Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus USB-N10: Wi-Fi do USB

28.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus USB-N10: Wi-Fi do USB
Dnes se v krátkosti zaměříme na drobný produkt od společnosti Asus. Ta s názvem USB-N10 nabízí miniaturní USB adaptér pro připojení k síti pomocí standardů 802.11b/g/n. Pokud je tedy váš počítač v tomto ohledu nedostatečně vybaven, Asus vám s tím může pomoci.
Kapitoly článku:
  1. Asus USB-N10: Wi-Fi do USB
  2. Instalace a nastavení
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Již předem mohu říci, že provoz adaptéru Asus USB-N10 byl bezproblémový. Využili jsme jej na notebooku Asus B80A vybaveným svým vlastním a velmi rozšířeným modulem Intel WiFi Link 5100 AGN, který také podporuje 802.11n. Mohli jsme proto porovnat síly signálu obou zařízení na různých místech. K tomu pak přišel vhod program WirelessMon.



Ten ukazoval sílu signálu jednak v dBm a pak také v procentech, která budou pro náš účel srovnání lepší. Wi-Fi modul integrovaný v notebooku má oproti USB-N10 jistou výhodu, neboť využívá svou velkou anténu rozvedenou do displeje. Nemůžeme se tedy divit tomu, že obecně podával lepší výkon, ale USB adaptér až tak o moc horší nebyl.

V případě, že byl notebook na stole asi dva metry vedle Wi-Fi routeru Tenda W311R+ (rovněž podporuje 802.11n, ale bohužel pouze 100Mbps Ethernet), ukazoval WirelessMon u modulu Intel WiFi Link 5100 AGN stabilní sílu signálu 78 procent, zatímco u Asus USB-N10 to bylo 56 procent, což ale leckdy na moment spadlo i na 30 procent.

Na vzdálenost 10 metrů a přes dvě stěny pak kvalita signálu u Intelu kolísala od 56 do 50 procent a v případě Asusu to bylo 40 - 31 procent. Nutné je ale také poznamenat, že dle ukazatele síly signálu systému Windows 7 to znamenalo vynikající sílu signálu a jen občas jej systém vyhodnotil o stupeň hůře, tedy dobrý. V důsledku to znamenalo, že tam, kde jsme na Wi-Fi adaptér Intel ještě byli schopni se k domácímu routeru bez problémů připojit, měl již Asus problémy, za což mohla nosná zeď domu a nějakých 30 metrů odstupu.

Podívali jsme se také na reálnou datovou propustnost, takže jen v krátkosti. Adaptér Intel dlouhodobě dosáhl při kopírování průměrné rychlosti 7,65 MB/s, což občas vylétlo k 10 MB/s. U Asus USB-N10 jsme se dočkali v průměru 6,8 MB/s. V obou případech byl počítač vzdálen oněch 10 metrů.


Závěr


Za necelý jeden tisíc korun i s daní si můžeme pořídit adaptér USB-N10, který nám na našem počítači vybaveném OS Windows, Mac OS či Linux zprovozní bezdrátové připojení k síti standardů Wi-Fi 802.11b/g/n. Adaptér je přitom velmi malý a na délku má i s konektorem pod 3 centimetry, takže pokud budeme opatrní, ani jej nemusíme vůbec z notebooku/netbooku při přenášení odpojovat. Pro majitele konzolí Sony PSP je zase výhodou podpora Xlink Xai Game.



V ostatních ohledech tento produkt nenadchne ani neurazí. Jeho instalace a použití je velmi jednoduché - prostě se vám v počítači s moderním OS objeví nainstalovaný bezdrátový adaptér, takže si můžete ihned vyhledat sítě a k nějaké se připojit. Dosah a kvalita signálu sice pokulhávají za integrovaným Wi-Fi adaptérem v našem testovacím notebooku, ale ten si užíval komfortu daného velkou anténou, na což USB-N10 spoléhat nemůže.


Velmi malé rozměry
Horší signál, než má adaptér v notebooku
Snadná instalace a nastavení
Poblikávající modrá dioda
Podpora Wi-Fi 802.11n
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 950 Kč včetně DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus USB-N10 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení adaptéru Asus USB-N10 děkujeme společnosti Asus




Vývoj ceny testovaného produktu: