Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ V2400W - skladný obr

16.7.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ V2400W - skladný obr
Nastává doba, kdy 24" modely jsou již střední střída a může si je dovolit kde kdo. Jistě na tom má zásluhu posilující koruna, ale také výrobci se snaží. Dnes testovaný BenQ V2400W spadá právě do této levnější kategorie. Podívejme se na něj podrobněji.

Odezva


Papírově jde o nejrychlejší monitor s 2ms odezvou. Samozřejmě teorie je jedna věc a praxe věc jiná. Nejprve jsem změřil odezvu bez technologie AMA a teprve potom jsem ji v OSD menu zapnul. Samozřejmě jsem očekával, že s technologií AMA bude dosahovat monitor lepších výsledků. Opak byl však pravdou. AMA výrazně zvýšila překmit a ten v některých případech dosahoval až ke 100 %!


Odezva v závislosti na změně bez technologie AMA

A nyní se podíváme na odezvu s technologií AMA. Hodnoty jsou v průměru o 10 ms delší. Odezva fall zůstala prakticky stejná, což je vzhledem k technologii celkem logické.


Odezva v závislosti na změně s technologií AMA


Přiložíme si samozřejmě i důkazy. První je porovnání odezvy 0-175-0 bez a s AMA (první je bez AMA)


Odezva 0-175-0 (40 ms/div) bez technologie AMA

A nyní s AMA. Přijde vám na tom grafu něco špatně? Nejste sami.


Odezva 0-175-0 (40 ms/div) s technologií AMA

Bohužel odezva typu šedá-šedá je na tom podstatně hůř. Schody jsou nahrazeny výrazným překmitem u odezvy rise a objevují se zde i schody u odezvy fall.


Odezva typu šedá-šedá (40 ms/div)

A opět s AMA. A opět s výrazným překmitem.


Odezva typu šedá-šedá (40 ms/div)


Technologie AMA u tohoto panelu


Samotná technologie AMA by měla fungovat tak, že vkládá černý snímek mezi jednotlivé snímky které jdou z grafické karty. Tím se lidskému oku zdá pohyb plynulejší, a zlepšuje tak zážitek. Princip je jednoduchý, praxe však často bývá dosti jiná. Například u tohoto panelu jsem žádné přrokládání černými snímky naspatřil a ani po přiložení sondy k monitoru se nic nezměnilo. Sonda mě zkrátka potvrdila, že AMA u tohoto panelu funguje pouze na bázi zesílení OverDrive (přepětí), což způsobí výrazný překmit a tím to končí. A kdo chce důkaz místo tvrzení, tomu přikládám 6sekundový průběh jasu v testovacím videu (HD). Všimněte si, že mezi jednotlivé snímky se opravdu žádný černý nevkládá (znymenalo by to klesnutí napětí na sondě).


Kam se ztratila AMA?

Inputlag


Byl jsem však mile překvapěn, že takto velký monitor (24") nemá problémy se zpracováním obrazu a vše stíhá včas, tzn. nemá žádný inputlag.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Technologie AMA by měla hlavně zlepšovat video, a to se v některých situacích i stalo. Bohužel, pokud máte například méně kvalitní video, nebo naopak video ve vysokém rozlišení, tak se objeví šum v obraze. Přepínat režimy podle druhu videa není zrovna praktické, a tak stejně zůstanete u vypnutého AMA. Navíc AMA je v operačním systému a u her naprostým zabijákem zážitku, takže nevidím jediný důvod AMA zapínat. Vraťme se však k filmům. Vzhledem k velikosti a poměru stran se samozřejmě jedná o horkého kandidáta pro sledování filmů a o tom jistě nikdo nepochybuje, ale jak je na tom s odezvou a barevným podáním? Odezva je v režimu vypnutého AMA celkem slušná. Sice jsem již viděl u TN monitorů lepší, ale stále je dostatečná i pro velmi rychlé filmy. Co se týče barev, je třeba v OSD menu zapnout režim sRGB,nebo ručně zkalibrovat barvy. Jinak jsou totiž barvy výrazně namodralé a nepřirozené.

Velmi překvapen jsem byl z dynamického kontrastu, který se obvykle příliš u videí použít nedá, ale zde celkem fungoval. Sem tam bylo vidět "schodovité" zesilování jasu trubic, ale to se na to opravdu musíte hodně soustředit. Při práci v operačním systému se dynamický kontrast jakoby vypne (je zde zobrazeno hodně kontrastní prostředí), a tak jej nemusíte ani zde vypínat.


Hraní her



Při hraní her jsem si všiml lehkého rozmazání hran a při velmi rychlém pohybu i textur. Naopak rozdvojování hran se téměř nevyskytuje. Samozřejmě pokud zapnete AMA, tak se obraz promění k nepoznání a k rozdvojování hran dochází ve velké míře. Dokonce tak hodně, že se hraní stává vyloženě nepříjemným. Nezapomeňte si tedy v OSD menu zkontrolovat jestli není zapnuté AMA a hned jej vypněte, jinak se připravujete o zážitek ze hry. Toto je krásný příklad toho, že i nová technologie dokáže nadělat pěknou paseku a hodí se jen na konkrétní případy.