Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ať je váš počítač Ultra

17.2.2003, Igor Viduna, recenze
Ať je váš počítač Ultra
Značka MSI se již u nás stala synonymem pro atraktivní design a balení, ale i kvalitu a kvantitu. Kvantitou nyní rozumíme, že k desce vždy dostanete maximum výbavy, které je k dané čipové sadě možno dodat. Námi testovaný model KT4 Ultra pak v současnosti patří opravdu ke špičce, protože nabízí i Bluetooth, gigabitový Ethernet či Serial ATA RAID.
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. Naše deska například má zabudovány čtyři USB 2.0 porty, konektor RJ-45 (ten vám může být bránou do gigabitové sítě, ale o tom až později) a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port, který je v současnosti stejně již asi zbytečností. Důvod je prostý - nedostatek místa, kde mouhou konektory být umístěny, protože dříve se asi se čtyřmi USB konektory nepočítalo, a proto se musí improvizovat.. Jiní výrobci například využívají pro zvukovou kartu místo sériového portu.


Obr.05 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší

O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom detailní fotku. North Bridge KT400 se skrývá pod velmi pěkným chladičem, který je aktivní.


Obr.06 – MSI si holt na "blbinky" potrpí...


South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jen to, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0 či ATA133.


Obr.07 – South Bridge VIA VT8235

Na desce však nalezneme ještě jeden diskový řadič - je jím Promise 20376. Tento čip je Serial ATA řadičem, který umí dva Serial ATA disky spojit do RAIDového pole – a to v RAID0 či RAID1. Zároveň vám rozšíří možnosti připojení standardních IDE zařízení, protože poskytuje také jeden port Ultra DMA 133, který je navíc taktéž RAIDový. Takže do RAIDu můžete zapojit i své starší IDE disky. (Bohužel ale budete ochuzeni o část výkonu, protože jak je známo, dva IDE disky na jednom kabelu, jsou méně výkonné, něž kdyby každý mohl použít vlastní kanál.) Celkem máte tedy k dispozici šest konektorů Ultra DMA 133. Součástí balení jsou i dva Serial ATA kabely.


Obr.08 – Konektor Serial ATA zblízka...


Obr.09– Čip Promise je umístěn mezi
Serial ATA konektory a třetím IDE portem...
Pro detail klikněte myší


Také jsme se již zmínili o jedné perličce, kterou se deska KT4 Ultra může pochlubit a která opět dokazuje, že integrované už v současnosti vůbec nemusí znamenat nekvalitní, jako tomu bylo dříve. Tou perličkou je (hádáte správně) Gigabit Ethernet – čip Broadcom 4401/5702. Teoretická prostupnost sítě tak stoupá na 1000 Mbitů/s.


Obr.10 - Giga je holt giga...

Další a možná v současnosti i užitečnější „třešničkou na dortu“ je Bluetooth, který je řešen přes speciální řadič. Bohužel, pokud používáte Bluetooth, jste ochuzeni o jeden USB 2.0 port. O tom vás informuje nálepka, která se nachází na D-Bracketu.


Obr.11 - Anténa
Pro detail klikněte myší


Obr. 12 - Řadič
Pro detail klikněte myší

Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6306.


Obr.13 - čip VIA VT6306


Obr.14 - Tři porty v jednom
Pro detail klikněte myší.

 
Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od MSI čip C-Media 8738MX. Tento čip taktéž zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Ještě k tomu je opatřen SPDIF výstupem, který je řešen pomocí tzv. S-Bracketu. S-Bracket je přídavná komponenta, která integruje zbylé konektory zvukové karty, které se nevešly na základní desku – SPDIF out (optical, coaxial), Rear Speaker Out a Center/Subwoofer Speaker Out.


Obr.15 – Zvukový čip CMI 8738 MX


Obr.16 – S-Bracket
Pro detail klikněte myší


D-Bracket je specialitou desek od MSI. Pro méně znalé je to velmi užitečná pomůcka, protože pomocí LED-diod vás informuje o případných potížích s komponentami, jde však pouze o základní informace. Součástí jsou i 2 USB 2.0 porty, z nichž jeden je přelepen nálepkou, jak jsme se zmínili již dříve.


Obr.17 - D-Bracker
Pro detail klikněte myší

Samozřejmostí je i spousta manuálů, CD disků a kabelů.


Obr.18 - Všechno pohromadě...

Deska má také co nabídnout ladičům výkonu. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-280MHz (min. 1MHz), napětí procesoru v rozmezí 1,725 – 1,85V (min. 0,025V), pamětí v rozmezí 2,5V - 2,8V (min. 0,1V) a dokonce i u sběrnice AGP nastavíte napětí v rozmezí 1,5 -1,8V (min. 0,1V). I majitelé „odemčených“ Duronů si přijdou na své, protože násobič lze také měnit. Samozřejmostí je pak možnost velmi podrobného nastavení časování pamětí. Vše se pak děje pohodlně přímo v BIOSu nebo něco pomocí programu Fuzzy Logic 4 přímo ve Windows. Verze BIOSu byla 1.1.








Obr.19 - Pár fotek BIOSu
Pro detail klikněte myší