Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezdrátové sítě podle standardu 802.11b

5.3.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Bezdrátové sítě podle standardu 802.11b
Bezdrátové sítě jsou v dnešní době stále více aktuální, a tak jsme se podívali na několik zařízení, která jsou na našem trhu běžně dostupná. Zajímali jsme se zejména o možnosti konfigurace a dosah.
Pro účely recenze jsme měli k dispozici zařízení od dvou různých výrobců. Prvním z nich byla společnost Intel, která je dobře známá jako výrobce procesorů a druhou pak společnost Ovislink, která je zase známá jako výrobce síťových komponent s dobrý poměrem výkon/cena.

Pozn.: Na společnosti Ovislink je mi již dlouhou dobu sympatická zejména 5-letá záruka poskytovaná na její produkty. Toto je mimochodem v mém případě jeden z posuzovaných parametrů při rozhodování o koupi kteréhokoliv produktu.


Intel



Intel PRO/Wireless Gateway - jedná se v podstatě o access point, který dále přináší funkce routeru a firewallu. Maximální rychlost 11 Mbit/s je dána standardem IEEE802.11b, přístroj má konektor RS232 a dále pak konektory RJ45 pro WAN (10 Mbit/s) a LAN (10/100 Mbit/s).








Obr. 1 až 3 - Intel PRO/Wireless Gateway
klikněte pro zvětšení

Intel PRO/Wireless 2011B LAN PC Card - jedná se o 16-ti bitovou PCMCI Type II kartu, která je navržena podle specifikace IEEE802.11b. Karta odporuje režimy peer-to-peer a provoz vůči access pointu, přičemž typické dosahy pro rychlost 1 Mbit/s jsou 460 metrů na volném prostranství a 90 m v kancelářích. Při rychlosti 11 Mbit/s klesá dosah na 120/320 metrů.


Obr. 4 - Intel PRO/Wireless 2011B LAN PC Card
klikněte pro zvětšení

Intel PRO/Wireless 2011B PCI Card - jedná se o obdobu PCMCIA karty, jejíž popis naleznete výše. Dosah i podporované režimy, stejně tak jako norma IEEE802.11b jsou totožné. Liší se pouze provedením a slotem pro který je tato karta určena.








Obr. 5 až 7 - Intel PRO/Wireless 2011B PCI Card

Intel PRO/Wireless 2011B USB - posledním zařízením od společnosti Intel, které jsme měli zapůjčené je identický adaptér jako dva předchozí (opět stejný dosah), jen je určen pro sběrnici USB. Zde se také objevuje první nevýhoda, propustnost sběrnice USB (ve verzi 1.1) je 12 Mbit/s, což je sice více než propustnost dle normy IEEE802.11b. Na USB sběrnici však typicky pracuje spousta periferií, které si ukrajují svoji část z datové propustnosti.


Obr. 8 - Intel PRO/Wireless 2011B USB
klikněte pro zvětšení


Ovislink




Ovislink AirLive Wireless Router - jedná se opět o kartu PCMCIA Type II, která podporuje specifikaci IEEE802.11b (maximálně 11 MBit/s). Samozřejmostí je provoz v režimu peer-to-peer či proti access pointu. Karta využívá techniku přenosu DSSS.



Obr. 9 až 10 - Ovislink AirLive Wireless Routek
klikněte pro zvětšení

Ovislink AirLive Wireless PCMCIA LAN - jedná se opět o kartu PCMCIA Type II, která podporuje specifikaci IEEE802.11b (maximálně 11 MBit/s). Samozřejmostí je provoz v režimu peer-to-peer či proti access pointu. Karta využívá techniku přenosu DSSS.


Obr. 11 - Ovislink AirLive Wireless PCMCIA LAN
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Na další stránce naleznete popis konfigurace obou Access pointů.