Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Athlon 64 3000+: Super oferta!
16.3.2004, Igor Viduna, recenze
Intel nedávno uvedl novou vlajkovou loď - Intel Pentium 4 Prescott, které oslovují zákazníky zejména cenou, která se nijak nevymyká starším modelům s jádrem Northwood. My vám dnes ale neukážeme procesor Intel, ale opět jeden kousek z dílem AMD, který to Intelu nikterak neusnadňuje...
Andrej | 5.8.200421:48
Len tolko:
Myslim, ze by bolo super testovat 64­-bit aj na OS­-64bit­-based.. Nie le pre uzky okruh overclockerov ale napr aj takto:
Robit zatazove testy s databazami... ci uz transakcnymi alebo nie.. alebo ratanie matic.. , simulacia zataze v podmienkach serveru­(s tym spojene vlastne aj testovanie dosiek a kooperacia komplexu CPU ­- doska ­- pamat ­-­-­-­- ci ten hypertransport nie je len reklamny tah atd­)

ZA to, co teraz napisem sa mi uz vela ludi smialo a mozno to aj olutujem ale predsa.. Ak AMD 64 plnohodnotne podporuje 64bit aplikacie, mozno bude vhodny na stavbu malickych serverikov.
Prave staviam malicky serverik pre web a vybral som si AMD 64 3200+, MSIK8T neo, 1.5 GB ram, 4xsata seagate 120GB.. cca 45000.­-

MAm ZATIAL NEGATIVNE SKUSENOSTI S AMD 64 3200+ ­(boxovana verzia­) co sa tyka tyka dodavaneho chladica... na jeho spodnej strane je teplovodna pasta.. resp sa tak tvari... je sedej farby a polosuchej konzistencie.. Vlozil som to do dosky a rozbehol... PROCIK ISIEL NA 65 stupnov Celsia na booot a stale zamrzal.. nevedel som ci je chyba v pamati alebo v doske... ale potom som skusil vybrat procik z dosky a ono to neslo... TA ­"Teplovodna pasta­" sa usmazila a prizvarala povrch procika o hlinikovy chladic... nasilu som to musel vytrhnut z dosky.. som rad, ze som nevytrhol paticu... nozom som potom horko­-takzo oddelil procak od chladica.. vsetko som dokladne vylestil a dal som tam bielu pasu co som kedysi dal na stareho durona... teraz ide procik na 46 stupnov... Poucenie: ak kupujeme AMD 64 boxovany, chladic vyhodime... alebo aspon zoskrabeme tu kolofoniu zo spodu chladica..

NA margo MSI K8T Neo:
TATO DOSKA MA PROBLEM S OSADENIM PAMATI... neviem ako ine dosky, ale 1,5GB ­(3x512 400MHz­) proste na 400MHz nedate... max 333MHz.. aj to bude mrznut,...
Ak chcete raid ­(pre sata raid je podla mna pole s 3 diskami­) takuto ­(hardware­) konfiguraciu nepravite ­(jedine mozno linux raid software­), lebo ma dva raid radice ­- jeden blbsi jak druhy... defaultne ­(win­) ide strasne pomaly ­(pomalsie nez obycajny disk­) asi preto, ze nema IRQ.... zdiela ho s USB... takze tejto doske sa tiez radsej vyhnite...
Odpovědět0  0
Miso | 3.10.200420:59
Mam dotaz k tej doske

mas na mysli MSI K8T Neo s chipsetom Via alebo nForce3? Alebo si to myslel vseobecne?
Odpovědět0  0
Havoc | 16.4.200418:57
Chtěl bych se zeptat jaká je teplota tohoto procesoru AMD Athlon64 3000+ při maximálním zatížení a s BOX chladičem a jak hlučný je ten chladič. Díky za odpověď
Odpovědět0  0
Matysek | 26.3.200410:11
tyto podminky tam asi tak uplne nesedi. Pri techto podminkach by ten test vychazel priblizne stejne ­(nebo ne? :­)­). Mel sem spise na mysli, ze nez budou stabilni verze ovladacu a .... a co ty aplikace?
Odpovědět0  0
Matysek | 26.3.200410:07
v posledni dobe pouzivam predevsim windows ­(asi hlavne kvuli cs­), predtim sem po delsi dobu pracoval pod obema systemy asi stejne. Vic casu v linuxu sem travil predevsim kvuli mplayeru, protoze na starsim zeleze se to s prehravanim divx ve woknech nedalo srovnat. Ale zpatky k tematu.
Nechapu, proc neudelat test na 64bit OS, kde je 64bit jadro, ovladace i aplikace. Vzdyt se tady testuje HW ne OS. Muzete dat neco kompilovat nebo prevadet do mp3 nebo... a vysledek bude ukazovat rozdily mezi procesory stejne jako ostatni testy. Proc to tedy nepouzit jako dalsi benchmark?
Je spise duvod pro ­(vsechno v 64­), nee? Az se MS nekdy podari sbastlit ten produkt a nekdo napise ovladace ­(a ve verzi xxx+pul roku snad uz budou pouzitelny­) a aplikce, tak muzete testovat treba jenom woknech a mozna si to i uhadate :­) . V soucasne dobe, sou ale vase testy asi tak na ..., protoze realita muze byt za nejaky cas pri techto podminkach uplne jina. Zatimco na linuxu se ten vysledek asi jen tak menit nebude.
Odpovědět0  0
hrb (2) | 19.3.200416:37
Já si mylslim ze kdyby se tu testovalo na Linuxu spíš by to pritahlo dalsi lidi, myslim si ze se uz i v nasi male zemi Linux dosti rozsiruje a je mnoho lidi, kteri maji na PC více operacnich systemu a mezi nimy je casto i Linux. A na tento web pristupuji spise vzdelanejsi lide a lidé kteri se o Linuxu urcite slyseli a proto by je to urcite zajimalo.Ale pokud si nejste jisti muzete udelat treba anketu.
