Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Battleforge: první DirectX 11 hra na trhu

27.10.2009, Petr Štefek, recenze
Battleforge: první DirectX 11 hra na trhu
Po uvedení Radeonů HD 5000 nastala poměrně nepříjemná záležitost, že recenzenti uvádí hardwarovou podporu DirectX 11 jako plus, ale ve skutečnosti není na čem dokázat přínos. To se nyní mění, protože zde máme Battleforge s podporou DirectX 11.
Battleforge je poměrně velkým překvapením, protože jsem popravdě nečekal žádný podstatný výkonnostní nárůst v relativně narychlo udělaném patchi. Opak je ovšem pravdou a pro nové Radeony znamená podobný výsledek opravdu plusové bodíky navíc k už tak relativně solidnímu výkonu. Je trošku škoda, že pro využití DirectX 11 musíte investovat také do nových Windows 7, ale bohužel vývoj si žádá své, a tak je třeba upgradovat na obou frontách (softwarové i hardwarové).

Odměnou vám ale bude například výkon Radeonu HD 5850 na úrovni GeForce GTX 295 nebo poměrně velký výkonový posun obou nejslabších řešení směrem k dražším kartám GeForce GTX 260 či Radeon HD 4890. První vlaštovka se tedy povedla, ale nelze říci, že tato hra nějak zásadně mění poměry sil, neboť je třeba dočkat času, abychom viděli, jak budou vypadat následující tituly.

Pro DirectX 11 musí hovořit jednak vyšší rychlost a jednak podstatný nárůst detailů, který snad díky teselaci a funkcím jako High Definition Ambient Occlusion nastane. Další vlaštovkou, na kterou se velmi brzy podíváme, je nový S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat, který už bude profitovat i z teselace.

Zatím se zdá, že by DirectX 11 mohl být větším lákadlem než PhysX, kterým disponují jen grafické karty Nvidie. Obě technologie mají něco do sebe, ale rádi bychom je viděli na obou platformách (AMD i Nvidia). Největší letošní peckou s podporou DirectX 11 bude s největší pravděpodobností Aliens vs. Predator, který si jistě všichni rádi "zapaříme" za dlouhých zimních večerů s DirectX 11, nebo bez něj.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu BattleForge poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu: