní verze notebooku se liší především kapacitou pamětí - oba modely, které jsou dostupné na našem trhu mají 2 GB RAM.


Grafická jádra – Intel GMA X3100


Nový čipset doprovází rovněž nová generace integrovaného grafického jádra. Intel Graphics Media Accelerator X3100 tak nahrazuje osvědčenou grafiku Intel GMA 950. Nová generace intelovské grafiky GMA X3100 dosahuje proti svému předchůdci GMA 950 přibližně dvojnásobného výkonu. Za zvýšením výkonu grafiky stojí především vyšší takt jádra, který dosahuje až 500 MHz (viz. Toshiba Satellite Pro U300). V případě Asus U2E však byl s ohledem na nízkou spotřebu takt jádra snížen na cca 400 MHz. Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 320 MB.

Čipová sada Intel Crestline-GM GM965 a Intel GMA X3100

Podle specifikací Intel GMA X3100 podporuje rozhraní DirectX 9.0c a OpenGL 1.5. Mezi další parametry patří podpora Pixel Shader 3.0 a především Intel Clear Video technologie, která zahrnuje hardwarovou akceleraci MPEG-2, WMV9 a zobrazení HDTV (1080i/p, 720p). Výkon Intel GMA X3100 postačuje pouze na základní multimediální a především kancelářské aplikace. Podrobněji si výkon Intel GMA X3100 přiblížíme v kapitole Testy.


LCD panel


Notebooky řady Asus U vždy vynikaly nadprůměrnými displeji. Kvalitní a ostrý obraz 11,1" panelu zajišťuje především použitá LED technologie pro podsvícení obrazu. Podle specifikací tato technologie přináší nejen vyšší jas a kratší dobu odezvy, ale podílí se rovněž na snížení spotřeby. Leštěný glare panel s úhlopříčkou 11,1“ disponuje rozlišením 1366 x 768. Přestože je zadní strana displeje potažena kůží, patří panel modelu Asus U2F k nejtenčím displejům v dosavadních testech.


Spojení panelu a základny

Věrnost barevného podání a kontrast v případě displeje Asus U2E dále zvyšuje soubor technologií Color Shine a Crystal Shine a software Asus Splendid Video Intelligence. Povrch glare displeje není extrémně lesklý a v praxi lze notebook používat i na denním světle. Přes malé rozměry není konstrukce panelu nijak křehká. Použité materiály jsou velmi kvalitní a pevné, displej se při namáhání neprohýbá. Panty notebooku umožňují otevření panelu na cca 140°.


LCD a testovací obrazec

Sytost barev a především věrnost jejich podání je na vysoké úrovni. Na testovacích obrázcích neuvidíte žádné proužkování. Přestože je srovnávání LCD bez speciální výbavy (optická sonda, osciloskop apod.) pouze subjektivní, dovolím si panel notebooku Asus U2E označit za jeden z nejlepších v dosavadních testech.


Testovací obrazec 45° vertikálně

Vertikální úhel pozorování je tradičně o něco horší než horizontální (viz následující obrázek). Pokud sledujete displej pod úhlem vyšším než 45°, dochází k deformaci barevných přechodů. Znatelněji klesá i intenzita jasu, slábne kontrast a barevné přechody postupně ztrácí svoji plynulost.


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°

Rovněž u horizontálních pozorovacích úhlů dochází k určitému poklesu kontrastu. Barevné přechody ztrácí na své plynulosti apod. Přesto tento jev není tak markantní jako při horizontálním pozorování nad 70°. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Duhový obrazec jasně ukazuje, že zobrazované barvy jsou velmi věrné. Panel i přes menší úhlopříčku umožňuje pohodlné sledování filmů (poměr stran 16:9).


Testovací obrazec


Zvuk a multimédia


Obvyklým nedostatkem subnotebooků je především kvalita ozvučení. Zvukový výstup Asus U2E zajišťuje čip Realtek ALC660, který je součástí jižního můstku Intel 82801HBM ICH8M. Kvalita reprodukce je podobně jako u předcházejícího modelu U1F velmi špatná. Zvuk je ke všemu pouze monotónní; jediný reproduktor se schovává v pravé části základny. Zesilování umožňuje kombinace funkčních kláves. Mikrofon najdete nedaleko kloubu displeje.


Webkamera

Jelikož je Asus U2E v podstatě inovovanou verzí U1F, předpokládal jsem, že vylepšení se dotknou i webkamery. Bohužel podobně jako u předchozího typu je i zde kamera pouze 0,3 Mpixelová. V tomto ohledu počínání Asusu nechápu - 0,3 Mpix se nemontují ani do levných telefonů. Použití výběhového senzoru u notebooku za 37 000 Kč bez DPH proto považuji za hrubý nedostatek.


Opička dává za webkameru palec dolů ...


Pevný disk a optická mechanika


Nedostatek místa uvnitř notebooku výrobci často řeší použitím 1,8“ pevných disků. Dražší verze Asus U2E využívá místo pevného disku NAND paměť v podobě 30 GB Solid State Disc (SSD). Testovaný notebook však byl vybaven 120 GB diskem Samsung SpinPoint HS122JB. Jeho plotny se otáčejí rychlostí 4200 ot./min. Harddisk pracuje s rozhraním Ultra ATA/100, vyrovnávací paměť disku disponuje kapacitou 2 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 13 ms. Z hardwarových parametrů je jasné, že 1,8" disky příliš neoplývají výkonem. Například u předchozího modelu Asus U1F pomalý pevný disk velmi zpomaloval práci ve Windows Vista. Nechci předbíhat, ale mohu konstatovat, že nový model notebooku byl v tomto ohledu výrazně svižnější. Podrobněji v kapitole Testy.
Předchozí verze notebooku Asus U1F byla navržena s ohledem na maximální mobilitu. Za oběť této snaze padla například DVD mechanika, která se musela připojit externě. V případě Asus U2F však vývojáři ze svých mobilních nároků slevili a nový notebook používá integrovanou DVD mechaniku. Tím sice odpadá nutnost nosit s sebou další krabičku s kabeláží, na druhé straně se však poněkud zvýšila výška a hmotnost notebooku.


DVD±RW mechanika MATSHITA UJ-852S

Optická mechanika je produktem společnosti MATSHITA UJ-852S. Notebook umí číst a zapisovat všechny běžné DVD formáty, včetně dvouvrstvých disků. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD-RW 6x rychlostně, v případě "pluskových" DVD+RW 8x. Podporován je rovněž 4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL a 5x rychlostní DVD-RAM. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 16x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer. Určitou přidanou hodnotou je pak podpora technologie LightScribe, která umožňuje vypalování obrázků na vrchní stranu média se speciální vrstvou.