Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Athlon 64, kladivo na Intel přichází

23.9.2003, Martin Štěpánek, recenze
Athlon 64, kladivo na Intel přichází
Konečně! Toto budou jistě slova většiny z vás. Nejočekávanější procesory posledních několika let jsou zde, takže přinášíme vyčerpávající recenzi Athlonu 64 3200+ i Athlonu 64 FX-51. Podíváme se, jak obstojí proti velmi těžké konkurenci v podobě vysoce taktovaných procesorů Intel Pentium 4 3,2GHz, ale také jej srovnáme s předchůdcem - s procesorem AMD Athlon XP Barton 3200+.
Stejně jako rychlé auto není rychlé bez kvalitního podvozku, i procesor musí být vložen to toho správného „železa“. Zde se tím pravým rozumí především čipová sada nForce 3 Pro150, která v kombinaci se základní deskou Asus slibuje velmi kvalitní jízdu.


nVidia je jediným výrobcem čipové sady pro procesory AMD Opteron/Athlon FX, který se rozhodl vše potřebné integrovat pouze do jednoho čipu. V něm je síťová karta, tří-kanálový IDE řadič (ano, třikrát IDE), PCI řadič, USB 2.0 a zvukový kodek AC´97 (na rozdíl od nForce 2, kde je integrováno zvukové jádro APU1 Dolby Digital). Také se možná budete divit, ale ve srovnání s nForce 2 zde chybí podpora pro firewire. Podrobnější informace týkající se popisu této čipové sady můžete nalézt zde. Zdaleka největší vadou na kráse je ale absence řadiče Serial ATA.

Tabulka porovnávající jednotlivé čipové sady:



A nyní se již od popisu čipové sady přesuneme k popisu základní desky.



Jak jsem již řekl, jedná se o základní desku vhodnou nejen pro Athlon 64 FX, ale i pro procesory Opteron. Ale i tak je deska navržena podle ATX designu, který využívá dnes běžného standardu napájení ATX12V (20-pin ATX Main power + 4-pin 12V power). Přestože se tedy jedná o desku určenou především do pracovních stanic, používá relativně levný standard a nespoléhá na drahý Extended ATX.


Deska je vybavena Socketem 940, kolem něj je instalován rám, který je uchycen na zadní stranu desky a téměř tak znemožňuje zničení procesoru při instalaci chladiče. Deska se pod chladičem neprohýbá, jak je tomu u desek pro Pentia 4.

Procesory sice podporují adresaci až terabytu paměti, ve skutečnosti se s touto velikostí nikdy nesetkáme. Na desce jsou pouze 4 DDR DIMM sloty, které umožňují použít maximálně 8GB paměti. Ale zde nesmíme zapomenout, že současné OS jako Windows 2000/XP jsou pouze 32 bitové a tudíž jsou schopny adresovat pouze 4GB. Pro využití těch zbývajících 4GB je potřeba mít také 64 bitový operační systém, navíc musíte sehnat 2GB ECC moduly.

Základní deska podporuje dva kanály DDR paměti, každý řadič obsluhuje dva 72 bitové moduly (64 bit data + 8 bitů ECC) – celkově 144 bitů. Maximální frekvence pamětí je dána procesorem, Athlon 64 FX podporuje DDR400, Opteron pouze DDR333. Možné je použít pouze registrované (bufferované) paměti. Pokud se budete pokoušet bootovat s normálními pamětmi, nedostanete se ani do biosu. Problém zde není způsoben čipsetem nebo základní deskou, ale samotnou architekturou procesorů Athlon 64 FX / Opteron.

V čipsetu je integrován AGP bridge s podporou režimů 4x a 8x.

PCI-to-PCI bridge podporuje až šest 33MHz slotů kompatibilních se standardem PCI 2.3. Všechny sloty podporují bus master.

Uživatelům patrně bude scházet podpora Gigabitového Ethernetu a Serial ATA přímo v čipsetu (zde je řešeno přes externí řadič na PCI, což není zrovna rychlé), profesionálové by zase ocenili 64 bitové PCI/PCI-X slotů.

Příslušenství

Většina z nás si pojem nForce spojuje s velmi dobře vybavenými základními deskami, právě tak jak tomu bylo u nForce2. Bohužel, první verze nForce 3 Pro 150 jsou zatím ve srovnání pouze chudými příbuznými. Pro začátek se můžeme podívat na zadní panel konektorů.




Zde si hned můžete všimnout volného místa po jednom COM konektoru. Toto místo by mělo být časem využito pro konektor integrované grafické karty.