Odpovědět0  0
xpajax (1) | 19.3.200423:20
Plne souhlasim, Me by take zajimalo, jak dopada linux proti win. Sam jedu na linu tak bych rad vedel, zda me pocity plati, nebo jsou pouze subjektivni.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 22.3.20047:03
Jestliže máte na mysli testy na windows i linuxu tak by to opravdu přilákalo více lidí. Hlavním problémem je o kolik více. Narážím na malou rozšířenost linuxu. Navíc si myslím, že linuxová komunita má jiné servery které se touto problematikou zaobírají a je otázkou jak by se dařilo živě tyto lidi oslovit. Nedomnívám se tedy, že by se jednalo o nějké veliká čísla.
Odpovědět0  0
Rhino | 22.3.200421:41
No, nemám tušení, kolik lidí má na stroji Linux, ale myslím, že minimálně tolik, kolik má v PC serverový board a procesor a tyto věci se zde testují celkem běžně. Buďto je Linux operační systém pro platformu PC, a pak, pokud se testuje nějaký komponent na výkon, by bylo jistě zajímavé vidět takové srovnání. V opačném případě ­(když to mírně přeženu­) nemá smysl dělat na SHW nějaké testy, stačí dát odkaz na nějaký server, kde je udělali a bude to OK.
Tato úvaha není nijak namířena na lidi z redakce, děláte supr práci. Jen byste se mohli občas vyjádřit k opakovaným názorům v diskuzích ­(anketa???­).
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 23.3.20047:02
Nepochopil jste mne, psal jsem o něčem jiném. Každá redakce se snaží napsat takový článek který přiláká co nejvíce lidí. Je faktem. že článek ve kterém bude i Linux přiláká o něco více lidí ale bude to málo z hlediska vynaložené práce. Stejně tak jako je malá linuxová komunuta také je malá skupina lidí kteří mají v PC vámi uváděný serverovský board. Z tohoto pohledu to je neúčelně vynaložená práce. Navíc lidé zaměření na Linuxové světy se shromažďují jinde a nemyslím si, že by je jeden článek přilákal. Přilákání takových liby by zanamenalo zřízení pravidelných rubrik s linuxovou tématikou.
Má důvod dělat testy na shw. Ono totiž hodně záleží kdo je provádí a na čem. Milerád si přečtu test na shw i na jiných serverech týkající se stejného tématu protože to nikdy nejsou stejné testy ani stejná konfigurace. Každý autor tam dává něco svého a činí test jedinečným ­(jestliže to není kopírovač ­- překladač­).
Odpovědět0  0
rhino | 23.3.200423:48
Myslím, že jsem vás pochopil,mám ale na věc odlišný názor. Testoval se tu 64bit CPU, kdyby se udělali testy jen pro 32bit režim, okamžitě by se ozvala spousta lidí, že se porovnávaj hrušky s jabkama. Autor udělal test v 64bit OS, který je v beta verzi, s beta verzemi ovladačů přestože údajně existuje ­(píšu údajně, protože o Linuxu vím jen, že něco takového je­) plně funkční release 64bit OS, byť není od MS. Plně souhlasím s jedním názorem v této diskuzi, že korektní by bylo udělat testy pod 32bit s tím, že testy pod 64bit budou následovat, jakmile pro ně budou podmínky. Pokud se výběr testů bude řídit podle množství lidí, které přiláká, pak bůh s námi. Drtivá většina serverů podobného zaměření jako SHW, žije z reklamy a tudíž z návštěvnosti. Návštěvnosti dosahují testováním novinek, ke kterým se jejich redakce dostanou lépe a dříve, než jejich čtenáři a objektivitou testů, to jest takovými testy, které mají nějakou vypovídací schopnost o testovaném subjektu. Proto si stále myslím, a to vás chápu, že pro testování 64bit CPU by měl být použit funkční 64bit systém a testy a srovnáván s konkurenčními výrobky stejného druhu. Pokud nejsou momentálně k dispozici, bylo by podle mne lepší to zmínit v hodnocení a předejít tím podobným debatám. Je to asi jako kdyby se kdysi nové Pentium II testovalo pod Dosem s odůvodněním, že 32 bit OS moc lidí nepoužívá ­(tenkrát to byly tuším jen Win NT 3.51­) a tudíž to nebude nikoho zajímat.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 24.3.200410:15
S tímto nemohu souhlasit ­- ­" Pokud se­ výběr testů bude řídit podle množství lidí, které přiláká, pak bůh ­s námi.­" Podle toho ­(množství lidí­) se řídí všechyny redakce. Které se podle toho neřídily nebo neřídí zaniky nebo zaniknou. Napsal jste tam hodně i technické omáčky která s mojí připomínkou ohledně lákání čtenářů tolik nesouvisí.

Na testy by měl být použit hlavně ten nejrozšířenější systém + nějaký výhled do budopucnosti. Pro uživatele Windows není moc lákavá představa pro přechod na Linux. Jestyliže by tady měla být nějaká budoucnost tak 64 bit windows. Ty ale prakticky ještě nejsou a ovladače jsou také nedokonalé. Troufnu si říci, že oknaři by případné testy pod linucem přeskočily ­(včetně mne­). Betaverze 64 bitových windows nemusí být jednoduché nainstalovat a jako každá beta nemusí být rychlá a může to vyvolat pozdvižení a závěry ve směru tupých redaktorů co to špatně nainstalovali a vůbec tomu nerozumí případně rozhořčené a protesty výrobce betaverze. Beta není na test výkonu ale na odladění.
Odpovědět0  0
PinSoft | 24.3.200420:52
< Troufnu si říci, že oknaři by př­ípadné testy pod linucem přeskočily ­(včetně mne­).>
S timle bych si dovolil dost nesouhlasit. Clanek s nadpisem Athlon 64 na plny vykon ­- aneb otestovani athlona pod win32 a linux64 ve stejnych aplikacich a pripadne k tomu k porovnani ty same plikace s P4 na win32 by prilakalo uplne vsechny a ne jenom linuxaky. Lidi co ctou tenhle web nejsou sekretarky, ale vetsinou aspon trochu technicky zdatni jedinci, kteri by takove srovnani uvitali uz jenom kvuli tomu, aby videli co athlon dokaze.Temi aplikacemi myslim napr. Lame, Q3­(i kdyz je jen 32bit­), komprimace videa ­(linux pouziva crackly win kodeky­) atd..Jinak, uprimne, obrovske zklamani nad MS, ne nad win64,ale celym MS, protoze za takovou dobu nedokazat udelat funkcni 64bit OS, kdyz linux ktery je zcela zdrarma je uz delsi dobu a jeste vsemi zpusoby se snazit konkurenci potopit ­(Lindows,vecne soudni napadani linuxu­), proste => MicroSoft never more.........
