Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ RL2240H: jablečný design

12.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ RL2240H: jablečný design
Firma BenQ nedávno přišla s monitorem, který je určený pro hry RTS. Jeho design se nechal inspirovat jistou "ovocnářskou" firmou, a je tak použit bílý lesklý plast. Podívejme se, jak si vede v našich testech.

Celkové hodnocení


Hodnotit takovýto monitor, který je velmi levný a designově dost vybočuje z řady, je vždy složité. Ten, kdo požaduje perfektní barvy nebo odezvu, obvykle sáhne po jiném monitoru. Naopak ten, kdo chce běžný monitor, ale vyžaduje specifický design, tak má výběr užší. Pokud chcete levný, designově zvládnutý a energeticky úsporný monitor, je tento velmi slušný. Pokud však požadujete něco navíc, musíte si připravit o pár stovek/tisíc více.

Hledat pozitiva na levných monitorech sice jde, ale recenzent se musí zkrátka snažit. Pozitivem, které je nepopiratelné, je již zmiňovaná spotřeba. Ta může přesvědčit několik budoucích majitelů. Druhým pozitivem je vcelku slušné podsvícení, které jsem upřímně u takovéhoto monitoru skutečně nečekal. Spousta i výrazně dražších monitorů má podsvícení o poznání horší. Takže další pozitivum.

Pozitivem může být i design, ale jeho hodnocení nechám na vás. Každý má vkus trochu jiný.

Naopak negativa jsou jasná. Horší ergonomie plynoucí z celé koncepce monitoru a designu. Barevné podání také nepatří k těm nejlepším, výrazně však pomůže kalibrace. Ale kdo by si kupoval sondu, která je dražší než monitor? Negativem jsou i schody v odezvě, které bohužel nezmizí ani po zapnutí AMA.





V procentuálním hodnocení to vypadá následovně. Těsně pod hranicí 50 % za cenu kolem 3000 Kč není špatný výsledek. Jsou zde monitory dražší a s hodnocením prakticky stejným, ne-li horším.




Monitor je vhodný pro:


1) Jako levný monitor k nízkorozpočtové sestavě
2) Hodí se do kanceláře se specifickými požadavky na design


Plusy


+ Cena
+ Po kalibraci slušné barvy
+ Neobvyklý design
+ Slušné podsvícení
 
 

Minusy


- Bez kalibrace horší barevné podání
- Odezva se schody
- Ergonomie (plynoucí z ceny)
 
 
Cena v době testování: cca 3.000 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru BenQ RL2240H děkujeme BenQ
Jak hodnotíte monitor BenQ RL2240H?
V anketě šlo hlasovat od 12.6.2012 do 24.5.2013. Počet hlasujících: 9
Výborný0 %
Průměrný89 %
Špatný11 %