Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ V2400W - skladný obr

16.7.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ V2400W - skladný obr
Nastává doba, kdy 24" modely jsou již střední střída a může si je dovolit kde kdo. Jistě na tom má zásluhu posilující koruna, ale také výrobci se snaží. Dnes testovaný BenQ V2400W spadá právě do této levnější kategorie. Podívejme se na něj podrobněji.

Odchylka dE


Pokud nezaklibrujete monitor, tak dosáhnete celkem uspokojivé hodnoty dE = 3,918. Bílý bod je však posunut hodně do modré a neutrální 6500 K se mu ani nepřibližuje. Je třeba tedy bílý bod co nejvíce přiblížit k 6500 K. Samozřejmě pokud kalibrujete na nějakou tiskárnu, tak si zvolíte jinou hodnotu bílého bodu, ale jinak je 6500 K taková neutrální hodnota. Po kalibraci dojde nejen k posunu bílého bodu, ale také ke snížení hodnoty dE na 3,195. Až softwarová kalibrace dokázala posunout hodnotu k 1, konkrétně 1,022.




Barevný gamut


Ke gamutu se není třeba nikterak zvlášť vyjadřovat. Monitor zobrazuje téměř přesně sRGB barevný prostor. V dnešní době by sice mohl být gamut již o něco širší, aby se přiblížil alespoň k Adobe RGB prostoru. Samozřejmě vzhledem k ceně se není čemu divit a sRGB zkrátka k takovémuto panelu patří.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru BenQ V2400W.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Všimněte si velkého posunu celého obrazu k červené barvě. I po ručním seřízení bílého bodu v OSD menu kalibrace posunula celý obraz hodně do červena. Zelená barva se příliš nemění a největší rozdíl je tedy v červené a modré barvě.

Z barev jsem celkově trošku rozpačitý. Někdy dokáže zobrazit lecos velmi dobře a pak se najednou ukáže nějaká scéna ve filmu nebo jiná fotka, která se zobrazí dost prapodivně. Na nějaké S-PVA či IPS panely tedy tento nemá a ani se jim nepřibližuje. Naopak barevné přechody jsou vykresleny velmi dobře. Proužkování není příliš vidět, hloubka obrazu je slušná a pleťovka po kalibraci zobrazena velmi dobře.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.