Vedle klasických PS/2, paralel a COM konektorů je zde ještě čtveřice USB 2.0, FireWire, audio a LAN. FireWire je zde díky integrovanému čipu TSB43AB22A od firmy Texas Instruments. Jeden konektor je na zadní a jeden na přední straně.

Zvuk je tvořen díky čipu firmy Realtek. Ten umožňuje až 6kanálový zvuku. Ale toto je trochu krok zpět, porovnáme-li tento čip s původním integrovaným Dolby Digital APU v south-bridge MCP-T u nForce 2.



Když jsme již byli u výčtu čipů, musíme také zmínit Promise SATA-150. Jedná se o čip Promise PDC20378, který obsahuje podporu dvou SATA disků v konfiguraci Raid 0 nebo 1. Raid 5 není podporován.

Deska Asus SK8N má stejně jako ostatní desky této firmy několik užitečných vlastností. Jedná se především o Asus Jumper Free, ASUS C.P.R a SPS (Stepless Frequency Selection), která umožňuje měnit FSB po 1MHz.

Zde jsem sepsal nejdůležitější možnosti nastavení v biosu:

· Main

    o System Time
    o System Date
    o Legacy Diskette
    o IDE
    o System Information
· Advanced
    o CPU
      § CPU Overclock
      § CPU Voltage
      · 1,55V
      · 1,65V
      · 1,75V
    o NorthBridge configuration
      § Memory Configuration
        · MemClock Mode
        · BankInterleave
        · CAS Latency
        · Trcd
        · Tras
        · TRP
      § ECC configuration
      § Memory Voltage
        · 2,5V
        · 2,6V
        · 2,7V
    o Southbridge configuration
      § SMBus Interface
      § Audio codec Interface
      § MAC Interface
      § Onboard LAN boot ROM
      § USB configuration
      § IOAPIC
    o AGP Chipset configuration
      § AGP Overclock in MHZ
      § Aperture Size
      § AGP 1,5V Voltage
      § AGP FW Enable
      § AGP SideBand Addres
      § Video Primary
    o Hyper-transport configuration
      § HT Tristate Enable
      § CRC Flood Enable
      § LDT to MCP2 Frequency
        · 400MHz
        · 500MHz
        · 600MHz
    o Configure ITE8712 Super IO
      § Onboard Floppy
      § Serial
      § Parallel
      § IEEE 1394 Controller
      § OnBoard Promise Controller
· Power
· Boot
· Exit

Přetaktování

Asus přichází s nastavením umožňující přetaktování. Bohužel je možné zvyšovat pouze FSB, multiplikátor je u všech nových procesorů AMD uzamčen. U procesorů Athlon 64 (ne-FX) s podporou Cool‘n’Quiet je možné násobič na vyžádání snížit, nikdy ale ne zvýšit.

Při taktování jsem musel již poměrně brzy zvýšit napětí na 1,65V, jinak byl procesor nestabilní. Konečná frekvence pak činila 216MHz. Při i o 1MHz vyšší frekvenci FSB se po spuštění objevila nevalně známá hláška o chybě biosu.

Na frekvenci 216MHz (216x11=2376MHz) jsem byl schopen udělat pouze některé testy, protože po asi 15 minutách chodu počítač zatuhnul. Příčinu bych viděl v chlazení, které bylo optimalizované pro tichost chodu a ne výkon. Proto byly testy výkonu pamětí provedeny na 216MHz a ostatní, zaměřené na výpočetním výkonu byly provedeny na frekvenci 214MHz. Problém také může být s velkým rušením na sběrnici HyperTransport, kde výrobci čipových sad často nedodržují standard 16 bit při 800 MHz (což je 4x externí frekvence 200 MHz) a místo toho třeba sníží násobič na 3x a tím i frekvenci na 600 MHz (případ prvních nForce 3 desek) nebo zmenší datovou šířku (případ čipsetu od ALi) – vyšší frekvenci po zvýšení externí frekvence pak čipset nemusí ustát. Naštěstí, vedení AMD pro ČR mi zaslíbilo zapůjčení sestavy určené pro overclocking. Tato sestava bude obsahovat i vodní chlazení. Proto se nyní nebudu příliš vyjadřovat na toto téma a nechám si to na příště.

Ale i přes relativně nízkou možnost přetaktování jsem byl velmi mile překvapen nárůstem výkonu. To je dobrý obrázek do budoucnosti. AMD nebude muset tak rapidně zvyšovat frekvenci, aby udrželo krok s konkurencí. V některých případech měla křivka výkonu sklon 98 procent křivky frekvence – jinými slovy co se procentuelně přidalo na frekvenci, to se prakticky stejnými procenty objevilo na výkonu. To jsme dosud u žádného procesoru neviděli.