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 25.3.200410:14
To co mi píšete jsou všechno jenom vaše dojmy. Píšete, že něco lidi přitáhne ale nenapíšete proč. Znovu Vám říkám, že nejvíce lidí přitáhne nejpočetněji zastoupený OS. Okrajové systémy tolik lidí nepřitíhnou.
"aneb otestovani athlona pod win32 a linux64­" je ono pověstné mixování jablek a hrušek kterénebude rozumný redaktor dělat. Navíc jako milovník Linuxu by jste velice rád dokazoval jak jsou ta 32 bitová okna pomalá proti 64 bit Linuxu a jak mohl tem tupý Bill něco takového vymyslet. Z toho co píšete je vidět, že patříte mezi umírněné Linuxáky ale i tak používáte mnoho stesků linux komunity.
Zklamání nad tím že není 64 bit verze windows. Proč sklamání? Kolik lidí by je použilo? Jenom ať si je pořádně odladí. Ať se odladí i ovladače. To by se vám líbilo aby vypustili nějaký paskvil aby mohla Linux komunita ukazovat jak je neschopný tým Microsoftu. Co se napadání týká tak ani Linuxová komunita není zbor andílků a co se napadání týká provádí totéž avšak jinými prostředky.
Jestliže napíšete ­" MicroSoft never mo­re.........­" tak je pro Vás Linux citová otázka. Bohudík to není fanatizmus některých vašich kolegů ale i přesto by jste nikdy neměl říkat nikdy.
Odpovědět0  0
Rhino | 25.3.200410:55
Tak nevím, ale asi se fakt neshodnem. Osobně jsem ­"voknař­", a přechod na jiný OS pro mne skutečně není příjemná představa, ale nepuužívám PC jen na to, abych koukal na plochu ve windows a surfoval po netu. Mne osobně ­(a troufnu si tvrdit, že nejsem zdaleka sám­) prioritně zajímá výkon v kódování videa. Měl jsem AMD sestavu ani ne půl roku a vůbec se mi nechtělo pořizovat novou, ale testy P4 vs AMD v tomto směru hovořily jasně. Takže bez ohledu na osobní preference, simpatie a pohodlnost jsem upgradoval, protože ten nárůst výkonu ­(znovu zdůrazňuji ­- v tomto směru­) mi za to stál. A proto znovu opakuji, že by mne zajímal výsledek testovaného 64bit procesoru v plnohodnotném 64bit OS, protože bez ohledu na vše ostatní, mě jde o výkon. A pokud bude existovat OS, ve kterým nebude chodit nic, kromě kódování videa, ale to bude chodit třeba o třetinu rychleji na stejném HW, tak si ho dám na PC jako druhý a podle toho, co zrovna chci dělat, tak si vyberu OS ­(ostatně i dnes musím mít na PC W98 a WXP současně­).
Nechci vás urazit, ale občas mi vaše argumenty přijdou poněkud scestné. Buď se budem bavit o novým HW a SW objektivně, tj. že ho otestujem i v prostředí, pro který je určen, a nebo můžem zapomenout třeba na testy novejch VGA, protože výkon v DX9 využije zatím tak málo lidí, že se to redakci nevyplatí ­(vím, že tento příměr není 100%, ale doufám že pochopíte, co jsem chtěl říct­)
Ohledně přitahování lidí ­- nedělám v tomto oboru, takže to beru podle názorů lidí z mého okolí. Pokud se dostanu k nějakýmu novýmu HW nebo SW, tak s ním budu dělat psí kusy, abych zjistil, jestli se to vyplatí, a nebo je to jen facelift. To samé očekávám od recenzí na podobných serverech. Když se budem bavit třeba o sestavách na zpracování vydea, myslím že by bylo zajímavé vidět, co nabízí platforma PC ve srovnání třeba s MAC a to bez ohledu na to, kolik lidí MAC vlastní. Jde o SROVNÁVACÍ testy. K čemu jsou výsledky testů, když je není s čím porovnat? Nebo vám stačí posuzovat třeba CPU jen podle fps v Quake, protože je to win test a znaj ho všichni?
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 26.3.20047:40
Nevylučuji, že by konkrétně Vás ony testy s Linuxem nezajímaly. Jste ale pouze jedinec z jakéhosi vzorku lidí kteří navštěvují živě kde si myslím, že většinu nebude Linux moc zajímat. Když si myslíte, že je to jinak mapište mi proč si to myslíte. Já dokladuji toto svoje tvrzení rozšířením windows a linuxu. Uveťe mi důvody proč se mnou nesouhlasíte.
­"Buď se­ budem bavit o novým HW a SW objektivně­" tomu nerozumím. Vy si myslíte, že testem procesoru určeným pro 32 i 64 bitové aplikace pouze na 32 bitech je test neobjektivní? Vy si myslíte, že testem karty opdorující DX 8 i DX9 pouze na DX 8 je neobjektivní? To není pravda. Jestliže si budu číst takovéto testy tak bude každého zajímat to nejrozšířeněnší a podle toho se také bude rozhodovat. Jestliže si bude nějaký fanda kupovat tento procesor tak se bude rozhodovat na základě 32 bitovývh aplikací a ne že v budoucnu tady bude výkon i aplikace ­(Nevím kolik aplikací a driverů je nyní v linuxu­). To ostatní nebude mít takovou váhu. Máme 64 bit os to je fajn. Ovladače to je bída. Aplikace prakticky neexistují...... Tady máte konkrétní důvod proč bude zatím centru fokusu 32 bitů.
Dělat psí kusy s HW a na základě toho se rozhodnout. Každý si kupuje počítač k nějakému účelu. Testy by zase měly pokrývat ty nejčastější oblasti ke kterým se PC používá. Nedomnívám se, že by si někdo kupoval počítač kvůli psím kusům ­(asi až na Vás­). Přitáhne nejvíce takový test který se trefí do noty ­(v užívání­) uživatelům kteří čtou daný web.
