Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ T261W - větší než ostatní

11.8.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ T261W - větší než ostatní
Sháníte monitor převážně na sledování filmů a hraní her? Zdá se vám úhlopříčka 24" málo a naopak 30" modely jsou příliš drahé? Možná právě 26" model BenQ T261W může být pro vás horkým kandidátem. Podívejme se na něj podrobněji.

Odezva


Hned na první pohled si osciloskop všimnul schodů, které sice nejsou okem tak výrazné, ale jsou tam. To je trochu škoda, protože jinak by si zasloužil monitor ještě větší pozornost. Každopádně se odezva celkem povedla. Hodnota 24,2 ms pro celkovou odezvu v maximu není tak špatné. Již tradičně je odezva fall u TN panelu velmi krátká a nepřesahuje ani 1,4 ms. Samozřejmě trochu jinak to je v případě odezvy typu šedá-šedá, ale na to podívejme později.


Odezva v závislosti na změně

Na následujícím grafu si můžete všimnout schodů, o kterých jsem se již zmiňoval. Když se pozorně zadíváte, zjistíte, že jsou v podstatě dva, ale druhý je velmi malý a okem ho nemáte šanci vidět.


Odezva 0-175-0 (30 ms/div)

Stále stejná písnička, odezva GTG (šedá-šedá) prodloužila odezvu fall, jinak je naprosto stejná jako předchozí případ.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Monitor inputlagem naštěstí vůbec netrpí. To je dobrá zpráva pro profesionální hráče.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




No co vám budu povídat? Sledování jakéhokoli filmu je na velkém monitoru prostě zážitek. V případě 26" (25,5") monitoru je zážitek srovnatelný s 30". Až tak velký rozdíl to není a rozlišení je naprosto dostatečné (Full HD splňuje), zkrátka vše jak má být. Samozřejmě jsou zde aspekty, které filmům lehce ubírají. Hlavním je celkem nízký kontrast (naměřil jsem 577:1), který ubírá na hloubce obrazu. Dokonce i několik let staré S-PVA panely překonávají testovaný kousek. Co se týče odezvy, tak je vše v naprostém pořádku a nezaznamenal jsem jediný problém. Takto velký panel však může svádět ke sledování filmů ve více lidech a to je pro TN celkem smrtelné. Navíc tento panel není s pozorovacími úhly zrovna kamarád.


Hraní her




Při hraní her jsem zaznamenal pouze drobné problémy s odezvou. Sem tam se objevila rozdvojená hrana, ale opravdu jen sem tam. Při běžném hraní si toho snad ani nemáte šanci všimnout. Při testech jsem zkrátka přilepen na obrazovce a hledám a hledám, hru si neužiju, ale chyby najdu :-). Tradičně bylo rozdvojování vidět nejvíce u Half Life 2, ale jakmile jsem zapnul Epizodu 2, která je výrazně barevnější než původní Half Life 2, tak rozdvojování zmizelo.