Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Athlon 64 3000+: Super oferta!

16.3.2004, Igor Viduna, recenze
Athlon 64 3000+: Super oferta!
Intel nedávno uvedl novou vlajkovou loď - Intel Pentium 4 Prescott, které oslovují zákazníky zejména cenou, která se nijak nevymyká starším modelům s jádrem Northwood. My vám dnes ale neukážeme procesor Intel, ale opět jeden kousek z dílem AMD, který to Intelu nikterak neusnadňuje...
Závěr

Při srovnání výkonu obou procesorů od AMD (tj. Athlon 64 3200+ a Athlon 64 3000+) se ukázalo staré známé moudro, že u procesorů AMD velmi záleží na frekvenci a méně už na L2 Cache. Resp., abyste mě špatně nepochopili,se potvrdila skutečnost, že 512 kB je pro jádro K8 dostatečných a se zdvojnásobením její velikosti (resp. se snížením z 1 MB na 512 kB) nedochází k nijak zvlášť vysokému nárůstu výkonu (resp. poklesu), jak jste se sami mohli přesvědčit. Rozdíly mezi jednotlivými modely jsou v řádu několika málo procent.

Obdobná situace jsme byli svědky již dříve při uvedení jádra Barton, když AMD zdvojnásobilo velikost L2 Cache, ale při tom také snížilo frekvenci jádra. Tyto procesory pak díky (resp. kvůli) přepracovanému vzorci nedosahovaly očekávaných výkonů a model s nižším PR Ratingem (Athlon XP 2800+) byl ve skutečnosti výkonnější (než Athlon XP 3000+), protože běžel na vyšší frekvenci. Stejnou chybu ale AMD díky bohu neopakovalo, protože teď namísto aby přidalo L2 Cache k původnímu jádru a "opticky" zvýšilo výkon označením stejně rychlého procesoru vyšším PR Ratingem, postupovalo obráceně a PR Rating snížilo, i když frekvence zůstala.

Tím nám nabídlo velmi dobrý procesor za vynikající cenu. (To je myšleno i nadpisem, protože "super oferta" v polštině znamená "skvělá nabídka" - pozn. autora.) Takže současná situace se od té minulé liší od té historické tím, že modelové označení Athlonu 64 3200+ není v žádném případě nadsazené, ale spíše naopak je označení Athlonu 3000+ "nedoceněné". (Resp. se alespoň neopakuje situace, že by byl model nižší řady výkonnější.) Otázkou pak bude, jak si procesory povedou u 64-bitových aplikací, kde velikost L2 Cache paměti sehraje asi důležitější úlohu než ve 32-bitových programech.

A co se týče srovnání s procesorem Intel Pentium 4, musíme konstatovat, že oba procesory jsou více méně vyrovnané, protože Intel vede v syntetických testech jako je SiSoft Sandra 2004 a testech paměťové propustnosti, kde AMD jednoduše nemůže dvoukanálovému paměťovému řadiči konkurovat. Naproti tomu, ale ztrácí v reálných výpočtech, grafických benchmarcíh i ve hrách.



Klady
  • poměr cena/výkon

Zápory
  • chybí podpora Dual-DDR

Cena: 7 785 Kč doporučená koncová včetně DPH (BOX provedení)
Záruka: 36 měsíců



Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: FOX Computers s.r.o.