Ohledně Vašeho příkladu s platformou Mac. To bude zajímat ještě méně lidí než vzpomínaný linux. Ostatní lidé si spíše pomyslí cosi o úsudku takového testovala. Porovnánání PC s Macem bude zajímat kvůli rozšířeni Macu velice málo lidí. Zvláště proto, že se jedná o vymírající platformu. Je to ne jak Vy píšete ­"Jde o SROVNÁVACÍ testy­" ale zbytečně vyhozená práce kterou skoro nikdo neocení. Je potřeba si vybrat dobře srovnávané předměty toto je velice něšťstný příklad.
Odpovědět0  0
PinSoft | 25.3.200411:23
jak to tak ctu, tak vy byste radsi tenhle web uplne zrusily nez byste udelaly jedinej test na linuxu:­)­)
< Píšete, že něco lidi přitáhne­ ale nenapíšete pro>
<....srovnani uvitali uz jenom kvuli tomu, aby videli co athlon dokaze.....>
i z toho co jsem psal driv je jasne, ze ja nechci nic jinyho nez aby se ten proc otestoval na systemu kterej ho dokaze vyuzit na 100%!!! Ten procesor stoji stejne jako P4 se stejnym ratingem a hodne lidi by urcite uvitalo videt jak jim pozdejsi prechod na win64 pomuze! A pak by se pri pripadne koupi rozhodli pro AMD a ne pro Intel. Me je uplne jedno jeslti je rychlejsi win nebo linux. Nepouzivam linux protoze je rychlejsi ­(coz je dost diskutabilni­) ,ale z duvodu jak se ovlada, co umi, ze je zadarmo a 99procent softu je zadarmo a ve vetsine pripadu se jeho kvalita minimalne vyrovna drahym protejskum ve win a taky proto ze si cely system muzu prelozit presne na svuj hw a vyuzit tak jeho vlastnosti na max... Apropo win sem pouzival 10let a ovladam je lip nez linux a taky ctu testy na win i kdyz sem linuxak a naopak si nemyslim ze by to bylo u jednoho testu jinak....Jak je videt napr. ­"Rhino­" a dalsi v teto diskuzi, tak mam pravdu.....
Odpovědět0  0
Voty (2) | 25.3.200414:54
Tak abych si trochu prilil do ohne. Jeste se s testy na Linuxu ani nezacalo a uz tady mame jednoho, ktery je zasadne proti a hodla takove testy preskakovat. Prosim proc ne, klidne ty testy preskocte, ja taky testy, ktere me nezajimaji preskakuju. Ale proc se tak bijete za to, aby takove testy vubec nebyly? Z reakci tech nekolika lidi je videt, ze zajem o tyto testy asi bude. A co si tak pamatuju, tak puvodne jsem navrhl udelat ankletu, kde by se mohli ctenari vyjadrit.

No a ted k flame: Je videt, ze Vas pane Minarik, zajimaji predevsim MS Windows ­(viz diskuse na Zive­). Mne napriklad zajima oboji, neb se domnivam, ze nekdy je lepsi nasadit Win a nekdy zase Linux. Pokud by Vas to opravdu zajimalo, mohu Vam vyjmenovat nekolik vyhod, ktere vidim ja, proc nasadit Linux jako router, nebo proc se mi obecne UNIXova filosofie libi vice a popovidat si o tom, jake to ma pro a proti.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 26.3.20048:23
Mohl by jste mi vyhledat kde jsem tvrdil, že jsem zásadně proti testům na Linuxu? Hovořil jsem o tom kolik lidí si které testy přečte. Jinak víceméně potvrzujete co říkám. Jsou testy které zajímají některé skupiny lidí. Skupina uživatelů Linxu je malá a proto by případné testy linuxu hodně lidí přeskočilo.
Vám se líbí Linux. Opět píši, že jste jeden člověk z nepočetné Linuxové komunity. O co je tato komunita menší o to je hlasitější. Potkali jste se se tři Linuxoví uživtelé a myslíte si, že Váš počet je argumentem ohledně toho kolik lidí by si přečetlo ono případné linuxové stovnání. To nemyslíte vážně. Za mými tvrzeními stojí statistiky rozšířenosti operačnich systémů. Jaké argumenty jste schopni nabídnout Vy?
Odpovědět0  0
PinSoft | 26.3.20049:35
<Mohl by jste mi vyhledat kde jsem tvrdil, že jsem zásadně proti testům na­ Linuxu?>
Vy to tvrdite celou tuhle diskuzi.Nechapu co je tezke na tom udelat jednoduchou anketu,Otestovat amd64 na linuxu ANO­/NE?? Nebo mi chcete rict ze by v te ankete
nikdo nehlasoval? To ze Vas nezajima jiny OS nez win neznamena ze 99procent ctenaru tohohle webu je na tom stejne, nebo mi opet budete chtit rict ze tomu tak je? ja to nevim a nebudu to vedet do te doby nez se vetsina ctenaru k tomuto tematu vyjadri a jinou tak efektivni metodu jako anketu bohuzel neznam:­(
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 26.3.200410:13
Tvrdíte, že jsem zásadně proti testům Linuxu. Když po Vás chci aby jste to doložil odpovíte vágním ­"Vy to tvrdite celou tuhle diskuzi­". Jestliže mi to nejste schopen doložit tak jste možná líný si ty diskuse projít nebo jsem to prostě nikde nenapsal. Tady prostě utíkáte a vykrucujete se.
Ohledně Vaší ankety. Chcete dělat anketu. No jak znám linuxovou komunitu a to jak si potřebuje dokázat důležitost tak by to dopadlo tak se by všichni mezi sebou domluvili dali hlas Linuxu i když na živě nezavítají jak je rok dlouhý. To je důvod proč jsem skeptický. A nemyslím si proto, že by měla taková anketa rozumnou vypovídací schopnost.

