Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AX800 a EN7800GT: grafiky s pasivem od Asusu

23.2.2006, Jan Vítek, recenze
AX800 a EN7800GT: grafiky s pasivem od Asusu
Asus má na trhu výkonnějších grafických karet dvojici pasivně chlazených modelů s čipy od ATi (Radeon X800 - R430) a nVidie (GeForce 7800GT - G70). Největší zajímavostí je, že chlazení je pasivní pomocí otočných heatpipe s žebrovím.
Asus EN7800GT Top Silent

Druhý z dnešních zástupců firmy Asus je postaven na modernějším a rychlejším čipu vycházejícím z rodiny G70, taktéž postaveném na 0,11 mikronovém TSMC procesu. Karta podporuje zapojení do SLI, což hlásá i její obal, ovšem vzhledem ke způsobu chlazení to je spíše "výkřik do tmy".



Vlastnosti GeForce 7800GT uvedu také v tabulce:


Grafické jádro
G70
Výrobní proces
110nm
Počet tranzistorů
302 mil.
Frekvence jádra
400MHz
Frekvence pamětí
500MHz (1GHz DDR)
Paměťová sběrnice
256-bit GDDR3
Propustnost pamětí
32,0 GB/s
Pixel fillrate
5,3 GPixel/s
Pixel pipeline
20x1
Vertex shadery
7
Podpora DirectX
9.0c SM3
Způsob FSAA
2x/4x RGMS, 8x (4xRGMS+2xSS)
Úspora šířky pásma
LMA III
Barevná komprese
N/A
Z-komprese
N/A
Optimalizace obrazu
IntelliSample 4.0


Oproti specifikacím je tato karta taktována na 420MHz jádro a 620MHz paměti, kterých je stejně jako u X800 256MB typu DDR3. Modernější je rovněž obrazový výstup na TV – přesněji HDTV-Out a zůstává podpora Video-In.


Oproti chladiči předchozí karty se tu změnil i použitý materiál a trochu obměnil i hlavní pasiv. Ten je o poznání mohutnější a s vyšším žebrováním, ale žebroví přidělané na měděné heatpipe již není měděné, ale hliníkové. Postěžoval bych si také na jeho kvalitu, protože svojí tloušťkou a odolností připomíná spíše než žebra chladiče alobal. Jeho tloušťka dle posuvného měřítka není větší než 0,15mm, spíše méně a to je velmi málo. Stejně nekvalitní je i instalace žeber na heatpipe. Jsou totiž přichyceny pouze v jednom bodě, a tak se ve svém uložení snadno ohýbají a posouvají, což v kombinaci s jejich tloušťkou není dobré.


Na spodní straně karty odhalíme klasický způsob čtyřbodového přichycení chladiče pomocí průhledného plastového kříže. Zde je také vidět, že všechny paměti jsou nainstalovány na vrchní straně chladiče, tudíž není na škodu absence zadního heatsinku u tohoto typu chlazení.


Softwarové vybavení Asusu EN7800GT je na ještě vyšší úrovni než u AX800. Mezi přiloženými CD a DVD nenaleznete sice nejnovější herní pecky, ale i tak výbava stojí za to. Přiloženy jsou hry King Kong (oficiální hra k filmu), Savage, BillyBlade, Mashed, Chaos League, Second Sight a PowerDrome. Přibalené aplikace zahrnují PowerDirector3DE, Asus DVD XP, Medi@ Show SE 2.0, CD s ovladači a CD s manuálem.


Ostatní výbava zahrnuje černý modul pro video vstupy a výstupy, manuál, šestipinový napájecí kabel karty a konvertor DVI na D-Sub. Navíc je tu i slušivé kožené pouzdro na 16 médií s logem Asus, abychom měli ta kvanta CD a DVD kam uschovat. Karty jsou tedy dostatečně vybaveny na to, abychom je ihned mohli nainstalovat, zapojit a ozkoušet nějakou z přibalených her, či aplikací.