Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AX800 a EN7800GT: grafiky s pasivem od Asusu

23.2.2006, Jan Vítek, recenze
AX800 a EN7800GT: grafiky s pasivem od Asusu
Asus má na trhu výkonnějších grafických karet dvojici pasivně chlazených modelů s čipy od ATi (Radeon X800 - R430) a nVidie (GeForce 7800GT - G70). Největší zajímavostí je, že chlazení je pasivní pomocí otočných heatpipe s žebrovím.
Kapitoly článku:
Balení obou karet je honosné, až zbytečně předimenzované. Pohodlně by se do něj schovaly dvě základní desky, a tak je většina jeho vnitřku vyplněna vzduchem, nebo pěnovým materiálem pro ochranu karet před mechanických poškozením. Na druhou stranu obal dobře informuje o obsahu vnitřku, stejně jako oceněních, která karty získaly a především o nainstalovaném typu chlazení, o kterém je celé dnešní preview.

Asus eXtreme AX800 Silencer




Tato karta vychází z čipu ATi Radeon X800, postaveným na 0,11 mikronovém jádře R430 a vyznačujícím se vlastnostmi, které pro přehlednost uvedu v tabulce:


Grafické jádro
R430
Výrobní proces
110nm
Počet tranzistorů
160 mil.
Frekvence jádra
390MHz
Frekvence pamětí
350MHz (700 MHz DDR)
Paměťová sběrnice
256-bit GDDR3
Propustnost pamětí
22,4 GB/s
Pixel fillrate
4,7 Gpixel/s
Pixel pipeline
12
Vertex shadery
6
Podpora DirectX
9.0b SM2
Způsob FSAA
6x RGMS
Úspora šířky pásma
HyperZ HD
Barevná komprese
6:1
Z-komprese
8:1 (až 48:1 při FSAA)
Optimalizace obrazu
SmoothVision HD

Karta s CPU komunikuje přes sběrnici PCI Express x16, je osazena 256MB DDR3 paměti a obraz je z ní přenášen přes dvojici DVI konektorů, TV-Out konektor a dokáže také obraz zaznamenávat přes Video-In.


Hlavní zajímavostí je především unikátní typ pasivního chlazení, které může využívat i chladič procesoru, pokud ovšem máte nainstalovaný ten správný typ. Chladič se totiž skládá z dvou hlavních pasivů propojených jednou heatpipe. U této karty je to masivní černý hliníkový pasiv, z jehož útrob vychází směrem vzhůru jedna měděná heatpipe. A proč pouze jedna, když dnešní moderní chladiče grafických karet využívají minimálně dvě? Je to proto, že heatpipe se žebry je otočná o 90°, což by se dvěmi heatpipe nebylo možné.




Vycházející heatpipe je tedy ohnuta do pravého úhle a přidržuje na sobě velký počet měděných žeber, jejichž místo je v poloze nad chladičem CPU a to je také hlavní problém tohoto chlazení. Pro optimální výkon je zapotřebí mít nainstalovaný klasický chladič, kde ventilátor fouká směrem kolmo na základní desku. Jenomže dnes již velký počet uživatelů využívá chladičů typu věž, kde ventilátor je orientovaný zcela jinak, nebo i pasivního chlazení bez ventilátoru, a tak kompatibilita dostává na frak. Problém také je, že když už máme vhodně orientovaný ventilátor na chladiči procesoru, tak by měl být ve vhodné výšce od žeber Asusu. Tedy ne aby byl příliš blízko, nebo s ním dokonce kolidoval, ale také nesmí být moc daleko, aby bylo chlazení efektivní. Po otestování karet je tak jasné, že ideální výška takového chladiče je 105mm a méně.


Možná by tedy bylo lepší, kdyby chlazení podobným způsobem využívalo zadní vyfukující ventilátory, s kterými by dle mého názoru byla zajištěna daleko lepší kompatibilita a také by nebyl zbytečně zahříván vzduch nabíraný ventilátorem chladiče procesoru. Spodní pohled na kartu odhalí, že přítomná čtveřice pamětí není chlazená vůbec. Tu bych uvítal aspoň jednoduchý pasiv spojující všechny čtyři paměti dohromady, jaký třeba známe z chladičů Arctic Cooling.


Příslušenství karty Asus eXtreme X800 Silencer je bohaté, hlavně co se týče softwarové výbavy. V balení tak najdeme 8CD/DVD s hrami Project: Snowblind a Xpand Rally, aplikace Medi@ Show SE 2.0 a Powerdirector 3DE od Cyberlinku, Asus DVD XP, Asus VirtualDrive 9, CD s manuálem a CD s ovladači.


Hardwarová výbava je tvořena modrým modulem pro připojení Video-In a TV-Out a dvěma konvertory z DVI na D-Sub, aby si přišli na své i uživatelé s CRT monitory a slabšími LCD displeji. Přibalen je rovněž tištěný manuál.