Znovu se Vás ptám. Za mými tvrzeními stojí sta­tistiky rozšířenosti operačnich systémů. Jaké argume­nty jste schopni nabídnout Vy? Vaše anketa jsou jenom dohady a ne argumenty. Místo argumentů se odvoláváte na hypotetickou anketu. Asi už nemáte žádné argumenty. Odpovězte mi prosím na moji otázku ­"Jaké argume­nty jste schopni nabídnout Vy? . ­".
Odpovědět0  0
PinSoft | 26.3.200416:45
To se jenom tak delate nebo jste opravdu tak hloupy?
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 29.3.20047:31
Znovu se Vás ptám kde jsem v diskusi uvedl to co se dá vykládat ja píšete ­"a uz tady mame jednoho, ktery je­ zasadne proti .­". Místo toho aby jste si přečetl diskusi a použil CTRL C a CTRL V odpovídáte zcela mimo. Jste to schopen doložit nebo ne? Dal jsem Vám dostatek možností z toho tvrzení vycovat. Nestalo se tak a navíc mne nepřímo nazýváte hlupákem. To zní opravdu velice pěkně od člověka který není schopen ani dokládat svoje tvrzení. Víte jak se takovým ­(kteří nejsou schopni doložit svá tvrzení­) lidem říká?
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 26.3.20048:10
Jestliže četete ­"jak to tak ctu, tak vy byste radsi tenhle web uplne zrusily nez byste ude­laly jedinej test na linuxu:­)­) ­". Tak to čtete nějak špatně. Tvrdil jsem a tvrdím, že testy na Linuxu nebudou zajímat moc lidí.
Chtěl by jste něco srovnávat. Srovnávání srovnatelného by bylo lepší. Chcete systém který využije procesor na 100%. žádný takový neexistuje. Navíc jestliže chcete využít 64 bitů ­(což jste asi chtěl napsat­) tak i kdyby byl OS odladěný ­(a tomu nevěřím v obou případech Linux i Windows­) tak jsou zde ovladače a aplikace které na tom jsou zatím prachbídně. Obraz který by jste dostal by byl pohleden do křivého zrcadla.
Vy používáte oba systémy a proto Vás zajímají. Zase Vám mohu říci, že patříte do toho malého vzorku uživatelů Linuxu. Znovu říkám malého. daleko více lidí používá pouze windows a ti je přejdou bez povšimnutí. To co tady ukazujete je boj Linuxové komunity na slunci a ne nestranné vyhodnocení stávajícího stavu.
PS: Rhino je také ze vzorku oné malé inuxové komunity. Jestliže jsou dva lidé stejného názoru neznamená to nutně, že mají pravdu. Bohužel v Linuxové komunitě je málo lidí kteří jsou ochotni přiznat chyby svého milého dítka. Pro jeho prosazení jsou ochotni udělat cokoliv.
Odpovědět0  0
PinSoft | 26.3.20049:07
To se tady muzeme hadat do nekonecna a nikam to nepovede. Hold mi nezbyvam, a ostatnim v teto diskuzi krome Vas, si jeste ten nejakej rok pockat nez se MS podari vydat win64 a kouknout se na vykon amd64 potom... Jinak linux uz 64bit jadro ma rok,ovladace taky a aplikace taky...kdyz nebudu pocitat ovladace ati a nvidia,i demo UT2004 je 64bit....
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 26.3.200410:21
Tato čtyřčlenná diskusní skupinka je jenom výsek reálného počítačového světa navíc pokřivená ve prospěch Linuxu 3 ku 1. Kolik lidí je na kterou stranu je nepodstatné. ­(Takto podobně by dopadla asi i Vámi proklamovaná anketa­).
Nejedná seo to kdy MS udělá OS ale o to kdy bude odladěný a budou na něj ovladače i aplikace.
Linux má 64 bit jádro. Dobře je to jádro. Má ovldače? I aplikace. Na jaký procesor je to jádro, aplikace i ovldače uděláno. Nedávno si koleové z linuxové komunity stěžovali na ovldače a nyní mají už 64 bitové. Tomu bych měl věřit. Začínáte na mne působit dojmem malíže který používá na vyktreslení stavu výhradně růžové barvy.
Změna ze 32 na 64 nebude zcela jednoduchá a než zde bude stabilní systém s ovldači i aplikacemi tak to bude ještě nějaký ten pátek trvat. To co čeká 64 bitovou platformu je ladění ladění a ještě jednou ladění.
Odpovědět0  0
PinSoft | 26.3.200417:09
<Na testy by měl být použit hlavně te­n nejrozšířenější systém + nějaký výhled do budopucnosti.> To sou vase slova,takze mi reknete pane Minarik, proc se branite testavovani 64bit procesoru na 64bit OS, kdyz ten podle vas jediny a pouzitelny OS 64bit neni a nez bude tak to potrva jeste hodne mesicu?Takze nejrozsirenejsi 64bit OS je linux!
Vas jediny argument,ze linux je min rozsiren je z tohohle hlediska dost zcestny,nemyslite?
Kdyz se ozve par lidi, co pouzivaji wokna a o linuxu skoro nic nevi a chteji takovy test videt, tak je priradite k linuxove komunite.
Kdyz padne navrh na anketu, tak se zacnete branit tim, ze vysledky by byly neobjektivni, protoze lide co pouzivaji linux by se domluvili a umyslne hlasovali pro linux i kdyz tenhle web podle Vas udajne nectou.
Myslim ze tohle kratke shrnuti mluvi celkem dost jasne.
Hodne stesti pri rozdelani premii z konta Microsoft pane Minarik. Me to uz nebavi se takhle porad dokola dohadovat s clovekem ktery nosi odznacek MS na cele a nevidi si dal nez na vlastni nos.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 29.3.20048:03
Kdy mi doložíte že jsem podle Vás napsal ­"jak to tak ctu, tak vy byste radsi­ tenhle web uplne zrusily nez byste ude­laly jedinej te­st na linuxu:­)­) ­"?
Ano ona slova jsem napsal. Kde je ale ve slovech ­"+ nějaký výhle­d do budopucnosti. ­" uvedeno, že by se ta budoucnost měla projevit tím, že se něco otestuje tam nikde není uvedeno to jste si opět dobásnil jenom Vy sám.
