Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?

18.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?
V záplavě e-IPS monitorů aby se čert vyznal. Existuje spousta prodejních hitů, avšak jsou zde i monitory, co dokáží překvapit i přes nižší popularitu. Právě takový je Asus VS239H, který ihned po zapnutí předvádí opravdu pěkné kousky.

Struktura displeje


Se strukturou e-IPS jsme se již několikrát setkali, a tak víme, jak na detailním snímku vypadá. Na tomto monitoru si však pěkně potvrdíme jak e-IPS vypadá, a jestli neexistuje například nějaký rozdíl od ostatních.




e-IPS struktura u monitoru Asus VS239H


Žádné překvapení se tedy nekoná. Z makrofotografie je zřejmé, že je struktura přesná a zcela typická pro e-IPS. Těžko byste hledali rozdíl mezi ostatními e-IPS. Snad jen velikost pixelu, a tím i detailnost fotografie. Nic víc.
 
 

Rozložení teploty barev


Vždy se snažím do recenzí vnést něco nového. Tentokrát přináším měření teploty barev v 64 místech obrazovky. Vlivem nehomogenního podsvícení a také vlivem faktu, že tekuté krystaly (pixely) nemusí propouštět světlo zcela stejně ve všech místech obrazovky, dochází k odchylce v barevném podání v různých částech obrazovky. Měřit barevnou odchylku ve všech místech by bylo časově extrémně náročné a navíc měřit pouze teplotu barev může hodně nastínit i v barevných odchylkách.

Tabulka bude shodná se všemi ostatními. Pouze hodnoty budou představovat teplotu bílého bodu. Vyzná se v ní asi každý.





Odchylka dE a barevný gamut


Hodně zvědavý jsem byl na barevný gamut. Protože ihned po prvním pohledu na monitor jsem si byl jistý, že jde o nadprůměrný monitor, co se barev týče. Gamut se však poznává trošku hůř. Drobné odchylky nejsou zkrátka hned na první pohled vidět. Po měření se však ukázala má domněnka jako kladná. Gamut téměř přesně odpovídá sRGB, který je pro většinu uživatelů naprosto dostatečný. Navíc lidem co neřeší správu barev je gamut sRGB výhodou. Pokrytí monitoru je prakticky zcela přesné pro sRGB, což je potěšující.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Nyní se podíváme na přesnost barev. Ta je hned na první pohled docela slušná a měření to i potvrzuje. Takto kvalitní podání barev jsem u e-IPS již dlouho neviděl. Navíc jsem opravdu nečekal, že jej uvidím u monitoru od značky Asus. Zkrátka velké překvapení.




Profil Normální


V základním nastavení jsou barvy tedy velmi dobré. Průměrná odchylka dE(2000) = 1,66 patří k těm nejlepším, co u monitorů v této cenové relaci lze vůbec sehnat.




Profil sRGB


V profilu sRGB jsou barvy ještě o něco lepší. Průměrná odchylka dE(2000) = 1,42. Inu zkrátka je vidět, že když se výrobce trošku snaží, tak lze z e-IPS vymáčknout opravdu mnoho.




Profil Scenery


Ostatní profily však tak kvalitní již nejsou. Ale to vůbec nevadí, dva jsou více než dost. Průměrná odchylka dE(2000) = 1,93 u režimu Scenery je však stále docela slušná.




Profil Theater


Profil Theater je na tom ještě trošičku hůř, stále však docela slušný. dE(2000) = 2,19.



Profil Night View


Profil Night View je velmi podobný Standardnímu. On vlastně upravuje pouze jas, takže se není čemu divit, že dE(2000) = 1,65.




Profil Game


V profilu Game se barvy hodně změní, a to k horšímu. dE(2000) = 3,03 již tak pěkná není. Nezapomínejme však na tři profily, které nabízejí velmi kvalitní barvy.

Nastavení monitoru po kalibraci přes OSD bylo následující:

R=100
G=97
B=96
Kontrast: 80
Jas: 32

Pokusil jsem se si ještě trošku pohrát s OSD menu a získat tak lepší barvy. Ve výsledku jsem však pouze zlepšil podání zelené barvy, ale celkově se průměrná barevná odchylka zhoršila. Sice jen o trošku, ale zhoršila. Na druhou stranu, monitor podává vyrovnanější výsledky v celém průřezu barev a to je jistě ještě důležitější.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Nyní již následovala kalibrace barev pomocí ICC profilu. Díky němu a díky faktu, že monitor má slušné podání již v továrním nastavení, jsme dostali velmi dobrý obraz. Na takto levný monitor je to až nečekané. Zkrátka Asus VS239H překvapil víc, než asi kdokoli čekal.





A co s barvami udělala kalibrace ICC profilem? Je zde vidět lehký posun do teplejších barev. Hlavní je však výrazné zlepšení zelené a modré barvy.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.