Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U2E - chrom a kůže

21.4.2008, Josef Brož, recenze
Asus U2E - chrom a kůže
Asus U2E patří mezi produkty, které se vyznačují propracovaným designem a vysokou mobilitou. Dokonalý design, chromované prvky a hovězí kůže apod. řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U7500, 1,8" disk a LED displej.
Malé rozměry subnotebooků kladou vyšší nároky na umístění konektorů. Asus si však s tímto problémem poradil výborně. Notebook obsahuje nejen běžnou sadu portů a rozhraní, ale i dostatečný počet USB konektorů. Konektory jsou rozmístěny s dostatečnými rozestupy, a proto lze připojit i rozměrnější „flash klíčenky“ aniž byste blokovali vedlejší porty.


Levý bok

Na levé straně najdete většinu důležitých portů a rozhraní. Mimo napájení a dvou USB portů se zde nachází především HDMI konektor, který nahrazuje dosud používaný S-Video výstup pro připojení televize. Levou stranu dále doplňuje žebrovaný výdech ventilátoru a audiopanel. Zajímavé konstrukční řešení přináší provedení VGA konektoru. Výrobce na zajištění VGA konektoru nepoužil šroubky, kabel drží pouze v objímce, která mírně vystupuje z těla přístroje. Šachta pro ExpressCard zařízení je zapuštěna do ozdobné chromované lišty na boku přístroje.


Pravý bok

Zbývající rozšiřující porty se nachází na pravém boku. Mimo třetího USB portu zde najdeme LAN a modemový konektor. Hlavním rozdílem proti předchozímu modelu U1F je integrovaná DVD mechanika, která zabírá značnou část pravé strany. FireWire port zcela chybí.
Po stránce konektivity však není subnotebook Asus U2E nijak ochuzen. Samozřejmostí je gigabitový ethernet a 56kbit modem (Motorola SM56 Data Fax). Bezdrátovou komunikaci obstarává Intel PRO/Wireless 3945ABG. WiFi i Bluetooth lze kvůli nižší spotřebě vypnout přepínačem, který je umístěn na levém boku přístroje.


Baterie a provoz


Asus U2E patří mezi subnotebooky, které jsou synonymem nízké spotřeby. Těmto nárokům proto odpovídá speciální nízkonapěťový hardware. Samozřejmostí je speciální low voltage verze procesoru Core 2 Duo s označením U7500. Hodnota TDP tohoto procesoru je 10 W (podrobněji viz tabulka v kapitole hardware). V případě "plnokrevných" procesorů Intel Core 2 Duo T7500 35 W (Toshiba Satellite U300). Předchozí generace Core 2 Duo ULV U2400 (Asus U1F) spotřebovala cca 9 W. Na nízké spotřebě testovaného modelu se dále podílí podtaktované grafické jádro Intel GMA X3100, které je součásti čipsetu a 1,8" pevný disk.


Power4Gear eXtreme

Aplikaci Power4Gear, kterou jsou vybavovány notebooky Ausus, považuji za vzor propracovaného power managementu. Nové verze programu pracují pouze se čtyřmi profily místo původních osmi. Aktuální režim spotřeby je zobrazován ve středu obrazovky pomocí grafiky, která dokonale ladí s Windows Vista GUI.

Podobně jako ostatní Core Duo procesory používá i model U7500 technologii Enhanced SpeedStep. Popisovaná technologie ovlivňuje spotřebu pomocí podtaktování obou jader procesoru. V praxi dochází k dynamické změně hodnoty multiplikátoru procesoru, který se mění podle profilu power managementu nebo podle aktuálních potřeb systému. V případě procesoru Core 2 Duo U7500 dochází k poklesu frekvence na 800 MHz (6x133 FSB) např. při práci s kancelářským softwarem. Naopak se stoupajícím zatížením (profil High Performance) se takt zvyšuje na nominální hodnotu 1,06 GHz (8x133 FSB).


Baterie 4800 mAh a 2400 mAh

Spotřebu dále ovlivňuje technologie Enhanced Intel Deeper Sleep, která optimalizuje napájení procesoru a velikost vyrovnávací paměti. Popisovaná technologie napájí pouze nezbytně nutné oblasti procesoru, a tím snižuje tepelné vyzařování a spotřebu procesoru. V základní výbavě je notebook dodáván se dvěma bateriemi - tříčlánkovou 2400 mAh a šestičlánkovou 4800 mAh. Dokoupit lze i baterie o kapacitě 7800 mAh