Proč se bráním testům na 64 bitů? Kdyby jste si přečetl všechny moje příspěvky tak by jste věděl, že se domívám, že 64 bitové systémy by měly být testovány až když budou release verze i s rozumnými ovladači. Nenapsal jsem nikde, že by neměly být vůbec testovány, To se mi snažíte vnutit Vy a navíc mi to nechcete dokladovat mými vyjádřeními. Doložte mi, že jsem něco takového napsal. Jak je to s onou 64 bitovou verzí Linuxu na co byla napsána? Jak je to s ovladači. Jste ochoten mi na to odpovědět?
Ohledně toho té Vaší ankety. Linuxová komunita se dovede zburcovat a zcela jistě by jste všichni tři napsaly svým kamarádům kteří nikdy na živě nebyli aby se účatnili, ti by zase napsali svým kamarádům, . To by bylo nově založených poštovních schránek..... Nedělejte ze sebe nedovtipu.
Jestliže si myslíte, že dostávám peníze z konta Microsoftu tak jste zcela mino. Je to stejně ubohé a hloupé jako bych Vám napsal, že jste dostal nejaké peníze z konta Linux.
Váš způsob diskuže je opravdu nehezký. Dovedete jenom bez jakýchkoliv důkazů někoho obvinit. Když jste ale dotázán kdeže jsou důkazy tak svedete řeč jinam.
Odpovědět0  0
Rhino | 26.3.200423:04
Vážený pane Minaříku,
začínal jsem mít obavu, že jste jeden z těch demagogů, kteří tvrdí ­"čemu nerozumím, to neexistuje­", ale teď vidím že jsem se mílil. Vy totiž naše odpovědi ani pořádně nečtete. Vašimi slovy ­"Ukažte mi, kde tvrdím, že používám Linux­".
Ohledně naší debaty se vzdávám ­- řekněme, že my došly argumenty. Nebezpečně mi totiž začala naše diskuze připomínat jednání s úředníkem minulého režimu. Už opravdu nevím, co napsat, abych se neopakoval. Pokud z mích přízpěvků stále není zřejmé, co mám na mysli, nezbívá mi než dodat ­"Chytému napověz........­" ­(nic osobního­)
Už se tedy nebudu divit, až třeba ve Světu Motorů prověří, kolik nové Ferrari uveze na vozejku, protože jezdit se smí stejně max 130 km­/h. A pokud ho výrobce vybaví motorem, schopným fungovat na benzín nebo na vodu, tak se s vodou v testu nebude ztrácet čas, protože většina lidí jezdí na benzín a takový test by stejně nečetli.
Pokud vlastníte akcie Microsoftu či jste jeho zaměstnanec, pak váš postoj chápu, v opačném případě mu nerozumím. Z vlastní zkušenosti vám mohu potvrdit, že 90% lidí je uplně buřt, co maj na stroji za OS stejně, jako je jim jedno jestli dělaj v MS office, ve StarOffice nebo v PCsuitě. Až bude pro Linux dost her, tak se rozšíří opravdu masově, ale to už dávno nebude zadarmo ­(ne že by dneska tak uplně byl ­- SuSe apod­) a po netu se bude šířit jinej opensource OS ­- třeba Pinux ­- a všichni, co ho nebudou používat nebo o něm aspoň něco vědět na něj budou kydat hnůj.
A ohledně samotného subjektu v testu ­- jak my vysvětlíte, že s tím testem někdo ztrácel čas, když 99% lidí si takový CPU stejně nikdy nekoupí a tudíž cílová zkupina potencionálních zájemců je asi stejná, jako uživatelů Linuxu?
Končím ­- nic proti, ale už mi to fakt přijde jako ztráta času.
Odpovědět0  0
Rhino | 26.3.200423:09
Pochopitelně ­"nezbývá mi než dodat ­"Chytrému..."
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 29.3.20048:38
Vážený pane, tento článek byl určený PinSoftovi. To že na nej reagujete je jasným důkazem, že se v diskusi ne zcela dobře orientujete a tudíž jste trochu mimo. Ve článku na který jsem reagoval jsem nanapsal, že Vy používáte linux. Opět jste použil věty které jsem nenapsal.
ad úředník ­- Nezoufejte, v mém případě jsem si připadal, že jednám s partajním činitelem minulého režimu který jenom opakuje svoje naučené poučky a kde mu poučky nestačí tak si začne vymýšlet fakta která sedí s jeho argumenty avšak jsou v rozporu se kutečností. ­(samozřejně v tom není nic osobního­)
Co se týká onoho Vašeho příměru tak je velice vzdálen od skutečnosti. To je jako by ono Ferari dosahovalo 300 km­/h ale silnice na kterých může jezdit je maximálně povoleno 130 km­/h tak to je fakt pro zákazníky vcelku nezajímavý. Nebo ohledně paliva voda a benzín je veliký cenový rozdíl, u spotřeby elektiky je to prakticky na stejno ať Vám jede procesor v 64 bit nebi ve 32 bit režimu. Takže voda benzin je zcela mimo.
Akcie Microsoftu nevlastním. Co mne motivuje v takovýchto diskusích jsou nesmysly které jsou dávány za vinu windows. V této diskusy jsem začal tímto ­"Jestliže máte na mysli testy na windows i linuxu tak by to opravdu při­lákalo více lidí. Hlavním problémem je o kolik více. Narážím na malou­ rozšířenost linuxu. Navíc si myslím, že linuxová komunita má jiné se­rvery které se touto problematikou zaobírají a je otázkou jak by se da­řilo živě tyto lidi oslovit. Nedomnívám se tedy, že by se jednalo o nějké ­veliká čísla­" a nakonec jsem dostal nepodloženě nálepku člověka který ­"jak to tak ctu, tak vy byste radsi tenhle web uplne zrusi­ly nez byste udelaly jedinej test na linuxu:­)­) ­".
Neouhlasím s Vámi, že je lidem buřt co mají na stroji. Oni nevědí co na stroji mají. Běda ale když oné většině se změní funkce nebo budou muste měnit pracovní postupy. Neřekonu Vám já tam chci nějaký OS ale budou ctít aby to vokno bylo támhle a aby tady bylo spátky to tlačítko co jim dělalo to a to.
