Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U2E - chrom a kůže

21.4.2008, Josef Brož, recenze
Asus U2E - chrom a kůže
Asus U2E patří mezi produkty, které se vyznačují propracovaným designem a vysokou mobilitou. Dokonalý design, chromované prvky a hovězí kůže apod. řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U7500, 1,8" disk a LED displej.
Po stránce designu patří společnost Asus k velkým experimentátorům na trhu s mobilními technologiemi. Připomenu netradiční bílý notebook Asus W7J, jehož prvky byly později použity u dnes populárního Asus Eee. Další příkladem může být již zmiňovaný celokožený Asus S6F. Pro své experimenty s přírodními materiály razí Asus vlastní firemní slogan - „Humanizing technology in a new, tactile way".


Asus U2E

Zkušeností z předchozích notebooků využili návrháři i u nového Asus U2E. Z hlediska konstrukce a základního designu je tento model v podstatě shodný s předchozím typem Asus U1F. Hlavním rozdílem je však kůží potažená horní část displeje. Tento prvek byl patrně převzat z modelu S6F. Kožené plochy dále pokrývají prostor kolem klávesnice a plochu kolem touchpadu. Tím vzniká velmi příjemná opora pro zápěstí při psaní na klávesnici. Kůže se mi zdá kvalitnější, rozhodně je jemnější na omak než u předchozích modelů S6F a U1F. Asus zřejmě změnil dodavatele "hověziny" nebo nechal vybít jiné stádo krav.


Asus U2E design a dílenské zpracování

Asus U2E dokonale kombinuje chromované plasty a leštěné kovové plochy. Rám displeje je podle firemních specifikací ze slitiny hořčíku a hliníku, základnu notebooku vyztužují uhlíková vlákna. Použité materiály se plynule doplňují a jednotlivé spoje dokonale lícují. Po stránce dílenského zpracování nelze Asusu U2E nic vytknout.


Precizní spojení základny a displeje

Zajímavým prvkem jsou pochromované plastové hrany, které rozjasňují tmavý kožený vzhled. Chromovaná bočnice obklopuje kloub, který spojuje displej se základnou přístroje. Tento rafinovaný designový prvek působí nejen velmi vkusně, ale rovněž chrání notebook před nárazy. V prostoru mezi klouby se nachází perforovaná kovová lišta s leštěnou povrchovou úpravou. Naopak válec mezi panty displeje je pouze pochromovavý plast.


Zadní strana displeje

Lišta s diodami je viditelná pouze při otevřeném panelu displeje. Vlastní lišta je vyrobena z broušeného kovu s výrazně tmavší povrchovou úpravou než okolní chromované prvky. Diody vyzařují bílé světlo s nádechem do modra. Intenzita svitu diod je velmi mírná a při práci nepůsobí rušivě. Pro úplnost dodám, že u předchozího modelu U1F byly diody zapuštěny do válce mezi klouby displeje. Toto konstrukční řešení umožňovalo sledovat činnost přístroje i při zavřeném displeji.


Diody Asus U2E


Klávesnice a Touchpad


Pojistka pro zajištění panelu v podstatě chybí. Displej je u základny notebooku přidržován vlastní vahou a samosvorností spojů. Přestože je přístroj poměrně lehký, otevření displeje pouze jednou rukou vyžaduje trochu cviku. Klávesnice je vyvedena v tradiční matně černé barvě. Poněkud nezvyklá je však její povrchová úprava, která mírně odráží světlo a klávesy se jakoby třpytí. Popisky jsou bílé, označení speciálních kláves světle modré.


Klávesnice

Testovaný model nebyl vybaven českými diakritickými znaky. Klávesy běžných 14“ notebooků mají rozměry 18 x 18 mm. V případě testovaného subnnotebooku se rozměr kláves zmenšil na rozměr 13 x 13 mm. Přesto jsem při psaní této recenze jsem nepociťoval žádnou únavu. Enter je dvouřadý, funkční klávesy F1 až F12 nejsou s ohleden na nedostatek prostoru rozděleny do bloků po čtyřech. Klávesy PgUp, PgDn, Home a End suplují kurzorové šipky. Jedná se o velmi nápadité řešení, které však vyžaduje trochu cviku. Poněkud nelogicky je umístěný pravý Shift, který se zmenšil na velikost ostatních kláves. Jeho poloha napravo od kurzorových šipek často svádí k přehmatům a poněkud znesnadňuje psaní na poměrně malé klávesnici. Klávesa Fn je umístěna mezi levým Ctrl a klávesou Win. Notebook neobsahuje speciální funkční klávesy pro ovládání zvuku, spouštění aplikací apod. Většina funkcí je proto realizována přes kombinaci klávesy Fn+.


Touchpad

Pracovní plocha touchpadu se svým povrchem snaží imitovat kovovou lištu, ve které jsou zapuštěna plastová tlačítka myši. Vlastní touchpad je ve stejné rovině s povrchem základny.Tlačítka touchpadu lze stisknout velmi lehce, funkci rolovacího kolečka nahrazuje plocha na pravém boku touchpadu.


Spojení kovu, plastu a kůže...