Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VG278H a VG278HE: novinka proti klasice

29.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VG278H a VG278HE: novinka proti klasice
V dnešní recenzi se podíváme hned na dva monitory současně. Jeden je na trhu již nějakou tu dobu, avšak nedávno dostal nástupce který přidává na Hz ze 120 na celých 144. Dle specifikací se zdá, že jde o ideální monitory na hry. Jak na tom jsou?

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou u TN monitorů obvykle ty nejhorší. Je to zkrátka technologii TN, kterou snad všichni znají. Naopak oproti IPS, resp. e-IPS, má trošku lepší povrchovou úpravu, která nevytváří tak špinavý efekt. Samozřejmě to neplatí obecně, ale pro konkrétní kusy panelů. Každopádně zde jsem byl s povrchovou úpravou velmi spokojen.


BenQ GW2750HM - pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


V kontrastu jsou monitory dost rozdílné. Pokud porovnáme oba monitory, tak daleko lepší výsledky podává novější verze, která má téměř dvojnásobný kontrast a již se dotahuje na průměr u TN panelů. Ve výsledku je tedy starší verze zkrátka špatná, naopak HE zcela průměrná.


BenQ GW2750HM - kontrast při maximální jasu


BenQ GW2750HM - kontrast při jasu 120cd/m2


A nyní monitor Asus VG278HE.










Průběh jasu


Docela zajímavý fakt. Starší model má výrazně silnější podsvícení, které dosahuje hodnoty až 400 cd/m2. Naopak novější model je celkově posazen níž, avšak také regulace není lineární. Evidentně Asus použil trošku jinak naprogramovanou elektroniku. U Asus VG278HE je naopak dobrá zpráva, že nejnižší jas je 74 cd/m2 oproti 120 cd/m2 u H verze.


BenQ GW2750HM - průběh jasu





Podsvícení


Podsvícení u velkých panelů je zkrátka problém. Pokud do něj nechce výrobce investovat opravdu velké prostředky, tak je obvykle špatné. Resp. pro grafika špatné, pro normálního smrtelníka se dají najít monitory, které jsou více než dostatečné. Dnes testované Asusy na tom jsou bohužel jen průměrně. Starší model však netrpí průsvity na okrajích, a tak je podsvícení přece jen o něco lepší. Více se rozhodně dočtete v grafech či tabulkách, co následují.


BenQ GW2750HM - podsvícení 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení 2D graf







Ještě se podíváme na číselné vyjádření samotného grafu.


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ GW2750HM - rozložení jasu v procentech








Po kalibraci na jas 120 cd/m2 se podsvícení, jak známo, trošku mění. Uvidíme, co se stane u těchto monitorů.


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech








Pokud si hodnoty převedeme do gamy 2,2 tak, aby odpovídaly lidskému oku, tak se podsvícení zlepší. Stále je zde však znatelný propad.


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu







Tak doufám, že nával grafů a čísel vás neodradil. Přecejen, dva monitory již dají zabrat jen se v nich zorientovat. Natož pak změřit :-) Jen podsvícení znamenalo naměřit 512 hodnot.