Znovu se odvolám na kořen naší diskuse. Přečtěte si ji prosím viz výše. 64 bitová architektura od AMD nepatří do kategorie 99% si to nekoupí. Tam patří Ithanium. Domnívám se, že AMD to udělalo velice dobře a dotalčí trh na 64 bitů ve velice krátké době. Tvrdím, že většinu lidí budou zajímat testy na windows xp. Bylo by nešťastné dělat test na betaverzi xp. Co se linuxu týká tak tvrdím, že to nepřiláká moc lidí.
Musím uzant, že jste byl, ze všech oponentů nejserioznější. Jestliže je to Vaše poslení tak nashledanou.
Odpovědět0  0
Rhino | 30.3.20043:00
pokud mne paměť neklame, tak diskutovat jsme začali spolu a ostatní se přidávali. Jestli jsem mimo posoudit nemohu, ale podle obsahu mého příspěvku mi přišlo logičtější je dát na konec, ale to je věc názoru. Mimochodem, s vámi by mě bavilo balit holky ­- soudě dle četnosti naší názorové shody bychom si asi nekonkurovali...
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 30.3.20047:15
Ano paměť Vás neklame ­" tak diskutovat jsme začali spolu a ostatní se při­dávali.­" ale to jsem nijak nerozporoval. Psal jsem, že ten článek byl určen Pinsoftovi. Navíc jste mne naštval protože jste uváděl tvrzení která jsem nikde nenapsal a argumentace nebyla zcela férová. Jestliže jste chěl naši debatu shrnout mohl jste to udělat odpovědí na článek který byl rekcí na Vaše věty nebo to alespoň uvést v článku. Tanto to bylo dosti nešťastné.
Na to balení holek bych nesázel. Jednak nejsem svobodný tak tato hypotetická činnost má velice malou pravděpodobnost. Navíc si nemyslím, že neshoda názorů v počítačové braži automaticky znamená neshodu v pohledu na druhé pohlaví.
Odpovědět0  0
Anunnaki | 17.7.200515:59
Presne tak, nema smysl se zaobirat linuxama. Co se tyce uzivatelu, jejich pocet oproti uzivatelum WINDOWSu je smesne male cislo, tedy nestoji to za tu namahu. A hlavne svetovy trend ve vyspelich zemi dnes se spis spatky obraci k WINDOWSum, tedy spomaluje se rozsirovani cisteho linuxu ­(tedy ciste linux only user­) nebo dokonce si i linux uzivatele instaluji jako dalsi system Windows aby mohli vyuzivat komfort a dostupnost aplikaci... A take Win 2k3 zacina pomalu ale jiste nahrazovat linux servre ve velkych spolecnostech, ktere pomalu na nej prechazeji z puvodniho linuxu diky znacne zjednodusene administraci a provazanosti s dalsima server­-aplikacema v zavislosti na domenove bezpecnostni politice a dalsich veci, co linux mit nemuze a mit ani nebude ­(kompatibilita ­- licensovani od microsoftu­). Tedy muj zaver, dnes mame asi nejvetsi boom linuxu, linux je na vrcholu a dle meho nazoru uz to pujde jenom k horsimu, smerem dolu. ­(ze by osud OS­/2 Warp a IBM ?­).
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 17.7.200517:13
Souhlas pod to bych se i podepsal. Jenom doplním, že ono vymírání konkurenčních systému je na škodu i nám lidem z windows světa. Bill toho zcela jistě pořádně využije.
Odpovědět0  0
Hacik | 17.3.200419:59
Mno, ked sa tu tak bavite o tom linuxe a windowsoch, mozno by nebolo na skodu otestovat pocitacove komponenty pod windows a pod linuxom ­(ta ista komponenta pod roznymi OS­). Napr. konvertovanie do divx, pakovanie a pod.. Mohli by sa tym porovnavat okna a linux. Porovnavat sa mozu aj rozdiely medzi samotnymi win, ci distribuciami linuxu. Co vy na to?
Odpovědět0  0
Voty (2) | 18.3.20048:22
Ja bych take uvital udelat par testu i na Linuxu, nechcete o tom treba udelat anketu, by se vedelo, zda nas neni vic?
(Ale chapu, ze je to prace navic, a tech ubohych flame co by se tu zaclo objevovat, ach jo)
Odpovědět0  0
PinSoft | 18.3.200411:33
Takova anketa by byla opravdu celkem fajn. Tenhle web se prece jmenuje
SvetHardware a ne SvetWindows :o­)
Odpovědět0  0
varel Smrděl | 18.3.200413:33
Jak se na tohle dá reagovat bez vulgárních výrazů?
Odpovědět0  0
Rhino | 19.3.20046:27
100% souhlas, když už se tu testují procesory a grafárny, který si koupí tak jeden člověk z desetitisíc, tak proč by se nemohly porovnat stejný operace pod různejma OS? Osobně jsem tučňáka vyděl naposled před 10 lety v zoo, ale ty výsledky testů by mě zajímaly.
Odpovědět0  0
p.ce | 16.3.200419:59
Naprosto souhlasím s tím, co řek Dumbo, vulgrita SEM nepatří. KONEC. Bez diskuse.
Odpovědět0  0
$ocka | 17.3.200410:17
Suhlasim ! VULGARNE nadavky sem nepatria ...
Odpovědět0  0
Dumbo | 16.3.200419:37
Nic mi do toho není, ale musím se zastat redaktorů. Vůlgární výrazy sem nepatří a není jediný důvod vystavovat ostatní čtenáře imbecilním výjevům lidí co se neumí vyjadřovat slušně. K otázce testů na Linuxu je holt skutečností, že Windows jsou drtivě nejrozšířenějším operačním systémem, tudíž by test ocenilo příliš málo lidí. Zkrátka se to redakci nevyplatí, článek by četlo málo lidí.
Odpovědět0  0
Honza1111 | 16.3.200413:35
pardon, o dvě stovky abych nekřivdil Intelu.
Odpovědět0  0
Honza1111 | 16.3.200413:32
Příspěvek byl odstraněn redakcí pro použití vulgárních výrazů.

Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
Havran | 16.3.200415:42
Milý pane cenzore ­"Sládku­", děkujeme za chránění naší mravní čistoty, ale už jsme dospělí ­/většina­/ a ty inkriminované výrazy jistě známe, a vydrželi bychom je... Ale když vás baví se pasovat na ­(post­)komunistického cenzora .. :­-(
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 17.3.200410:35
Vážený Havrane,

Jmenuji se Mrázek a nikoliv Sládek, jen pro upřesnění :­-­) Vulgární výrazy do našich diskuzních fór prostě nechceme a tak jsme si vyhradili právo je mazat.
Odpovědět0  0
Petr Minařík | 18.3.200413:28
Nepatřím do kategorie lidí kterým by vadily vulgarnosti. Sám je ale nepožívám. Jsou lidé kterým vulgarita vadí a proto respektuji, že dojde k výmazu takovéhoto přispěvku. Tento vymazaný příspěvek jsem si nepřečetl ale zcela jiste to bylo vyjádření člověka IQ = IA ­(IA není Intel architecture ale hýkání osla­). Nahrazují sílu argumentů jejich vulgaritou. Překvapuje mne, že cítíte potřebu zastávat se takového nevychované osoby a pana Mrázka srovnávat s komunistickými cenzory. Mimo jiné to ukazuje na Vaši nevědomost o tom co komunističtí cenzoři prováděli.
Tím co jste napsal jste se pasoval do role zastánců prázdných hrnců které mají prázdný obsah ale o to více jsou slyšet.
Odpovědět0  0
aarak | 17.3.200412:22
Veta ­"Příspěvek byl odstraněn redakcí pro použití vulgárních výrazů.­" vyvolava predstavu, ze redakce tyto vulgarni vyrazy sbira, aby je mohla nekde pouzit!! :­-­)­))
Odpovědět0  0
suxz (2) | 17.3.200418:25
Vtipne :­-­)­))
Odpovědět0  0
Shoe | 16.3.200411:56
ve zkratce hodnoceni: Athlon 64 3000+ je v drtive vetsine lepsi nez P4 3200MHz ..krome syntetickych testu:p
Odpovědět0  0
PinSoft | 16.3.200419:48
no priznam se ze ja pouzivam jako desktop jenom linux a spousta lidi co znam tak taky:­) Ale to je dany praci a tim co clovek studuje atd...Chapu ze vetsina lidi pouziva wokna a linux jim nic nerika a taky ze neco takovyho vytvorit by zabralo trosku vic casu nez spustit setup.exe a chvili si pockat...Kazdopadne, vysledky by byly velmi zajimave a Intelu by nezbylo nic krome oci pro plac:­)
Odpovědět0  0
PinSoft | 16.3.20048:39
Co takhle si nainstalovat linux? Pouzit 64bit jadro a zkompilovat system na miru athlona 64 a pak otestovat rychlost? Napr doba kompilace jadra, nebo openoffice, nebo framrate ut2003, Q3 , i v linuxu sou programy na mereni propustnosti pameti.
Jde mi jen o to ze ty 32bit testy sou u athlonu celkem zbytecny.Jejich potencial je uplne nekde jinde. To same v linuxu samozrejme udelat s Intelem.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 16.3.200411:18
Víte problém je tom, že Linux není zrovna běžné řešení. Na kolika desktopech ho najdete? Servery to už je něco jiného, ale těm se zase SHW nevěnuje. Co se týká testů na 64­-bitovém OS, pak vám velice brzy přineseme srovnání ­(byť to přirozeně nebude finální verze OS­)...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 16.3.200411:32
jjj, mohu jen potvrdit, testy s 64­-bit WindowsXP už mám naměřené a budou uvedeny spolu s testem Athlonu64 FX­-53. Ale jak psal Štěpán, je nutné brát v úvahu, že se jedná o Beta verzi OS a k dispozici jsou zatím pouze beta verze ovladačů.
Odpovědět0  0
karaya1 | 16.3.200414:35
za vasi salamounske odpovedi sem nabyl dojmu ze to co po vas chtel ten clovicek tedy praci s linuxem neovladate ­- to neni zadna ostuda ostatne ja take ne. ale nedelejte z nouze cnost a rekne to ­- nemazte nam hubu BETOU 64 ­- bit WIN kdyz narozdil od 64­-bit linuxu na tomhle OS je vsechno BETA
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 16.3.200414:44
Já to skutečně neovládám, ale pokud bychom něco podobného chtěli realizovat, pak by to nebyl problém ­(kolegové z divize systémů by konkrétně toto zvládli bez problémů­). Vtip je v tom, že jsme skutečně čekali na 64­-bitové Windows.

BTW: Prvních testů Beta 64­-bit OS Windows se dočkáte v recenzi Athlonu 64 FX­-53, která bude zveřejněna ve čtvrtek v 17:01.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 16.3.200418:00
Mno, kdyz rikate, klidne se take priznam, Linux neovladam.
Odpovědět0  0
MRP | 17.3.200415:25
Ber to takhle ­- server je živej z přístupů ­- a jaky procento lidí jede na Tučňákoj a jaký na Woknech. Woknaře nezajímaj výsledky na Linuxu. Kdyby to všechno testovali na Linuxu tak je to zaručenej návod, jak si zmenšit návštěvnost. Což asi nikdo nechce. Taky nevidim důvod proč srovnávat AMD64 s se serverovym Itaniem, kterej je kompatibilní jenom sám se sebou.
Odpovědět0  0
PinSoft | 17.3.200422:37
Tady taky nikdo nechce aby se vsechno testovalo na Linuxu.Ja sem jenom chtel aby se konkretne porovnal vykon athlona 64 ve 100% 64bit OS s pentiem ve 100% 32bit OS.Moznosti athlona sou v soucasnejch woknech teoreticky vyuzivany pouze z 50%,asi pred trictvrte rokem sem myslim na XbilLabs videl testy Opterona na linuxu se 64bit aplikacema porovnonany s 32bit aplikacema a vysledky byly opravdu uzasny.Jak snad vsichni vime jedinej dostupnej plne 64bit OS je linux,a nemluvim jenom o jadre,ale i o aplikacich.... Na 64bit wokna si bohuzel jeste peknejch par mesicu nejspis pockame:(
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.